Wellamo-Opistossa tunnistetaan osaaminen

Suunnittelijaopettaja Merja Kittelä Wellamo-opistosta kirjoittaa Kansalaisopistojen liiton sivuilla oman opistonsa osaamisen tunnistamisesta.

 

Osaamista opistossa on kertynyt niin paljon, että sitä voitiin nyt osoittaa muulla tavalla kuin läsnäolotodistuksella.

Syksyllä 2015 Kansalaisopistojen liiton KoL järjestämän Open Badge -merkkeihin liittyvän tilaisuuden jälkeen innostui Wellamo-opisto määrittelemään osaamisen tasot opiskelijoilleen. Open Badge -merkki nimettiin Taitaja-merkiksi ja keväällä 2017 merkkiä sai hakea. Perustaitojen hallinnan lisäksi opiskelijalla tuli olla monipuolista kokemusta ja teknistä osaamista erilaisista tehtävistä ja töistä, piti osata soveltaa ja suunnitella.

  • Kittelä kirjoittaa, että kansalaisopistolla on merkittävä rooli uusien taitojen oppimisessa ja osaamisen päivittämisessä ilman formaalia arviointia tai tutkintoa. Monilla paikkakunnilla opetusohjelmasta löytyy ammatillisissa opinnoissa hyödynnettäviä kursseja, jotka täydentävät opintokokonaisuutta ja antavat lisäosaamista itselle mielenkiintoisiin työtehtäviin tähdätessä. On hyödyllistä yhdistää vapaan sivistystyön harrastustavoitteiset ja osaamistaan täydentävät ammatilliset opinnot.

Henkilökohtaistamisessa riittää haasteita. Esimerkiksi keskiasteen ammatillisten ja vapaan sivistystyön oppilaitosten yhteisten oppimispolkujen ja osaamisen tunnistamisen koordinoinnissa.

Lisää

Taitaja-merkit