02/10/2023

Åland

Lika möjligheter, Näringsliv

6 min.

Många nya idéer när Åland välkomnar fler

Ålands Näringsliv driver projektet “Vi välkomnar fler” är ett projekt godkänt av Ålands landskapsregering och finansierat av Europeiska socialfonden (ESF).

"Viktoria Olsson och Natalja Vojecka"

Viktoria Olsson har kommit med många idéer och genomfört bland annat omtycktaPop-Up Mariehamn och föreningsmässan. Natalja Vojecka deltog i arrangemangen.

”Vi välkomnar fler” utgör även ett av Ålands Näringslivs fastslagna fokusområden för tiden 2021-2024. Ålands Näringsliv är Ålands största företagarorganisation. De har 500 medlemmar och tillsammans står de för drygt 87 procent av Ålands privata arbetsplatser. De arbetar för att skapa bättre förutsättningar för att starta, driva, utveckla samt äga företag på Åland.

Stärka samarbetet

Projektledare Viktoria Olsson, har sedan hösten 2022, hjälpt utrikesfödda, utanför de nordiska länderna, som befinner sig på Åland att finna jobbmöjlighet och bosätta sig på Åland.

Eftersom nyckeln till jobb i många fall är kontakter, nätverk och tillgång till information, är ett fokusområde inom projektet att skapa strukturer och vägar som gör att nyanlända personer får tillgång till dessa “nycklar”. Under projektets gång har det varit olika aktiviteter och evenemang. ”Vi välkomnar fler” erbjuder vägledning till arbete och därmed stärks samarbetet mellan olika åländska aktörer som arbetar med integrations- och arbetsmarknadsfrågor.

Från oktober 2022 har Viktoria jobbat med projektet, som nu är inne på slutrakan.

-Projektet skapades delvis för att Åland har stor inflyttning från Ukraina och de som flytt från kriget där. Jag har tidigare jobbat med Ålands landskapsregerings vägledningsprojekt ”Visa vägen”. Jag är även med i en arbetsgrupp via nordiska ministerrådet som jobbar just med dessa frågor, säger hon.

Viktoria inledde sin tjänst med att noggrant ta del av projektbeskrivningen. Hon skapade kontaktytor med lärare som undervisar i svenska för inflyttade vid Medborgarinstitutet på Åland. Hon såg även till att ha kontakt med Folkhälsan, Mariehamns stad, tredje sektorn och näringslivet.

Samla entreprenörskapet

En av de första sakerna som Victoria tog fasta på hos inflyttade var entreprenörskapet. Om det är svårt att hitta lämpliga jobb så får man skapa ett på egen hand. Resultatet blev Pop-Up Mariehamn som ger möjlighet för alla ålänningar att test-driva verksamhet, men också att upplysa om deras kompetenser och drivkraft. För inflyttade är det möjlighet att ta det första steget in i det åländska samhället, utveckla sina språkkunskaper och börja bygga nätverk.

-Vi hyrde en lokal i Mariehamn för detta ändamål. Här fick företag visa upp sina produkter och vi gjorde detta i fyra månader under våren 2023. Jag hade först 48 anmälda företagare, men det blev slutligen 86 företagare som deltog. Det var succé, säger hon.

Pop-Up Mariehamn fick stor synlighet och genomslag på Åland.

-Många mathantverkare var med. Även ungdomar med UF-företag. Jag hoppas att vi kan göra detta igen. Vi uppmuntrar det för att ger ett språkutbyte, nätverkande och att öva betjäning. Det är många olika aspekter, säger hon.

En föreningsmässa

Parallellt med Pop-Up Mariehamn väcktes tankarna om att samla det åländska föreningslivet på en mässa.

-Jag har insett att på Åland är den tredje sektorn stark. Här finns många livliga föreningar och något för alla intressen. Det blev något helt nytt, det var otroligt roligt. Vi valde att inte ha några väggar mellan föreningarna inne i hallen och det gjorde att fler pratade med varandra och nya kontaktytor skapades, berättar Viktoria.

Över 1000 personer besökte föreningsmässan och det blev ett väldigt lyckat arrangemang. Något som Victoria också hoppas på att lever vidare.

Vidare så har man arrangerat entreprenörskvällar med paneldiskussioner. Även så kallad speeddejting med det åländska näringslivet och det var fullsatt. Det har även varit evenemang som inspirationsföreläsningar. Victoria har haft en nära kontakt med åtta SFI-grupper på Medis och hjälpt dem. SFI är alltså undervisning i svenska för inflyttade till Åland.

-Några har startat upp verksamheter och blivit företagare. En person har startat en butik med afrikanska varor, en annan har startat skönhetssalong som erbjuder manikyr och pedikyr.

Jobbar på färja

Natalja Vojecka är en av dem som fått vägledning och deltagit i aktiviteter som arrangerats av Vi välkomnar fler-projektet.

Natalja Vojecka är en av dem som fått hjälp av projektet. Här ser vi henne ombord på färjan Eckerölinjen där hon vikarierar som kallskänka.
Natalja Vojecka är en av dem som fått hjälp av projektet. Här ser vi henne ombord på färjan Eckerölinjen där hon vikarierar som kallskänka.

Hon kom till Åland från Lettland för fem år sedan och blev i juni klar med studierna till köksbiträde. En utbildning inom kök med extra undervisning i svenska hos Ålands yrkesgymnasium.

-Jag har i sommar vikarierat som kallskänka hos Eckerölinjen och även på sjukhuset. Min dröm är att studera till konditor, jag älskar att skapa bakverk och dekorera. Annars skulle jag vilja starta en matvagn, säger Natalja.

Natalja har deltagit i Pop-Up Mariehamn och sålt bakelser och kakor. Hon deltog även på föreningsmässan.

-Jag gillar att fiska. Men även att sticka och virka och göra egen tvål. Saker som är kreativa, säger hon.

Fortsättningen

I november avslutas projektet. Viktoria har redan börjat arbeta som attraktionskraftsstrateg vid näringsavdelningen hos Ålands landskapsregering. Hon delar tiden mellan dessa två arbeten och hoppas nu på en fortsättning av projektet. Att Mariehamns stad och Folkhälsan i samarbete vill driva vidare föreningsmässan.

-Sedan har alla inflyttade på Åland rätt till rådgivning hos AMS (arbetsmarknads- och studieserviceenheten) om man har frågor gällande sysselsättning, arbete och studier.

Nyeste artikler fra NVL

Elísabet Pétursdóttir og Auður Kamma Einarsdóttir

23/05/2024

Island

7 min.

„Diverse strengths“ er navnet på et prosjekt som ble utarbeidet i Island med stötte fra Nordplus, i samarbeide med Sverige og Finland. Hensikten var å lage og pröve spesielle gruppearbeider eller workshops for innvandrere som nökkel til arbeidsmarkedet. Målgruppen er ungdommer i alderen 18-25 år som ikke har arbeide, studie- eller treningsplass.

16/05/2024

Norden

14 min.

PIAAC measures key information processing skills and data from the survey provide unique opportunities to analyse the cognitive skills needed in the labour market and society. Access to PIAAC data, on its own or linked to register data, is possible for research purposes. To facilitate the selection of register variables a handbook is available for the Nordic countries and Estonia....
Projektets syfte är att hjälpa pedagoger i icke-formell vuxenutbildning att nå fram till och involvera involverar personer med psykiska funktionsnedsättningar.

15/05/2024

Sverige

6 min.

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland har tillsammans med nordiska partner arbetat med att inkludera personer med psykiska funktionsnedsättningar i vuxenutbildning. Genom projektet har de skapat en vägledning för nordiska pedagoger. De betonar utmaningen med att nå ut till utsatta grupper och framhåller fördelarna med studiecirklar för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Share This