Virksomhetsplan 2018 - NVLs Distans-nettverk
I 2018 skal NVL’s virksomhet fokusere på følgende temaer: innovasjon, entreprenørskap og inkludering i voksnes læring, læring i og for arbeidslivet, anerkjennelse av formelle og uformelle kompetanser, fleksibilitet i utdanningen og veiledning, samt kompetanseutvikling av voksenlærere. Distans-nettverket har utviklet følgende plan for sitt arbeid innen ovenstående temaer.
Formål:
Distans-nettverket har gjennom samarbeid med NVLs ulike nettverk bidratt til å skape diskusjon om, og framskaffe nye ideer til hvordan digitale verktøy og metoder kan støtte, berike og supplere alle deler av voksnes læring. Nettverket har derfor valgt som visjon å berike voksnes læring med interaktive og kreative teknologier. Nettverket mener dette godt uttrykker ambisjonen for initiativer og prosjekter som er beskrevet i planen.
Nettverket vil arbeide videre med å framskaffe svar på hva voksenlærere må vite og kunne om digitalisering, teknologi og pedagogiske metoder for å anvende dette i sin undervisning. I praksis betyr det å utvikle kunnskap, erfaring og god praksis om former for tilgang til læring, pedagogiske metoder, modeller og verktøy som skaper samarbeid, interaksjon og engasjement i virtuelle læringsmiljøer.
Arbeidsmetode:
- Gjennom undersøkelser og analyser
- framskaffe innsikt og eksempler på interaktive pedagogiske metoder og kreative læringsmodeller for å inspirere lærere i formell og uformell voksenopplæring.
- identifisere kriterier for hva som fremmer og hva som hemmer bærekraftige, fleksible og inkluderende nettbaserte læringstilbud.
- Spre kunnskap, verktøy og eksempler på god praksis gjennom rapporter, nyhetsbrev, sosiale medier, webinarer, seminarer, konferanser i egen regi og i samarbeid med øvrige NVL-nettverk.
Prosjekter og arrangementer:
- Rapporten fra Nordplus-prosjektet «Is lurking working» foreligger som elektronisk og trykket versjon i januar 2018. Den gir ny innsikt om hvordan voksenlære kan motivere og engasjere «de stille» lærende i nettundervisning for å styrke deres læringsutbytte. Den inneholder metodiske eksempler og veiledning som voksenlærere kan benytte for å styrke engasjement og deltakelse i læringen.
Distans planlegger å arrangere to seminarer for å formidle resultater og læring fra prosjektet. Et seminar vil forgå på Færøyene, et på Island:
- Seminar på Færøyene: 3. mai 2018. Distans-møte: 4. mai 2018
- Seminar på Island: 20. september 2018, Distans-møte: 19. september 2018
Distans planlegger å spre prosjektrapport og resultater gjennom NVL, EPALE og i egne kanaler og arenaer. Det inkluderer NVL-seminarer og -konferanser som arrangeres av andre NVL-nettverk og koordinatorer, når dette er ønskelig og relevant. EPALE kontaktas för möjlig översättning av rapporten till finska, svenska och danska.
- Nettverket har fått Nordplus-midler til et nytt prosjekt som har arbeidstittel «Presence at a Distance» (PaaD).
Prosjektets hypotese er basert på antakelse om at nettstudier er instrumentelle for å kople utkantsområder med lokale sentra og med storsamfunnet for å møte krav til kompetanseutvikling i utkantstrøk. Arbeidet går ut å analysere bærekraft, langtidseffekter, læringsutbytte og utfordringer i prosjekter innen fleksibel nettundervisning for deltakere i utkantstrøk som beskrevet i prosjektrapporten «Utdanning skaper utvikling i utkantsområder» fra 2013. I dette prosjektet arbeidet Distans-nettverket på oppdrag fra NVL med å kartlegge hvordan IKT og fleksibel tilgang til læring kan anvendes for å motivere til læring, åpne nye muligheter til læring, og høyne utdanningsnivået i utkantområder i Norden. Det nye prosjektet vil ettergå langtidseffekter av prosjekter som ble kartlagt.
- Prosjektet omfatter en større undersøkelse blant voksenlærere for å avdekke kritiske suksessfaktorer og nivå av digitalisering i voksenopplæringen. Undersøkelsen vil bli gjennomført dels med intervjuer, dels gjennom en nettsurvey. Rekruttering av respondenter vil skje via Distans-nettverket, deres organisasjoner og NVL-koordinatorer.
- Prosjektet planlegger et arbeidsmøte i København for å planlegge og utvikle prosjektet. Tidspunkt er ikke fastsatt.
- Prosjektet vil utnytte ovennevnte seminarer på Færøyene i mai og på Island i september til research for det nye prosjektet.
- Redan i ett tidigt skede arrangerar nätverket webinarier (1-2 st 2018) kring projektets tema.
- Nettsider
Nettverket har over tid etablert et antall nettsteder for å skape digitale plattformer for prosjektsamarbeid og resultater fra samme. I løpet av 2018 skal innholdet bearbeides og samles in under NVLs nettsider.
Pilotprosjekt - tverrfaglig samarbeid i nytt nettverk
NVL initierer i 2018 et nytt tverrfaglig nettverk for å fremme innovasjon og inkludering. Det nye nettverket skal bygge å kompetanse og aktivitet i flere eksisterende nettverk, men ikke erstatte disse. Intensjonen er å skape løpende samarbeid og effekter på tvers av prosjekter og aktiviteter som pågår i de nettverkene som skal møtes i det nye tverrfaglige initiativet.
Distans er et av nettverkene som skal inngå i det nye samarbeidet der arbeidet skal rettes mot kompetanseutvikling for lærere og andre som arbeider med voksnes læringsprosesser. Målet er å utnytte ressurser og kompetanser mer effektivt, dele felles interesser og skape merverdi gjennom tverrfaglig samarbeid og synergier mellom aktiviteter.