11/01/2012

Norden

Folkbildning

7 min.

För gemenskap mellan generationer och nationer

December månad betyder exceptionellt långa arbetsdagar för litauiska Daiva Malinauskiene, som är chef för Soros International House (SIH) i Vilnius.

Daiva Malinauskiene för Litauen närmare Norden

Daiva Malinauskiene för Litauen närmare Norden

För gemenskap mellan generationer och nationer

December månad betyder exceptionellt långa arbetsdagar för litauiska Daiva Malinauskiene, som är chef för Soros International House (SIH) i Vilnius. Centret, som hör till ett nätverk av 150 motsvarande center i 45 länder, är involverat i många internationella samarbetsprojekt och så här i slutet av året är det dags att redovisa för avslutade projekt och planera nya för det kommande året. SIH har 20 heltidsanställda, av vilka en stor del är språklärare eftersom man erbjuder undervisning i tolv språk. Varje år har man ca 500 studerande.

SIH ligger helt i centrum av Vilnius, vid en gata där företag och myndigheter har sina kontor, och för Daiva Malinauskiene tar det en knapp halv timme att komma till jobbet med bil.

– De flesta kommer klockan åtta, men jag undgår den värsta morgonrusningen genom att börja arbetsdagen klockan nio, säger Malinauskiene. I allmänhet stänger hon dörren till jobbet sextiden, men just nu går det inte att hålla sig inom de normala tidsramarna.

– I allmänhet brukar jag börja dagen med att gå igenom min e-post, men i morse satt min bokförare färdigt och väntade på mig när jag kom och vi började genast gå igenom en slutrapport.

Julfest med hobby som tema

Denna middecemberdag är även såtillvida exceptionell att det är den sista dagen lärarna är på arbetet före jullovet och på kvällen håller personalen julfest. Programmet planeras varje år av olika lärarteam och årets team har valt personalens hobbyer som tema.

– Det kan handla om gitarrspel, att dansa cha-cha-cha eller att visa egna foton. Några kanske tar med sig hemlagade kakor. Också personalens partners, män eller hustrur bjuds in och i år blir vi 22 personer. Någon traditionell julmat brukar vi inte äta på vår julfest utan det blir vanlig buffé och en stor tårta, dekorerad med texten Linksmø ðventø Kalëdø ir laimingø Naujøjø Metø! (God Jul och Gott Nytt År). I privata hem intas den viktigaste julmåltiden på julafton och då är det viktigt att den består av tolv rätter. Alkohol dricker man inte förrän sent på natten, berättar Daiva Malinauskiene. Personaljulfesten hålls i bottenvåningen, där det finns ett café, och där man också kan få lunchmat. – Här finns flera lunchställen att välja på, bland annat en kinesisk restaurang, och i allmänhet brukar jag gå ut på lunch kring halv ett om det är möjligt, med kolleger eller ensam. Kaffe och te dricker vi här på kontoret då det passar.

Avslappnad stämning

Daiva Malinauskiene är både byggnadsingenjör och vuxenutbildare till professionen och hon har jobbat hela sitt liv med utbildning. Tillsammans med en kollega startade hon SIH år 1993 och hon har varit chef i nästan sexton år. Det är många trådar som hon ska hålla i sin hand, och ofta snabba beslut som hon ska fatta, men hon gillar det kreativa arbetet och den glättiga stämning som råder på jobbet.

>– Vi skrattar mycket, och det är speciellt en kollega som är bra på att få oss att skratta. Det gör att det krävande arbetet känns mycket lättare. Speciellt nöjd är Daiva Malinauskiene när hon märker hur viktiga centrets projekt är för deltagarna och att SIH är ett av de populäraste språkinstituten i Vilnius.

Goda grannar

Nordplus Vuxen-projektet “Still Active – A Communication Tool for Fighting Social Isolation”, som SIH koordinerar, har visat sig vara mycket lyckat. Samarbetsparterna kommer från Finland, Sverige, Lettland och Estland och målet är att ge utsatta grupper baskunskaper i engelska för att främja delaktigheten i det moderna samhället. Projektet riktar sig speciellt till äldre personer.

– Det handlar inte bara om språkkunskaper utan det är oerhört viktigt för de äldre att de kan träffas här en gång i veckan och umgås med varandra. Förra veckan bad de om extra lektioner och att få ordna en julfest och bjuda på hembakt. De är så nöjda. SIH har varit involverat i flera Nordplusprojekt, bland annat integrationsprojektet Women of Integration, och Daiva Malinauskiene har bara gott att säga om det nordisk-baltiska samarbetet. – Det är så mycket som är lika i Baltikum och i Norden, vi bor ju så nära varandra så det är väldigt viktigt att vi lär känna varandra lite bättre och får en chans att presentera oss för varandra. Redan det att man kan säga ”kiitos” när man kommer till Finland öppnar portar. Nästa Nordplussatsning handlar om att överföra kunskap från en generation till en annan.

Text: Clara Henriksdotter

Daiva Malinauskiene

  • strävar efter att hjälpa sina kolleger genom att skapa en trevlig stämning på jobbet
  • blir alltid motiverad av lojala och entusiastiska kolleger • vill gärna lära sig mera om människors psykologi, varför människor gör som de gör
  • ser tålamod som sitt bästa arbetsredskap

Daiva Malinauskiene associerar

Samlärande: ”learning by doing”, att göra något tillsammans, dela med sig av sin erfarenhet Folkbildningsarbete: det räcker inte att ha en examen utan om man vill bli en harmonisk person måste man lära sig hela livet genom sin livssituation och av andra på ett informellt sätt Grundtvig: han förstod sig på den sociala sidan av utbildningen, icke-formell utbildning Livslångt lärande: inte bara professionell utan lika mycket personlig utveckling för att följa med sin tid

Nyeste artikler fra NVL

Islands eldste universitet, Háskóli Ísland, ofrer stadig flere kurser på engelsk

18/04/2024

Island

18 min.

-Islandske myndigheter feier utfordringen under teppet mener eksperter

Godkjent utdanning fra utlandet et stort pluss i jobbsøknaden

11/04/2024

Norge

10 min.

Den som vil etablere seg i Norge med utdanning fra et annet land, kan få godkjent utdanningen sin og jamført den med norsk utdanning. Dermed stiller en gjerne sterkere i en jobbsøknad. Med vitnemål og full dokumentasjon er saken grei. Dersom dokumentasjonen er mangelfull, blir det en tyngre prosess, men det kan fortsatt være mulig.

ChatGPT kan bygge bro mellem ordblinde og undervisning

04/04/2024

Danmark

12 min.

Ordblinde og andre, der har udfordringer med bogstaver, har med generativ AI som ChatGPT fået nye muligheder for at udtrykke sig og læse svære tekster, fortæller lærer og ekspert.

Share This