Vapaan sivistystyön raamit kaventuvat

 

Ensin vain eduskunnan pitää hyväksyä torstaina 4. joulukuuta saamansa hallituksen esitys vapaan sivistystyön lain uudistamisesta.

Miljardi jää säästöön

Uudistus juontuu hallituksen rakennepoliittisesta ohjelmasta. Sillä tavoitellaan yhteensä miljardin euron säästöjä.

Näin uusi laki vaikuttaa

  • Kunnan asukastiheys ei enää vaikuta kansalaisopistojen valtionosuuteen, vaan se on kaikille sama.
  • Kansanopistojen valtionosuus perustuu opiston ulkopuolella asuvan opiskelijaviikon yksikköhintaan. Internaatissa asuvien yksikköhintaa korotetaan.
  • Vaikeasti vammaisia kouluttavat kansanopistot menettävät korotuksensa valtionosuuteen. Menetystä kompensoidaan, kunnes löytyy pysyvä ratkaisu. Muutos koskee kahta kansanopistoa.
  • Opintokeskukset menettävät erillisen valtionosuutensa opintokerhoilleen.
  • Kansanopistojen ja valtakunnallisen liikunnan koulutuskeskusten on tehtävä opetussuunnitelmat vähintään kahdeksan viikon mittaisista koulutuksista, jos niihin kuuluu etäopetusta tai työssäoppimista.

− Kaiken kaikkiaan hyvä paketti ja kentän toivoma. Uudistus selkeyttää ja osin yksinkertaistaa vapaan sivistystyön oppilaitosten rahoitusta ja tuo säädöspohjaa asioihin, joista se on eräiden oppilaitosmuotojen osalta puuttunut, sanoo Vapaan sivistystyön puheenjohtaja Aaro Harju.

Suomen Kansanopistoyhdistyksen puheenjohtaja Aki Ojakangas sanoo, että esitys selkeyttää kansanopistojen etäopetusta, kurssien vähimmäispituutta ja oikeutta sivutoimipisteisiin.

− Nykyaikaisen oppimiskäsityksen soveltamista kansanopistoissa tukee myös työssä ja toiminnassa oppimisen mahdollisuus. Suunnitelmallisuusvelvoitteen laajeneminen on hyvä asia.

Tasa-arvoa yksikköhinnalla

Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen on tyytyväinen siihen, että kaikki kansalaisopistot ovat uudistuksen myötä samassa asemassa.

− Yksi yksikköhinta on erittäin iso asia tasa-arvo kannalta. Kansalaisopistoverkon on tulevaisuudessakin katettava koko Suomi.

Nyt kunnat, joiden asukastiheys on yli 100 asukasta neliökilometrillä, saavat 15 prosentin korotuksen. Siirtymällä yhteen yksikköhintaan tuetaan alueellista tasa-arvoa ja rahoituksen ennakoitavuutta.

Epämääräisyys harmittaa

Sen sijaan rakenneuudistuksen epämääräisyys kismittää.

− Kaikki konkreettinen jätettiin seuraavalle hallitukselle. Ylläpitäjät saivat aikalisän miettiessään opistojensa tulevaisuutta, Nuottanen sanoo.

Kritiikkiä saa myös rahoitusongelmien ohittaminen. Toisen asteen ja vapaan sivistystyön oppilaitosten valtiontukea leikataan tulevina vuosina reippaasti.

− Tämä tuo tulevaisuuden epävarmuutta useisiin kansanopistoihin, Aki Ojakangas sanoo.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotti  toista astetta ja vapaata sivistystystyötä koskevasta rakenne- ja rahoitusuudistuksesta torstaina 4. joulukuuta. Hän saa uudistustyöryhmän esityksen torstaina 11. joulukuuta.

 Kuva: Anton Kalland / Tekes

Aiemmin Soulissa:

Rakenneuudistus julki

The post Vapaan sivistystyön raamit kaventuvat appeared first on Souli.