Generella kompetenser synliga genom EU-projekt
NVL:s validerings- och vägledningsnätverk har under European Year of Skills varit partners i Erasmus+ projektet Transval-EU, som handlade om att validera generella kompetenser (transversal skills). Åtta europeiska länder medverkade i projektet som avslutades i juni 2023.
– Arbetsgivare lägger allt större vikt vid kompetenser som kommunikationsförmåga, samarbets- och organisationsförmåga och digitala färdigheter medan dessa oftast har en mindre plats i olika väglednings- och valideringsprocesser. Syftet var därför att öka kunskapen hos dem som vägleder och validerar att hitta modeller som kan hjälpa till att göra en persons kompetenser synliga, komma snabbare ut i arbetslivet och därmed bidra till kompetensförsörjningen, säger Agnetha Kronqvist.
Kvalitet i valideringsprocesser
NVL:s valideringsnätverk har också arbetat för att kvalitetssäkra validering.
– En nordisk modell har tagits fram där åtta indikatorer beskriver hur man kan organisera validering i olika nivåer för att uppnå god kvalitet, säger Agnetha Kronqvist.
Modellen utvecklades till det digitala verktyget Kvalitetskompassen, som är fem verktyg för att självskatta valideringsverksamhet utifrån kvalitetsindikatorerna.
– Verktygen riktar sig till beslutsfattare, de som organiserar validering samt till vägledare, lärare/yrkeslärare och de som samordnar validering, säger Agnetha Kronqvist.
Mikromeriter i praktiken
Valideringsnätverket har under det senaste året tittat på vad mikromeriter är och hur ett nordiskt perspektiv på dem skulle kunna se ut. Än så länge finns ingen gemensam definition eller en gemensam syn på vad de kan användas till.
– Det som någon kallar för mikromeriter behöver inte alls se lika ut överallt. Därför samlar vi just nu in olika nordiska exempel för att visa på vad mikromeriter kan vara och hur de kan användas i våra länder, säger Agnetha Kronqvist.
Ett praktiskt svenskt exempel som hon pekar på, är ett arbete som pågår på Skellefteå Kraft där man har tittat på vilka mikromeriter för drifttekniker.
Grön vägledning
Helgi Þorbjörn Svavarsson berättar att NVL:s vägledningsnätverk just nu tittar på hur vägledningen ska spegla den gröna omställningen.
– Det är väldigt aktuellt: Hur kan vi få den gröna omställningen till att bli något som vägledare i Norden är medvetna om? Vi förbereder en workshop på Färöarna om transversal skills. Vi jobbar också med att göra en policybrief om att vägledning kan vara en av resurserna till den gröna omställningen, säger Helgi Þorbjörn Svavarsson.
En viktig praktisk aspekt av grön vägledning som Helgi lyfter, handlar om att inte skuldbelägga.
– I den situationen som vi är i, kan inte alla jobb vara gröna. Vi måste även hjälpa folk att bli mer medvetna om att även de bruna och svarta jobben behövs. Vi måste ju ha olja just nu, så att vi inte får en ekonomisk kollaps, säger Helgi Þorbjörn Svavarsson.
Men det är viktigt att jobba med upplysning i bred bemärkelse här menar han.
– De [som tar jobben inom oljeindustrin] måste också vara medvetna om att de genom att ta dem också bidrar till den.
Balans gör livet hållbart
En annan fråga som Helgi lyfter är att vägledning handlar om mer än att bara hitta ett jobb eller en utbildning. För att lyckas måste vi också må bra.
– När vi pratar hållbarhet inom vägledning så är ju också balansen mellan arbetsliv, familj och privatliv viktig, säger Helgi Þorbjörn Svavarsson.
Ett nytt problem är den nya arbetsmarknaden efter Covid, med mer arbete hemma.
– När man pratar om karriärvägledning, då måste man fokusera mycket på arbetsmarknaden. Men man måste kanske också tänka att det är mer jobb hemma i dag. Då blir det ännu viktigare att vara medveten om att bevara balansen, säger Helgi Þorbjörn Svavarsson.
Men även när man tittar över hela arbetslivet är det viktigt att tänka på balansen, menar han. Vi måste vara medvetna om att det även finns ett liv efter arbetslivet också. När vi blir pensionärer blir det tydligt om vi har lyckats hålla relationerna till familj och vänner levande.
– Och det tror jag faktiskt är mycket viktigt, speciellt för män. Vi är duktiga på arbetsmarknaden. Vi är pålitliga och vi är alltid på jobbet. Men i vårt privatliv så är vi mycket sämre. Det är många män som rätt och slätt dör när de slutar jobba. För de har ingenting kvar då.
Digital inkludering extra viktigt i Norden
Som avslutning berättar Helgi att nätverket ska hålla ett seminarium där de bland annat ska diskutera AI inom vägledningen. Digitala vägledningsportaler, digital inkludering och AI är extra viktigt i Norden, med tanke på hur långa avstånd många invånare har till större samhällen, som kan erbjuda vägledning och validering.
– Och det är ju så att i Norden så bor vi ju mycket utspritt. Det är inte så stora samhällen och i dessa finns små organisationer som kanske inte har så mycket expertis, säger Helgi Þorbjörn Svavarsson.
Mer information
- Information om NVL:s valideringsnätverk.
- Information om NVL:s vägledningsnätverk.
- Resultaten från Transval-EU-projektet
- Artikel om kvalitetskompassen
- Artiklar om validering på nvl.org