28/10/2020

Finland

Harvaan asuttu alue, Elinkeinoelämä, Aikuiskoulutus

5 min.

Lillgården – menestystarina Suomen maaseudulta

– Minusta on aina tuntunut siltä, että päädyn yrittäjäksi, viljelypuutarhuri Josefin Isaksson kertoo. Eräänä päivänä niin sitten kävikin: Isaksson perusti yhdessä veneenrakentaja Jutta Saarisen kanssa ainutlaatuisen, kestävään kehitykseen painottuvan ryhmäperhepäiväkodin. Ensin Isaksson kuitenkin hankki yrittäjän ammattitutkinnon. Nyt Kemiössä sijaitsevaan perhepäiväkoti Lillgårdeniin jonotetaan.

Företagarna Josefin Isaksson och Jutta Saarinen har många olika utbildningar i bagaget. Foto: Camilla Lindberg

Yrittäjinä toimivilla Josefin Isakssonilla ja Jutta Saarisella on monipuolinen koulutustausta. Kuva: Camilla Lindberg

– En itse asiassa tiedä Suomessa ainoatakaan päiväkotia, jolla olisi samat toimintaperiaatteet kuin Lillgårdenissa. Meillä korostuu luonnon kiertokulku munasta kanaksi ja siemenestä tomaatiksi, Josefin Isaksson kertoo.

Perhepäiväkodin pedagoginen toiminta painottuu kotieläinten ja omien viljelypalstojen hoitamiseen. Päiväkodilla on myös oma hautomakone, ja siellä kasvatetaan omia tipuja.

Lillgården avautui elokuussa 2017, ja jo kahden kuukauden kuluttua kaikki paikat olivat täynnä. Omistajien ei ole tarvinnut panostaa markkinointiin. Lapsia riittää peräti jonoksi asti.

Suoritti yrittäjän ammattitutkinnon

– Olen kotoisin yrittäjäperheestä, jolla oli tomaattiviljelmiä saaristossa. Siksi kouluttauduin ensin viljelypuutarhuriksi ja vasta myöhemmin perhepäivähoitajaksi, Josefin Isaksson kertoo.

Ensimmäisen tutkintonsa jälkeen Isaksson ehti työskennellä muun muassa viljelyneuvojana Ahvenanmaalla ja puutarha-alan myyntitehtävissä. Sitten hän sai kolme lasta ja oli vanhempainvapaalla

– Sinä aikana kävin mainion yrittäjyyskurssin ammattioppilaitos Axxellissa. Suunnittelin perustavani yrityksen puutarhatuotannon alalla, mutta opintojen aikana kiinnostuksen kohteeni vaihtui, Isaksson kertoo.

Isakssonin mies omisti metallialan yrityksen yhdessä hyvän ystävänsä kanssa. Pian Josefin sai tietää, että myös ystävän avopuolisolla Jutta Saarisella oli samansuuntaisia ajatuksia yrittäjyydestä kuin hänellä itsellään. Niinpä nämä kaksi pikkulapsiperheen vanhempaa päättivät yhdistää voimansa ja perustaa yksityisen päivähoitopaikan. He saivat hyvää apua yrittäjyyteen liittyvissä asioissa miehiltään.

Veneenrakentajasta siivoojaksi

Jutta Saarinen on koulutukseltaan huonekalujen restaurointiin suuntautunut artenomi. Myöhemmin hän kouluttautui lisäksi oppisopimuksella veneenrakentajaksi mutta huomasi pian, ettei käsityöalalla ole helppoa löytää palkkatöitä.

Saarinen työskenteli vuosia muun muassa siivoojana Viking Linen laivoilla.

– Mietin että ei sillä ole niin väliä, mitä työtä tekee, kunhan töitä on.

Myöhemmin Jutta Saarinen päätti kouluttautua lähihoitajaksi suuntautuen lasten ja nuorten hoitoon ja kasvatukseen. Hän työskenteli myös ajoittain yksityisessä päiväkodissa.

– Siellä syntyi ajatus siitä, että olisi aika hauskaa pyörittää jonain päivänä itse samankaltaista toimintaa, Jutta Saarinen kertoo.

Jutta Saarinen i snickarboden på daghemmet Lillgården i Kimito
Jutta Saarinen päiväkoti Lillgårdenin puutyöverstaalla Kemiössä

Talo ostettiin pankkilainalla

Idean syntymisen jälkeen ensimmäinen vuosi kului kaikenlaisiin käytännön valmisteluihin. Ensimmäinen haaste oli sopivan kiinteistön etsiminen. Tuoreet yrittäjät huomasivat, että kunnaneläinlääkärin asuinpaikkana aiemmin toiminut kiinteistö oli tyhjillään. Kemiön keskustan lähellä sijaitsevaan kiinteistöön kuului suuri tiilestä rakennettu päärakennus, puutarha, navetta ja laidunhaka

– Kunta ei halunnut antaa kiinteistöä vuokralle, joten jouduimme ottamaan pankista lainaa ja ostamaan sen, Josefin Isaksson kertoo.

Isaksson ei kuitenkaan ollut huolissaan. Yrityskoulutuksen aikana hän oli opetellut laatimaan toimintasuunnitelmia, kannattavuuslaskelmia ja budjetteja.

Lisäksi yrittäjäkaksikolla oli lupaus kunnan palveluseteleistä, ja toiminnasta kiinnostuneita vanhempia oli jo ilmaantunut riittävästi

–Koko homma on osoittautunut juuri niin mukavaksi kuin ajattelinkin. En ole katunut kertaakaan, Isaksson toteaa.

Josefin Isaksson känner sig glad och inspirerad varje dag på jobbet.
Josefin Isaksson kokee päivittäin työssään iloa ja innostusta.

Lapsille hiustenleikkuu

Päiväkodilla on viisi lammasta, kaksitoista kanaa ja kaksi kania sekä akvaario. Päivärutiineihin kuuluu eläinten hoitaminen yhdessä lasten kanssa.

Päiväkodissa työskentelee viisi hoitajaa. Monella heistä on laaja osaaminen myös muilta aloilta kuin lastenhoidosta ja pedagogiikasta.

– Pyrimme siihen, että kaikki saavat käyttää monipuolisesti osaamistaan. Kollegani Petra Karlsson on koulutukseltaan kampaaja ja lähihoitaja. Tarjoamme vanhemmille ilmaisen hiustenleikkuupalvelun sinä aikana kun lapset ovat päiväkodissa. Se helpottaa vanhempien arkea, Josefin Isaksson kertoo.

Isaksson pursuaa intoa katsellessaan puutarhaa, jossa lapset leikkivät. Muutama lammas laiduntaa taustalla. Keinujen ja hiekkalaatikkojen keskellä sijaitsevassa kasvihuoneessa Isaksson pääsee käyttämään puutarha-alan tietotaitoaan. Myös eläinten hoito edellyttää oman osaamisensa.

Djurskötsel hör till vardagens många sysslor.
Eläintenhoito kuuluu arjen moniin askareisiin.

Tiimin luominen on tärkeää

Josefin Isaksson korostaa, että yrityksen omistajien on tärkeää johtaa toimintaa niin, että kaikki viisi työntekijää viihtyvät ja saavat toteuttaa luovuuttaan omalla tasollaan. Pohjimmiltaan kyse on toimivan tiimin luomisesta ja johtamisesta.

Puhe kääntyy johtamistaitoihin, ja molemmat omistajat näyttävät hämmästyneiltä. He eivät pidä itseään esihenkilöinä eivätkä johtajina. Silti johtaminen on heidän tämänhetkisen työnsä ydintä.

– Aikaisemmissa työpaikoissani olen tutustunut moniin erityyppisiin ihmisiin ja saanut sitä kautta sosiaalisia taitoja, joiden avulla pystyn tulemaan toimeen hyvinkin erilaisten perheiden kanssa, Jutta Saarinen kuvailee.

Saarinen hyödyntää myös puukäsityökoulutustaan. Lillgårdenissa hän vastaa puutyöverstaasta, joka on navetassa sijaitseva luova keidas.

På daghemmet driver man upp egna hönor.
Päiväkodissa kasvatetaan omia kanoja.

Tummia pilviä horisontissa

Juuri nyt aurinko paistaa kirkkaansiniseltä syystaivaalta, mutta tulevaisuutta varjostaa muutama pilvi. Syynä on lakipykälä, jonka odotetaan astuvan voimaan Suomessa vuonna 2030. Lyhyesti sanottuna siinä edellytetään, että ainakin kahdella kolmasosalla päiväkotien hoitohenkilöstöstä tulee olla varhaiskasvatusalan korkeakoulututkinto.

Karu todellisuus on, että vain yksi Lillgårdenin tämänhetkisistä työntekijöistä täyttäisi tuon pätevyysvaatimuksen.

– Omalta kohdaltani minun on lähes mahdotonta kuvitella, että aloittaisin aivan alusta korkeakouluopinnot toisella paikkakunnalla, Jutta Saarinen sanoo.

Josefin Isaksson uskoo ja toivoo, että valtio pystyy tarjoamaan muunlaisia joustavia koulutusmuotoja ja ratkaisuja, kun asia tulee ajankohtaiseksi.

– Juuri nyt keskitymme lapsiin. He ovat se syy, miksi kehitämme jatkuvasti toimintaamme.

Nyeste artikler fra NVL

Elísabet Pétursdóttir og Auður Kamma Einarsdóttir

23/05/2024

Island

7 min.

„Diverse strengths“ er navnet på et prosjekt som ble utarbeidet i Island med stötte fra Nordplus, i samarbeide med Sverige og Finland. Hensikten var å lage og pröve spesielle gruppearbeider eller workshops for innvandrere som nökkel til arbeidsmarkedet. Målgruppen er ungdommer i alderen 18-25 år som ikke har arbeide, studie- eller treningsplass.

16/05/2024

Norden

14 min.

PIAAC measures key information processing skills and data from the survey provide unique opportunities to analyse the cognitive skills needed in the labour market and society. Access to PIAAC data, on its own or linked to register data, is possible for research purposes. To facilitate the selection of register variables a handbook is available for the Nordic countries and Estonia....
Projektets syfte är att hjälpa pedagoger i icke-formell vuxenutbildning att nå fram till och involvera involverar personer med psykiska funktionsnedsättningar.

15/05/2024

Sverige

6 min.

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland har tillsammans med nordiska partner arbetat med att inkludera personer med psykiska funktionsnedsättningar i vuxenutbildning. Genom projektet har de skapat en vägledning för nordiska pedagoger. De betonar utmaningen med att nå ut till utsatta grupper och framhåller fördelarna med studiecirklar för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Share This