18/06/2024

Finland

Fortbildning, Livslångt lärande

8 min.

”Lärarfortbildning ska inte vara en ensam ö, utan en naturlig del av vardagen”

Dagens lärare måste hela tiden lära sig nytt, men räcker det om man går på kurs några dagar? Nej, säger Mia Skog från Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi. Här finns ett team på 20 personer som skapar hållbar lärarfortbildning som ligger i tiden. Många lärare känner nu press över sin kompetensförsörjning, men inte Krista Kaihovirta som är lika taggad efter 20 år i branschen.

Utbildningsplaneraren Mia Skog fortbildar finlandssvenska lärare.

Utbildningsplaneraren Mia Skog fortbildar finlandssvenska lärare.

– Fortbildning för lärarna ska inte vara en ensam ö, utan en naturlig del av vardagen. Mycket av dagens fortbildning handlar om kollegialt lärande utifrån långa processer där man tillsammans försöker skapa en samsyn, säger utbildningsplaneraren Mia Skog från Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi (CLL).

Hon är tidigare ämneslärare och åker numera ofta ut till skolarna för att fortbilda personalen inom olika temaområden.

Krista Kaihovirta arbetar som klasslärare vid den svenskspråkiga Katarinaskolan som finns i Karis i södra Finland och hon utmanar sig själv hela tiden.

– Som lärare sugs man lätt in i klassrumsvardagen och man måste tvinga sig upp därifrån och lära sig nytt, säger hon.

Läraren Krista Kaihovirta har ännu inte tröttnat på att lära sig nya saker.
Läraren Krista Kaihovirta har ännu inte tröttnat på att lära sig nya saker.

Tillsammans i Kosovo 

Krista Kaihovirta och Mia Skog känner varandra väl eftersom de rest till Kosovo under åren 2015–2018 för att fortbilda lärare i hur man implementerar en ny läroplan. Kaihovirta har arbetat tjugo år som lärare och har hela tiden haft lusten att förnya sig. Hon har uppväxt i en finskspråkig familj och som sjuåring började hon i en svenskspråkig skola i Finland utan att kunna språket. 

– Jag fick tidigt lära mig att komma ut ur min comfortzon och att friskt våga prova på nya saker och utsätta mig för det jag inte kan. I klassrummet har jag använt mina elever som försökskaniner och där har vi tillsammans lärt oss nya saker.

Som ny lärare nappade Krista Kaihovirta på precis allt som var nytt. Hon jobbade under en tid i en liten skola och fick draghjälp av en lika ivrig rektor.

– På den tiden kunde man riktigt nörda in sig på vissa nischade specialområden, och vi åkte till exempel till Nord univerisitet och Lofoten för att lära oss mera om rymden.

Unikt center i Finland

Läs mera om CLL

Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi har en skild enhet för pedagogik och lärarfortbildning. Den är en av Svenskfinlands största enheter för vuxenutbildning och erbjuder kvalificerade kompetenshöjning inom det pedagogiska ämnesområdet.

Läs mera om CLL:s utbud av fortbildning.

Mia Skog arbetar vid CLL som är en del av Åbo Akademi. Här finns en skild enhet för pedagogik och lärarfortbildning.

– Vi arbetar hela tiden utifrån frågeställningen om vad som är hållbart lärande? Men det går också trender i lärarfortbildningen och hur de uppstår vet man inte riktigt.

Bland utbudet finns både längre processinriktade fortbildningshelheter kring olika teman, men också kortare fortbildningar. Inte helt oväntat hittar man både AI och klimatförändringen bland de digra utbudet. 

– Vi sammanställer också olika anpassade helheter till de enskilda skolorna, säger Mia Skog.

Nyfikenhet är viktigast

Varför måste man hela tiden förnya sig som lärare? Räcker det inte med magisterpapper och erfarenhet?

– En orsak är att lagstiftningen och olika styrdokument hela tiden förändras och då finns det behov att uppdatera sitt kunnande. Jag arbetar själv just nu mycket med styrdokument kring bedömning, säger Mia Skog.

Men hon betonar att lärarfortbildning inte enbart ska handla om att lära sig nya styrdokument.

– PISA och liknande nationella undersökningar tittar alltid bakåt, men fortbildningar vill också ha en riktning mot framtiden och det handlar om att väcka lärarnas nyfikenhet och motivation och lust att lära sig nytt, säger Mia Skog.

Ljuvligt när unga lärare formas

Krista Kaihovirta blickar tillbaka på tiden som nyutexaminerad lärare. De finländska lärarna har en cirka 5–6 år lång universitetsutbildning bakom sig. Det tyckte Kaihovirta inte att var tillräckligt.

– Digitaliseringen och nätet var inte så utvecklat på den tiden och jag minns att jag förkovrade mig i det material som fanns i en bokhylla i lärarrummet. I vardagen fick jag stöd av erfarna kolleger och de var superbra förebilder. I dag tycker jag att det är helt ljuvligt att själv få se hur unga lärare formas och vi lär oss av varandra.

Några år senare fick Krista Kaihovirta själv vara med om att utbilda sina kolleger. Det var när hon tillsammans med Mia Skog deltog i en tutorutbildning som finaniserades av Utbildningsstyrelsen i Finland.

– Tanken var att vi skulle fortbildas för att sedan kunna utbilda våra kolleger i implementeringen av den nya läroplanen.

Läraren har stor frihet

I Finland har den enskilda läraren stor pedagogisk frihet i jämförelse med många andra länder. 

– Den pedagogiska friheten omdefinieras hela tiden och just nu ritas kartan om. Den här friheten ger lärarna ett väldigt stort mandat, men det är också komplext och leder till ett ständigt hantverk i vardagen, när mål, innehåll och kompetenser skall planeras in i undervisningen och bedömningen, säger Mia Skog.

Hon säger att friheten också kan leda till att lärarnas ork börjar tryta och att de blir stressade när de ska ombesörja sin egen kompetensförsörjning i en värld som förändras snabbt. 

– Vilka aktuella teman skall man som lärare, kollegium och kommun fokusera på? 

Vad är målsättningen med lärarfortbildning?

Vid CLL handlar det alltid i förlängningen om elevernas och studerandes lärande. 

– Lärarna ska sporras till nytt lärande så att de i sin tur ska kunna bidra till elevernas lärande. Målsättningen är att det som lärarna lär sig ska synas i elevernas lärande, säger Mia Skog.

Hon berättar att det trots den målsättningen ändå finns vissa fortbildningshelheter som har lite mera fokus på den enskilda läraren, bland dem en ny utbildning inom småbarnspedagogiken som handlar om personalens välmående.

Ännu kan man lära sig

Krista Kahihovirta tittar nostalgiskt tillbaka på en tid av stor inspiration när hon för en tid fick ingå i teamet med de andra tutorerna.

– Plötsligt fanns det möjlighet att föra pedagogiska samtal som det sällan finns tid till i skolvardagen.

Idag är hon glad över sin långa lärarerfarenhet som ger råg i ryggen. 

– Ändå känner jag att jag inte kan det här yrket ännu, men jag har förstås nytta i vardagen av min erfarenhet. Det som ger mig allra mest i det här yrket är att själv få lära mig nytt och utvecklas, och som nästa ska jag fortbilda mig för att kunna hålla vårt nya tillvalsämne som heter Uppfinningar.

Nyeste artikler fra NVL

Kockarna Hanna Al Gburi, Jonas Wasiljeff och Jessica Nybacka serverar varje dag mat åt hundratals personer i Axxell.

13/09/2024

Finland

7 min.

En finländsk yrkesutbildare har lyckats spara mängder av vatten, diskmedel och energi i sina skolkök. Med några enkla tricks har matsvinnet minskat och kockarna i Karis har som positiv bieffekt fått lite mera tid att chilla med varandra. När man införde Överraskningarnas dag på menyn blev det en hit.

Male speaker presenting at a table with a "Nordic Network for Adult Learning" presentation projected on a screen in the background.

06/09/2024

Norden

9 min.

Valladolid, Spain on June 27-28, The Nordic Network for Adult Learning (NVL) participated in the European Basic Skills Network (EBSN) annual conference, focusing on ‘Upskilling and Reskilling for the Twin Transition: Digital and Green Transformation’.

Kvinde i mørkt jakkesæt, der står foran et vindue og smiler.

02/09/2024

Norge

9 min.

Undersøkelser i Norge viser at ni av ti ønsker å leve mer bærekraftig, men hvordan? Først av alt har vi behov for kunnskap for å gjøre de beste valgene. Deretter trenger vi handlekraft for å stå imot kjøpepress, moter og rådende holdninger. Det kreves mot til å velge bærekraftig.

Share This