29/11/2023

Island

Elinkeinoelämä, Yhtäläiset mahdollisuudet

10 min.

Friðheimarissa sekä työntekijöiden että tomaattien viihtyvyys on tärkeää

Sanoo Islannin suurin tomaatintuottaja

Knútur Rafn Ármann er eier og direktör i Friðheimar.

Knútur Rafn Ármann on Friðheimarin omistaja ja johtaja.

Sää on tuulinen, ja talven lähestymisen huomaa selvästi. Auto kääntyy pois päätieltä korkeiden puiden välissä kulkevalle tienpätkälle. Puiden takana laiduntaa islanninhevoslauma. Tien päässä näemme joukon kasvihuoneita. Paikan nimi on Friðheimar, joka merkitsee yksinkertaisesti maailmanrauhaa.

Friðheimar on Islannin suurin tomaatintuottaja. Tomaatintaimien keskellä toimii yksi Reykjavikin ulkopuolisen Islannin suosituimmista ravintoloista. Kaikki ruokalistan ruokalajit ovat tomaattipohjaisia. Omistajat eivät halua kutsua paikkaa ravintolaksi vaan puhuvat mieluummin ’ruokaelämyksestä’. Ja elämyksiä täällä toden totta tarjotaan! Punaisia tomaatteja roikkuu usean metrin pituisissa varsissa, jotka ulottuvat kattoon asti. Punainen tomaattikeitto kotitekoisen leivän ja basilikan kanssa nautittuna katoaa rivakasti vieraiden lautasilta.

Her forsvinner suppen laget av tomater hurtig
Tomaattikeitto tekee kauppansa.

Työntekijöitä on kaikkialta maailmasta. Koko tuotantoprosessissa painotetaan kestävyyttä. Muita tärkeitä arvoja Friðheimarissa ovat tasa-arvo, samapalkkaisuus, yhteiskuntavastuu ja kiertotalous. Aviopari Knútur Rafn Ármann ja Helena Hermundsdóttir ostivat Friðheimarin vuonna 1995, ja heidän viisi lastaan osallistuvat kaikki aktiivisesti yrityksen toimintaan. Tilalla viljellään tomaattia ympärivuotisesti, ja sen vuosituotanto on 700 tonnia eli 40 % kaikesta Islannin tomaattituotannosta.

Vihreää tuotantoa

– Friðheimar sijaitsee ”lämpimällä” alueella, jossa on saatavilla runsaasti kuumaa vettä. Saamme 95-asteista vettä kasvihuoneiden lähellä olevasta lämpökaivosta. Käytämme vain vihreää sähköä ja vulkaanista hiekkaa, jota Islannissa riittää, Knútur kertoo. Tomaattien vesipitoisuus on 92 %, ja siksi viljelyssä on tärkeää käyttää vain parasta mahdollista vettä. Friðheimarissa ei käytetä torjunta-aineita. Tomaattien suojauksessa käytetään vain luonnonmukaisia menetelmiä.

I Friðheimar produseres tomater året rundt, til tross for lange vintrer og mörke.
Friðheimarissa tuotetaan tomaattia vuoden ympäri huolimatta pitkistä ja pimeistä talvista.

Friðheimarissa tuotetaan neljää eri tomaattilajiketta. Pakkauksissa on Knúturin ja Helenan kuva, Islannin sini-puna-valkoinen lippu sekä islantilaisten vihannestuottajien merkki.

– Haluamme kasvomme näkyviin tuotteissamme, koska tahdomme näyttää, miten ylpeitä olemme tomaateistamme ja kestävästä yritystoiminnastamme, Knútur sanoo.

Vihannestuotanto on ollut Islannissa kallista. Siksi iso osa kaupassa myydyistä tomaateista on tuotu ulkomailta ja myyty halvemmalla kuin kotimaiset. Vuonna 2002 Islannin valtio kuitenkin solmi tuottajien kanssa sopimuksen, jonka ansiosta Islannissa voitiin viljellä vihanneksia jotka olivat hinnaltaan kilpailukykyisiä tuontituotteiden kanssa. Tämän vuoksi vihannestuotanto on lisääntynyt maassa huimasti ja hinnat ovat laskeneet 31–55 %.

Palkintoja kestävyydestä

Friðheimar on saanut useita kestävyyspalkintoja, ja omistajat ovat allekirjoittaneet kestävyyskeskus Festan laatiman julistuksen, jossa he sitoutuvat noudattamaan toiminnassaan kiertotalouden periaatteita. He pitävät tärkeänä myös sitä, että Friðheimarissa voivat hyvin muutkin kuin tomaatit. Myös työntekijöiden on tärkeää viihtyä työssään kasvihuoneissa ja nälkäisten vieraiden parissa. Puolalainen Marcin on yksi monista tilan työntekijöistä. Hän kertoo ylpeänä, miten tomaatteja tuotetaan vuoden ympäri pitkästä ja pimeästä talvesta huolimatta Hän näyttää, miten tomaattien pölytys hoidetaan Alankomaista tuoduilla mehiläisillä. Marcin kehuu työpaikkaansa ja painottaa, että työntekijöitä tulee joka puolelta Eurooppaa.

Koronan jälkeen uuteen vauhtiin

– Koronapandemia oli meille isku, kuten kaikille muillekin, Knútur sanoo. – Jouduimme sulkemaan ruokapuolen, mutta jatkoimme tomaatinviljelyä. Meillä oli kaksi vaihtoehtoa: joko irtisanoa iso osa työntekijöistä tai kantaa vastuumme ja etsiä uusia ratkaisuja. Keskustelimme asiasta työntekijöiden kanssa, ja päätimme yhdessä käyttää ajan uusien kasvihuoneiden rakentamiseen. Se on työläs prosessi. Kaikki olivat valmiita tarttumaan uusiin tehtäviin sen sijaan että jäisivät työttömäksi. Kun korona-aika päättyi, olimme heti valmiita avaamaan ovet vieraille ja jatkamaan entiseen tapaan. Työntekijät toivottivat iloisina tervetulleeksi Covidiin kyllästyneet asiakkaat, hän kertoo. Suurin osa Islannin matkailualan yrityksistä päätyi irtisanomaan työntekijänsä, kun pandemia iski maahan. Niillä kesti useita kuukausia löytää tarpeeksi työvoimaa ja saada pyörät taas pyörimään. Friðheimarissa tältä ongelmalta vältyttiin tehtyjen ratkaisujen ansiosta.

Työntekijöitä yhdestätoista maasta

Noin 90 % työntekijöistä tulee ulkomailta, ja heitä on kaikkiaan yhdestätoista maasta. Knúturin mukaan pitkäaikaisimmat työntekijät ovat työskennelleet tilalla jopa 12 vuotta ja perustaneet perheen, ja heidän lapsensa käyvät koulua ja päiväkotia lähistöllä.

de-ansatte-kommer-fra-11-land
Työntekijöitä on 11 eri maasta

– Ulkomaiset työntekijät voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka tulevat Islantiin asettuakseen tänne pysyvästi ja niihin, jotka tulevat pariksi vuodeksi hankkimaan kokemusta takaisin kotimaahansa vietäväksi. Haluamme tänne ulkomaalaisia ja haluamme että he sopeutuvat Islantiin, Knútur sanoo.

Kansainvälisen joukon ansiosta Friðheimarissa voidaan palvella asiakkaita 7–8 eri kielellä, mikä on itsessään arvokasta. Tilalla puhutaan myös englantia, ja työntekijät saavat halutessaan ilmaista islannin kielen opetusta.

Yhteinen visio

– Meille on tärkeää ottaa uudet työntekijät hyvin vastaan. Olemme laatineet heitä varten käsikirjan. Käymme läpi heidän oikeutensa ja kerromme, mitä heiltä odotetaan. Työntekijät suorittavat kuuden viikon mittaisen perehdytysohjelman. Meillä on lähiseudulla 25 asuntoa, joita he voivat vuokrata 20 % markkinavuokria alempaan hintaan. Heillä on käytössään myös kuntosali ja muita yhteistiloja. Lisäksi työntekijät osallistuvat vuosittain kokouksiin, joissa suunnitellaan Friðheimarin tulevaisuutta ja laaditaan visioita, Knútur kertoo. Hänen mukaansa on erittäin hyödyllistä, että kaikki tuovat pöytään uusia ratkaisuja ja ehdotuksia. Kokemus on osoittanut, että jopa 80–90 % ehdotuksista toteutetaan. On tärkeää kuunnella työntekijöiden ääntä ja ottaa heidät mukaan tulevaisuudensuunnitelmiin, Knútur toteaa.

Knútur kertoo, että pienen perheyrityksen kasvattaminen keskikokoiseksi yritykseksi on ollut hyvin antoisaa mutta myös vaativaa. Kaikki seisoo tai kaatuu työntekijöiden mukana. Heissä on yrityksen arvo ja ydin. Knúturin mukaan yrityksellä ei voi mennä hyvin, jos työntekijät eivät viihdy työpaikalla.

Yhteistyötä ammattiyhdistyksen kanssa

– Olemme suunnitelleet naapurikaupunki Selfossin ammattiyhdistyksen Báranin kanssa kolmen vuoden mittaisen kokeilun. Tarkoituksena on saada mukaan joukko lähiseudun viljelijöitä. He saavat ammattiyhdistykseltä virallisen vahvistuksen siitä, että yrityksissämme noudatetaan henkilöstöpolitiikkaa, jonka keskiössä ovat työntekijöiden hyvinvointi, samapalkkaisuus, työpaikalla tapahtuva koulutus ja molemminpuolinen kunnioitus. Tämä on suuri askel
työntekijöiden oikeuksien edistämisessä. Meidän on tiedostettava, että ilman sitä emme voi jatkaa toimintaamme ylpeinä, Knútur Rafn Ármann sanoo lopuksi.

Tiivistelmä

Islannin suurin tomaatintuottaja Friðheimar toivottaa ulkomaisen työvoiman tervetulleeksi. Noin 90 % yrityksen työntekijöistä on ulkomailta, yhdestätoista eri maasta. Kasvihuonetyöntekijöitä varten on laadittu monipuolinen perehdytysohjelma, ja yöntekijöiden aktiivista roolia yrityksen kehittämisessä painotetaan. Koronapandemian aikana työntekijöitä ei irtisanottu. Sen sijaan he siirtyivät uusiin tehtäviin ja olivat valmiina vastaanottamaan vieraita samana päivänä kun Covid-rajoitukset loppuivat.

Nyeste artikler fra NVL

Elísabet Pétursdóttir og Auður Kamma Einarsdóttir

23/05/2024

Island

7 min.

„Diverse strengths“ er navnet på et prosjekt som ble utarbeidet i Island med stötte fra Nordplus, i samarbeide med Sverige og Finland. Hensikten var å lage og pröve spesielle gruppearbeider eller workshops for innvandrere som nökkel til arbeidsmarkedet. Målgruppen er ungdommer i alderen 18-25 år som ikke har arbeide, studie- eller treningsplass.

16/05/2024

Norden

14 min.

PIAAC measures key information processing skills and data from the survey provide unique opportunities to analyse the cognitive skills needed in the labour market and society. Access to PIAAC data, on its own or linked to register data, is possible for research purposes. To facilitate the selection of register variables a handbook is available for the Nordic countries and Estonia....
Projektets syfte är att hjälpa pedagoger i icke-formell vuxenutbildning att nå fram till och involvera involverar personer med psykiska funktionsnedsättningar.

15/05/2024

Sverige

6 min.

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland har tillsammans med nordiska partner arbetat med att inkludera personer med psykiska funktionsnedsättningar i vuxenutbildning. Genom projektet har de skapat en vägledning för nordiska pedagoger. De betonar utmaningen med att nå ut till utsatta grupper och framhåller fördelarna med studiecirklar för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Share This