23/12/2024

Åland

Livslångt lärande, Distansutbildning, Flexibelt lärande

6 min.

Ny distansutbildning vid Högskolan på Åland lockar stort intresse

Högskolan på Åland har lanserat en ny distansutbildning med fokus på företagsekonomi och ledarskap – en satsning som redan har blivit en succé.

Thor-Björn Wik

Lärare och studiehandledare Thor-Björn Wik har lagt ner mycket tid på planering av föreläsningar och uppgifter till de studerande. Han har träffat dem på kickoffen och nästa gång är när de tar examen.

Enligt Thor-Björn Wik, lektor och studiehandledare vid utbildningen, var responsen överväldigande, med hela 130 sökande till de 20 platserna. De sökande kom från både Sverige, Finland och Åland.

– Kollegiet var inledningsvis lite skeptiska till idén, men intresset visade snabbt att vi var på rätt spår, säger Thor-Björn Wik.

Utbildningen, som leder till en tradenomexamen på bachelor-nivå, är helt på distans, vilket gör den flexibel för deltagarna. I slutet av augusti anordnades en tre dagar lång kickoff, där deltagarna fick en introduktion till upplägget och möjlighet att lära känna varandra.

Ett av målen med kickoffen och även utbildningen är också att stärka deltagarnas koppling till Åland. Under kickoffen gjordes därför studiebesök hos flera lokala företag, bland annat Stallhagen, Käringsunds Resort och Viking Line.

– Vi ville ge dem en känsla för Åland och skapa en förståelse för den lokala miljön, förklarar Thor-Björn.

Studera på dagen, kvällen eller helgen

– Det är upp till deltagarna att själva välja hur de vill lägga upp sina studier, oavsett om det är dagtid, kvällstid eller på helger. Vi har även delat in dem i grupper för att underlätta samarbetet när de ska arbeta tillsammans, berättar Thor-Björn.

Nästa gång deltagarna samlas blir vid examen om två och ett halvt år.

Utbildningen inkluderar också validering av tidigare studier och arbetslivserfarenhet, vilket ger flera av de studerande möjlighet att tillgodoräkna sig delar av utbildningen. För Thor-Björn har det varit en hel del jobb i uppstarten av den nya utbildningen.

– Jag försöker att mina föreläsningar sällan är längre än 30 minuter. Jag blandar även en hel del i upplägg och använder studiematerialet för att göra quiz, inlämningsuppgifter och casestudier. Både lärare och studerande använder Chatgpt och liknande tjänster. Men måste vara källkritiskt och öppet tala om hur vi använder detta, det är ett redskap.

Annars finns det även kursböcker, artiklar och annat material digitalt att ta del av.

Vad tror du. Är detta framtiden, alla utbildningar på distans?

– Jag tror att det är jättebra för personer som vill studera och är lite äldre och som har familj och jobb på sidan av studierna. Men för en studerande i 20-25 års åldern tror jag att fysiska möten är viktiga. Då formas man ännu som människa, det sociala samspelet och relationerna är viktiga. En utbildning helt på distans tror jag inte är en väg att gå i den åldern.

”Positivt gensvar”

Anna- Lena Groos arbetar som lektor och programansvarig för utbildningsprogrammen företagsekonomi och Hospitality Management vid Högskolan på Åland

Hur kom idén för denna nya utbildning?

– I kollegiet funderade vi över hur vi kunde öka antalet studerande, eftersom styrelsen tog ett strategibeslut att vi skulle öka vårt studerandeantal på Högskolan. Företagsekonomi har alltid haft högt söktryck så det var naturligt att börja med att titta på det programmet. Vicerektor Bettina Brantberg-Ahlfors tyckte att en totalt distansbaserad utbildning vore en bra idé och därifrån startade det hela.

Vem är målgruppen för utbildningen?

– Målgruppen är studiemogna och motiverade människor i alla åldrar. Undervisningsspråket är svenska. Gensvaret har varit positivt.

Kan den vidareutvecklas?

– Vidareutveckling är alltid möjlig och behövlig. Nu är det första året och vi kommer att utvärdera vilka pedagogiska metoder som fungerat bra och vilka som fungerat mindre bra. Fler lärare kommer att involveras, vilket gör att ett nytt lärarteam kommer att bildas för undervisningen.

Utbildningen finns med i utbudet även för nästa läsår.

Studerande berättar

Högskolan på Åland har skrivit en artikel och intervjuat tre studerande vid utbildningen. Det är Måns Åström, Sofia Horn och Angeline Andersson.

Sofia Horn, Angeline Andersson och Måns Åström
Studerande Sofia Horn, Angeline Andersson och Måns Åström har hittills bara goda erfarenheter av att studera på distans. Det passar dem på olika sätt i livet med jobb och familjer. De tycker att introduktionsträffen var en bra grej.

Trots att distansformatet är centralt för alla studerande, nämner flera hur viktig och uppskattad introduktionsträffen har varit.

Måns Åström säger: “Distans i tre och ett halvt år kan bli lite tungt om man aldrig träffar de man studerar med, därför var introduktionsträffen bra.”

Angeline Andersson berättar: “På bara tre dagar har jag helt ärligt hittat vänner för livet. Även om studierna sedan fortsätter på distans så kan vi ge varandra stöd och hjälp i chattgrupper som lektorerna satt in oss i. De betonade att det var viktigt att faktiskt lära känna varandra även fast vi studerar på distans, vilket har skapat en väldigt härlig gemenskap, så det är ett stort plus.”

Hon fortsätter: “Vi har diskuterat en del om hur det funkar att kombinera arbetslivet med studierna. Något som kanske har varit lite oväntat både för mig och många jag talat med, är att man känner att man utöver studierna har fått ett mervärde i vardagen på något sätt, vilket i sin tur har gjort det ännu trevligare att gå till jobbet. Så hittills har allt varit en väldigt positiv upplevelse för mig.”

Framtidsdrömmar finns hos alla tre. Angeline Andersson är intresserad av marknadsföring och ledarskap och vill gärna kombinera de nya kunskaperna med sin erfarenhet inom småbarnspedagogik. Sofia Horn fokuserar på att utveckla sig själv och sitt företagande, medan Måns Åström har som mål att starta ett företag inom digital marknadsföring och arbeta med projektledning och kampanjer.

Med en kandidatexamen i företagsekonomi öppnar sig många framtidsmöjligheter, och den nya distansutbildningen erbjuder en flexibel väg dit.

Nyeste artikler fra NVL

Två medelålders kvinnor med ljus hy.

21/01/2025

Sverige

7 min.

Kombinationsutbildningar samordnar språk- och yrkesutbildning för att snabbare leda nyanlända till arbetsmarknaden. I den här artikeln delar Malmö och Uddevalla med sig av sina erfarenheter, utmaningar och framgångsfaktorer.

Eva-Lotta Rehnman

16/01/2025

Finland

8 min.

Med tydliga kompetenslöften och kreativa projekt väver läraren och eldsjälen Eva-Lotta Rehnman in hållbarhet i den finländska yrkesutbildningen. Hon vill ge sina studerande verktyg och ett hållbarhetstänk för vardagen och arbetslivet. Lärarjobbet är utmanande, men hon inspireras av att få vara med och forma ansvarsfulla yrkespersoner.

Ulla-Jill Karlsson

13/01/2025

Finland

7 min.

Nu är förberedelserna inför Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2025 i full gång. Ulla-Jill Karlsson och Sini Keinonen är tjänstemän vid undervisnings- och kulturministeriet, och de delar glatt med sig av planerna. Det handlar om allt som kommer att göras inom utbildning och lärande för vuxna.

Share This