19/12/2024

Sverige

Elinkeinoelämä, Monimuoto-opetus

6 min.

Ruotsin kunnilla velvollisuus tarjota osaamisen alkukartoitusta

Vuodesta 2024 Ruotsin kunnilla on ollut velvollisuus tarjota kuntalaisille osaamisen alkukartoitus. Sen tarkoituksena on helpottaa opintoja, validointia ja/tai kurssien itsenäistä tenttimistä kunnallisessa aikuiskoulutuksessa. Sara Parmkransille tehtiin alkukartoitus, minkä jälkeen hän pääsi työkokemuksen validointiin.
Sara Rydin.

En kock klädd i svart arbetsklädsel häller smet på en stekhäll för att tillaga pannkakor eller plättar. Köksmiljön är välutrustad och ren med professionella redskap och maskiner i bakgrunden.

Tammikuusta 2024 alkaen Ruotsin kuntien on pitänyt tarjota alkukartoitus kuntalaisille, jotka haluavat kartoittaa osaamisensa ennen opintojen tai validoinnin alkua tai tenttiä kursseja toisen asteen aikuiskoulutuksessa.

Perusajatuksena on, ettei kenenkään pidä joutua opiskelemaan sellaista, minkä jo osaa. Sen sijaan kuntalaisille tarjotaan tietoa, jotta he voivat valita sopivimman koulutuspolun. Kartoituksessa on tarkoitus myös kertoa lisää validoinnista, jos se näyttää henkilölle sopivimmalta vaihtoehdolta.

Sara Parmkrans on yksi niistä, jotka ovat osallistuneet kunnan järjestämään alkukartoituksen.

Sara Parmkrans
Minua jännitti, vaikka on ihan hassua jännittää jotain niin arkista, Parmkrans sanoo.

Opinto-ohjaajan alkukartoitus

Sara Parmkrans on työskennellyt ravintolakokkina ja keittiömestarina. Vuoden 2024 alkupuolella hän oli valmis palaamaan töihin sairausloman jälkeen ja löysi kokin työpaikan gävleläisestä päiväkodista. Työ sopisi hänelle hyvin, koska yksinhuoltajana hän tarvitsi päivätyön. Runsaasta työkokemuksestaan huolimatta hän ei kuitenkaan saanut paikkaa.

Saralla ei nimittäin ollut työhön muodollista pätevyyttä, jota Gävlen kunta edellytti. Jäätyään ilman työpaikkaa hän joutui keksimään ratkaisun.

– Mihin töihin menisin? En osaa muuta kuin laittaa ruokaa ja tehdä kokin työtä. He kuitenkin sanoivat hyvin selvästi, että edellyttävät alan koulutusta, Sara Parmkrans kertoo.

Kotikunnan opinto-ohjaaja ja Sara kävivät yhdessä läpi Saran aiemman koulutus- ja työkokemuksen. Hän sai tietää, että voisi saada osaamisensa arvioiduksi ja dokumentoiduksi kunnallisen toisen asteen aikuiskoulutuksen (komvux) suorittamassa validoinnissa. Tavoitteena oli, että hän voisi sillä tavoin hankkia päiväkodin kokin työn vaativan pätevyyden.

Opinto-ohjaaja vastaa paljolti myös validoinnin valmisteluista, suunnittelusta ja muusta hallinnoinnista. Siksi opinto-ohjaajan ja koulutuksen järjestäjän yhteistyön tulee toimia, jotta validointi sujuisi hyvin.

Kunnallisen aikuiskoulutuksen suorittama validointi

Opinto-ohjaajan tekemän alkukartoituksen jälkeen ilmeni, että Saran validointi hoituisi Lärovikenissä, joka on Sandvikenin kunnan aikuisoppilaitos. Validoinnista vastaisi ammattiopettaja Carina Wall kollegoineen.

Carina Wall
Opinto-ohjaajan tekemän alkukartoituksen jälkeen ilmeni, että Saran validointi hoituisi Lärovikenissä, joka on Sandvikenin kunnan aikuisoppilaitos. Validoinnista vastaisi ammattiopettaja Carina Wall kollegoineen.

Perusteellisemman kartoituksen tulosten pohjalta Carina ja hänen kollegansa laativat aikataulun. Siihen sisältyivät sekä teoriaosuudet että käytännön osuudet, jotka validoinnissa pitäisi ehtiä käsitellä.

– Validoinnin aikana Saran piti muun muassa valmistaa kolmen ruokalajin à la carte -lounas ja klassista kotiruokaa isolle joukolle sekä järjestää koko päivän kestävän konferenssin ruokailut: ruokalistan ja tarjoilun suunnittelu, ruoanvalmistus ja kattaminen, Carina Wall kertoo.

Hän myös selittää, että validoinnissa lähtökohtana oli opetussuunnitelman ydin, mutta saman teeman alle yhdistettiin useita kursseja. Sillä tavalla yhden validointitilaisuuden aikana voitiin arvioida monta eri osa-aluetta.

Sara Parmkransille kunnallisen aikuiskoulutuksen järjestämä validointi oli erittäin intensiivinen kokemus mutta myös jännittävä haaste.

– Minuahan jännitti, vaikka on ihan hassua jännittää jotain niin arkista. Mutta minut pantiin koetukselle ja minua tarkkailtiin koko ajan. Se tuntui hurjalta, kuin Master Chef olisi seissyt vieressä katsomassa, Sara sanoo.

Validointi kuitenkin sujui hyvin. Carina Wall kertoo, että validoinnin onnistumiseen vaikuttaa moni tekijä.

Validoitavan tärkeät taidot

Carina Wallin mukaan on tärkeää, että validoitava on ollut alalla riittävän kauan ymmärtääkseen ammattikieltä. Hän myös korostaa, että validointiprosessi on osallistujalle vaativa.

– On tärkeää ymmärtää, että validointi vaatii sekä aikaa että keskittymistä, Carina Wall sanoo.

Lisäksi hän mainitsee kolme laaja-alaista taitoa, jotka validoitavalla on syytä olla. On tärkeää, että validoitava osaa:

  • viestiä sujuvasti validoijan kanssa
  • huomata ja ratkaista validoinnin aikana ilmeneviä ongelmia
  • suunnitella ja hallita ajankäyttöään. Validoinnissa tehdään sekä teoriatehtäviä että käytännön tehtäviä, ja on tärkeää pitää ne tasapainossa.

Sara Parmkrans on kommunikaatiokykyinen, järjestelmällinen ja joustava, kuten keskustelumme aikana selvästi käy ilmi. Myös Parmkransin pitkä kokemus alalta lienee vaikuttanut validoinnin onnistumiseen.

Parmkransin intohimo ja tarmokkuus välittyvät hänen puhuessaan työstään ja suhteestaan lapsiin, jotka syövät hänen tekemäänsä ruokaa. Hänestä on hienoa, että hän saa lapset innostumaan ruuasta ja että hän on tavoitteensa mukaisesti päässyt työskentelemään päiväkodin kokkina, mikä oli hänen tavoitteensa. Parmkrans myös tietää, mitä validoinnissa menestyminen hänen ammatissaan edellyttää.

– Ruuanlaittoon pitää suhtautua intohimoisesti. Täytyy osata laittaa kasvisruokaa ja laktoositonta ruokaa luovasti. Nykyään on niin paljon erikoisruokavalioihin sopivia tuotteita. Tärkeintä silti on, että rakastaa ruokaa ja ruuanlaittoa, Sara Parmkrans sanoo.

Linkkejä

Nyeste artikler fra NVL

Två medelålders kvinnor med ljus hy.

21/01/2025

Sverige

7 min.

Kombinationsutbildningar samordnar språk- och yrkesutbildning för att snabbare leda nyanlända till arbetsmarknaden. I den här artikeln delar Malmö och Uddevalla med sig av sina erfarenheter, utmaningar och framgångsfaktorer.

Eva-Lotta Rehnman

16/01/2025

Finland

8 min.

Med tydliga kompetenslöften och kreativa projekt väver läraren och eldsjälen Eva-Lotta Rehnman in hållbarhet i den finländska yrkesutbildningen. Hon vill ge sina studerande verktyg och ett hållbarhetstänk för vardagen och arbetslivet. Lärarjobbet är utmanande, men hon inspireras av att få vara med och forma ansvarsfulla yrkespersoner.

Ulla-Jill Karlsson

13/01/2025

Finland

7 min.

Nu är förberedelserna inför Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2025 i full gång. Ulla-Jill Karlsson och Sini Keinonen är tjänstemän vid undervisnings- och kulturministeriet, och de delar glatt med sig av planerna. Det handlar om allt som kommer att göras inom utbildning och lärande för vuxna.

Share This