28/10/2020

Finland

Harvaan asuttu alue, Elinkeinoelämä, Aikuiskoulutus

5 min.

Lillgården – menestystarina Suomen maaseudulta

– Minusta on aina tuntunut siltä, että päädyn yrittäjäksi, viljelypuutarhuri Josefin Isaksson kertoo. Eräänä päivänä niin sitten kävikin: Isaksson perusti yhdessä veneenrakentaja Jutta Saarisen kanssa ainutlaatuisen, kestävään kehitykseen painottuvan ryhmäperhepäiväkodin. Ensin Isaksson kuitenkin hankki yrittäjän ammattitutkinnon. Nyt Kemiössä sijaitsevaan perhepäiväkoti Lillgårdeniin jonotetaan.

Företagarna Josefin Isaksson och Jutta Saarinen har många olika utbildningar i bagaget. Foto: Camilla Lindberg

Yrittäjinä toimivilla Josefin Isakssonilla ja Jutta Saarisella on monipuolinen koulutustausta. Kuva: Camilla Lindberg

– En itse asiassa tiedä Suomessa ainoatakaan päiväkotia, jolla olisi samat toimintaperiaatteet kuin Lillgårdenissa. Meillä korostuu luonnon kiertokulku munasta kanaksi ja siemenestä tomaatiksi, Josefin Isaksson kertoo.

Perhepäiväkodin pedagoginen toiminta painottuu kotieläinten ja omien viljelypalstojen hoitamiseen. Päiväkodilla on myös oma hautomakone, ja siellä kasvatetaan omia tipuja.

Lillgården avautui elokuussa 2017, ja jo kahden kuukauden kuluttua kaikki paikat olivat täynnä. Omistajien ei ole tarvinnut panostaa markkinointiin. Lapsia riittää peräti jonoksi asti.

Suoritti yrittäjän ammattitutkinnon

– Olen kotoisin yrittäjäperheestä, jolla oli tomaattiviljelmiä saaristossa. Siksi kouluttauduin ensin viljelypuutarhuriksi ja vasta myöhemmin perhepäivähoitajaksi, Josefin Isaksson kertoo.

Ensimmäisen tutkintonsa jälkeen Isaksson ehti työskennellä muun muassa viljelyneuvojana Ahvenanmaalla ja puutarha-alan myyntitehtävissä. Sitten hän sai kolme lasta ja oli vanhempainvapaalla

– Sinä aikana kävin mainion yrittäjyyskurssin ammattioppilaitos Axxellissa. Suunnittelin perustavani yrityksen puutarhatuotannon alalla, mutta opintojen aikana kiinnostuksen kohteeni vaihtui, Isaksson kertoo.

Isakssonin mies omisti metallialan yrityksen yhdessä hyvän ystävänsä kanssa. Pian Josefin sai tietää, että myös ystävän avopuolisolla Jutta Saarisella oli samansuuntaisia ajatuksia yrittäjyydestä kuin hänellä itsellään. Niinpä nämä kaksi pikkulapsiperheen vanhempaa päättivät yhdistää voimansa ja perustaa yksityisen päivähoitopaikan. He saivat hyvää apua yrittäjyyteen liittyvissä asioissa miehiltään.

Veneenrakentajasta siivoojaksi

Jutta Saarinen on koulutukseltaan huonekalujen restaurointiin suuntautunut artenomi. Myöhemmin hän kouluttautui lisäksi oppisopimuksella veneenrakentajaksi mutta huomasi pian, ettei käsityöalalla ole helppoa löytää palkkatöitä.

Saarinen työskenteli vuosia muun muassa siivoojana Viking Linen laivoilla.

– Mietin että ei sillä ole niin väliä, mitä työtä tekee, kunhan töitä on.

Myöhemmin Jutta Saarinen päätti kouluttautua lähihoitajaksi suuntautuen lasten ja nuorten hoitoon ja kasvatukseen. Hän työskenteli myös ajoittain yksityisessä päiväkodissa.

– Siellä syntyi ajatus siitä, että olisi aika hauskaa pyörittää jonain päivänä itse samankaltaista toimintaa, Jutta Saarinen kertoo.

Jutta Saarinen i snickarboden på daghemmet Lillgården i Kimito

Jutta Saarinen päiväkoti Lillgårdenin puutyöverstaalla Kemiössä

Talo ostettiin pankkilainalla

Idean syntymisen jälkeen ensimmäinen vuosi kului kaikenlaisiin käytännön valmisteluihin. Ensimmäinen haaste oli sopivan kiinteistön etsiminen. Tuoreet yrittäjät huomasivat, että kunnaneläinlääkärin asuinpaikkana aiemmin toiminut kiinteistö oli tyhjillään. Kemiön keskustan lähellä sijaitsevaan kiinteistöön kuului suuri tiilestä rakennettu päärakennus, puutarha, navetta ja laidunhaka

– Kunta ei halunnut antaa kiinteistöä vuokralle, joten jouduimme ottamaan pankista lainaa ja ostamaan sen, Josefin Isaksson kertoo.

Isaksson ei kuitenkaan ollut huolissaan. Yrityskoulutuksen aikana hän oli opetellut laatimaan toimintasuunnitelmia, kannattavuuslaskelmia ja budjetteja.

Lisäksi yrittäjäkaksikolla oli lupaus kunnan palveluseteleistä, ja toiminnasta kiinnostuneita vanhempia oli jo ilmaantunut riittävästi

–Koko homma on osoittautunut juuri niin mukavaksi kuin ajattelinkin. En ole katunut kertaakaan, Isaksson toteaa.

Josefin Isaksson känner sig glad och inspirerad varje dag på jobbet.

Josefin Isaksson kokee päivittäin työssään iloa ja innostusta.

Lapsille hiustenleikkuu

Päiväkodilla on viisi lammasta, kaksitoista kanaa ja kaksi kania sekä akvaario. Päivärutiineihin kuuluu eläinten hoitaminen yhdessä lasten kanssa.

Päiväkodissa työskentelee viisi hoitajaa. Monella heistä on laaja osaaminen myös muilta aloilta kuin lastenhoidosta ja pedagogiikasta.

– Pyrimme siihen, että kaikki saavat käyttää monipuolisesti osaamistaan. Kollegani Petra Karlsson on koulutukseltaan kampaaja ja lähihoitaja. Tarjoamme vanhemmille ilmaisen hiustenleikkuupalvelun sinä aikana kun lapset ovat päiväkodissa. Se helpottaa vanhempien arkea, Josefin Isaksson kertoo.

Isaksson pursuaa intoa katsellessaan puutarhaa, jossa lapset leikkivät. Muutama lammas laiduntaa taustalla. Keinujen ja hiekkalaatikkojen keskellä sijaitsevassa kasvihuoneessa Isaksson pääsee käyttämään puutarha-alan tietotaitoaan. Myös eläinten hoito edellyttää oman osaamisensa.

Djurskötsel hör till vardagens många sysslor.

Eläintenhoito kuuluu arjen moniin askareisiin.

Tiimin luominen on tärkeää

Josefin Isaksson korostaa, että yrityksen omistajien on tärkeää johtaa toimintaa niin, että kaikki viisi työntekijää viihtyvät ja saavat toteuttaa luovuuttaan omalla tasollaan. Pohjimmiltaan kyse on toimivan tiimin luomisesta ja johtamisesta.

Puhe kääntyy johtamistaitoihin, ja molemmat omistajat näyttävät hämmästyneiltä. He eivät pidä itseään esihenkilöinä eivätkä johtajina. Silti johtaminen on heidän tämänhetkisen työnsä ydintä.

– Aikaisemmissa työpaikoissani olen tutustunut moniin erityyppisiin ihmisiin ja saanut sitä kautta sosiaalisia taitoja, joiden avulla pystyn tulemaan toimeen hyvinkin erilaisten perheiden kanssa, Jutta Saarinen kuvailee.

Saarinen hyödyntää myös puukäsityökoulutustaan. Lillgårdenissa hän vastaa puutyöverstaasta, joka on navetassa sijaitseva luova keidas.

På daghemmet driver man upp egna hönor.

Päiväkodissa kasvatetaan omia kanoja.

Tummia pilviä horisontissa

Juuri nyt aurinko paistaa kirkkaansiniseltä syystaivaalta, mutta tulevaisuutta varjostaa muutama pilvi. Syynä on lakipykälä, jonka odotetaan astuvan voimaan Suomessa vuonna 2030. Lyhyesti sanottuna siinä edellytetään, että ainakin kahdella kolmasosalla päiväkotien hoitohenkilöstöstä tulee olla varhaiskasvatusalan korkeakoulututkinto.

Karu todellisuus on, että vain yksi Lillgårdenin tämänhetkisistä työntekijöistä täyttäisi tuon pätevyysvaatimuksen.

– Omalta kohdaltani minun on lähes mahdotonta kuvitella, että aloittaisin aivan alusta korkeakouluopinnot toisella paikkakunnalla, Jutta Saarinen sanoo.

Josefin Isaksson uskoo ja toivoo, että valtio pystyy tarjoamaan muunlaisia joustavia koulutusmuotoja ja ratkaisuja, kun asia tulee ajankohtaiseksi.

– Juuri nyt keskitymme lapsiin. He ovat se syy, miksi kehitämme jatkuvasti toimintaamme.

Nyeste artikler fra NVL

Bruk af fornybar energi og fangst av CO2 legger et viktig grunnlag for fremtidens lösninger for bæredyktighet i Island.

01/12/2023

Island

6 min.

Norden – en kraft for fred er overskriften på Islands formannskapsprogram i Nordisk ministerråd året 2023. Programmet fremhever ikke kun fred, men setter også et sterkt fokus på den grönne rammen og bæredyktigheten som det nordiske samarbeide understreker i sitt program i årene fremover: Norden som verdens mest bæredyktige og intergrerte region.

Kompetensmärken förändrar spelplanen för finländsk vuxenutbildning

29/11/2023

Finland

6 min.

Finnar munu á næsta ári innleiða færnimerki fyrir fullorðinsfræðsluna. Marja Juhola frá menntamálastofnuninni og Annika Bussman menntaráðgjafi hjá mennta- og menningarmálaráðuneytinu hafa tekið þátt í framsæknu verkefni sem talið er vera einstakt á Norðurlöndunum.

Knútur Rafn Ármann er eier og direktör i Friðheimar.

29/11/2023

Island

10 min.

Sanoo Islannin suurin tomaatintuottaja

Share This