Vapaaehtoistyötä ei saa rajoittaa

 

Kun Jokinen on hörpännyt keittiössään aamukahvinsa ja polkenut tovin kuntopyöräänsä, hän ryhtyy kääntämään artikkelia sosiaali- ja terveysjärjestöjen taannoiselta Ruotsin-risteilyltä. Ruotsinkielinen juttu ilmestyy Kansalaisareenan jäsenlehdessä.

Oma osaaminen hyötykäyttöön

Käännöstään Ann Jokinen tekee vapaaehtoistyönä, sillä hän on sopinut Uudenmaan TE-toimiston kanssa olevansa työmarkkinoiden käytettävissä. Lähes vuoden työttömänä ollut markkinointiviestinnän ammattilainen haluaa käyttää osaamistaan, vaikka ei siitä palkkaa saakaan.

Takana on yli 30 vuoden ura.

– Työttömyys oli aluksi hirvittävä sokki, elämäni pahimpia juttuja. Olin työstäni innostunut ja lähes työnarkomaani, todella rakastin työtäni, tein sitä jopa vapaalla ja viikonloppuisin, Jokinen kertoo.

Alkulamaannuksen jälkeen syntyi tarve tehdä jotain. Jokinen haki kymmeniä työpaikkoja, teki pitkiä kävelylenkkejä ja nosteli painoja, mutta aivojumpasta oli pula.

Sitä tarjoutui elämään, kun hän löysi verkossa surffatessaan Kansalaisareenan, vapaaehtoisten etujärjestön.

– Olen saanut kääntää mielenkiintoisia tekstejä, joissa vilisee yhteiskunnallisia ja järjestötermejä. Ne ovat minulle uusia, joten opin samalla itsekin.

Riesaa epäselvästä laista

Ann Jokinen ei  ole törmännyt hankaluuksiin työvoimahallinnon kanssa, mutta moni on, kerrotaan Kansalaisareenasta. Sen mukaan epäselvä lainsäädäntömme asettaa työttömät ja työssä olevat vapaaehtoiset eriarvoiseen asemaan.

Ann Jokinen saa vapaaehtoistyöstä mielekästä sisältöä elämäänsä.

Ann Jokinen saa vapaaehtoistyöstä mielekästä sisältöä elämäänsä.

– Työtön vapaaehtoinen voi joutua maksamaan veroa kilometrikorvauksista, kun ne ovat verottomia työssä olevalle. Verottaja ei välttämättä pidä vapaaehtoiselle tarjottavaa ateriaa hyväksyttynä kiittämisen tapana, toiminnanjohtaja Anitta Raitanen luettelee esimerkkejä.

Eikä siinä kaikki. Jos vapaaehtoistyöstä tulee sanktioita, kuten veroja tai päivärahan menetyksiä, ne kaatuvat tekijälle, vaikka niiden pitäisi kaatua vapaaehtoistyön järjestäjälle.

– Esimerkiksi vapaaehtoistyössä tarvittavan työvaatetukseen veronalaisuus asettaa työttömät vapaaehtoiset tilanteeseen, joka sotii yleistä oikeustajua vastaan, Raitanen toteaa.

Kansalaisareena ajaa kaikille samoja oikeuksia toimintaan, joka tutkitusti tuottaa hyvinvointia tekijälleen ja ympäristöönsä. Euroissakin mitattuna vapaaehtoistyö on melkoinen voimavara: sen organisointiin käytetty euro palaa yhteiskunnalle kuusinkertaisena.

 

Työvoimatoimisto vaatii selvityksen

Viime vuonna työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tarkensi työttömyysturvan soveltamisohjetta vapaaehtoisuutta koskevilla ohjeilla. Anitta Raitasen mukaan työttömien mahdollisuudet vapaaehtoistyöhön helpottuivat hieman, mutta tasa-arvoon on yhä matkaa.

Ministeriöstä kerrotaan, että lain ei pitäisi antaa aihetta eriarvoisuuteen.

– Työttömyysturvalain vapaaehtoistyötä koskeva säännös koskee kaikkia työnhakijoita riippumatta heidän iästään tai siitä saavatko he ansio- tai peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Säännöstä ei voida tulkita eri tavalla esimerkiksi eläkeikää lähestyvän työttömän työnhakijan kohdalla, ylitarkastaja Johanna Nyberg sanoo.

Ann Jokisen käyttämässä Uudenmaan TE-toimistossa työttömän oikeus vapaaehtoistyöhön tutkitaan erikseen.

– Selvitämme, onko aiottu tai aloitettu vapaaehtoistyö toimintaa, joka edistää yleishyödyllisiä päämääriä tai tukee taloudellista voittoa tavoittelematonta yhteisöä, palvelupäällikkö Ari Sormunen kertoo.

Lisäksi tutkitaan, pystyykö työnhakija ottamaan kokoaikatyötä vapaaehtoistyönsä aikana. Se on työttömyysetuuden edellytys. Ratkaisut tekee yleensä työttömyysturvayksikkö, joka antaa asiasta työvoimapoliittisen lausunnon.

Vapaaehtoisuus vaihtoehdoksi

Ann Jokinen hakee yhä töitä mutta haluaa myös pitää kiinni vapaaehtoistyöstään. Se antaa vapautta ja tekemisen riemua.

− Työstä tuttu tunne on tullut takaisin elämään.

Hänen mielestään TE-toimistojen kannattaisikin nähdä vapaaehtoistyö mahdollisuutena, ei työnhaun esteenä. Parasta olisi, jos toimistosta saisi kattavia neuvoja heti, kun ilmoittautuu työnhakijaksi.

– Moni samaan aikaan työttömäksi jäänyt kollega on onnitellut minua ratkaisustani ja miettinyt, että lähtisikö itsekin mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Aiemmin Soulissa:

Saako työtön tehdä vapaaehtoistyötä?

The post Vapaaehtoistyötä ei saa rajoittaa appeared first on Souli.