– Trots att den här lärcirkeln har varit liten till storleken, har den varit oerhört innehållsrik, säger Ann-Christin Furu, docent i hållbarhetspedagogik vid Åbo Akademi.
– Ja, verkligen mycket rik, instämmer Marie Holt Richter, oberoende forskare från Danmark.
De befinner sig nu i slutfasen av att tillsammans med övriga deltagare i en nordisk lärcirkel sammanfatta resultaten från ett forskningsprojekt inspirerat av aktionsforskning.
– Det innebär en form av forskning där alla deltagare gemensamt formulerar frågorna. Därför inledde vi projektet med ett gemensamt möte på Gotland, berättar Furu.
Aktionsforskning bygger på en flexibel och samskapande process där ny kunskap utvecklas i cykler. Deltagarna får under processens gång reflektera både över arbetets gång och över de framkomna resultaten.
Forskningen syfte och metod
Forskningsuppdraget som lärcirkeln fått utgår från ett stort nordiskt paraplyprojekt.
Inledningvis genomfördes en första del som handlade om utveckling av nya utbildningsmodeller för hållbara livsstilar.
Del två, där den här forskningen ingår med NVL som samarbetspartner, syftar till att göra hållbar utveckling till en integrerad del av all utbildning i Norden – från förskola till vuxenutbildning. Målet är att alla elever ska förvärva kunskaper och färdigheter för att främja hållbar utveckling och ett globalt medborgarskap.
– Vi har ett högt ekologiskt fotavtryck här i Norden. Även om vi är medvetna om miljöfrågor konsumerar vi fortfarande för mycket, säger Ann-Christin Furu.
Projektets målgrupp är lärare på alla nivåer och målsättningen är att också integrera hållbarhet i lärarutbildningar och skapa fortbildningsresurser för aktiva lärare.
Marie Holt Richter, som har erfarenhet från miljöorganisationer och utveckling av en folkhögskolelinje om hållbarhet, lyfter fram en annan viktig målsättning.
– Vi har strävat efter att bygga ett samarbetsnätverk mellan utbildningsmyndigheter, lärarutbildare och andra aktörer för att hitta effektiva pedagogiska lösningar för hållbar utveckling.
Lärcirkeln – en samverkande sätt att jobba
Projektet inleddes genom att samla deltagare med olika erfarenheter från utbildningsfältet i Norden. Forskarna beskriver att det funnits två spår under de tre terminer lärcirkeln pågått.
– Vi har tillsammans velat skapa ny kunskap inom området, men samtidigt följa upp det som sker i själva cirkeln. Vad är det som händer i gruppen? I stället för att samla in statistik, lyssnar vi noga in deltagarna. Vad upplever deltagarna att de har för möjligheter och resurser, utifrån sina egna kontexter? säger Ann-Christin Furu.
Samtalen under träffarna spelades in, och det har varit en central del av arbetsmetoden. Förutom det inledande mötet har gruppen träffats i Malmö och Oslo, samt haft månadsvisa digitala möten.
– Lärcirkeln har en stark nordisk tradition. Ingen kommer utifrån för att diktera vad som ska göras; i stället är formen inkluderande, säger Furu, och i likhet med sin kollega betonar hon värdet av att mötas och samtala om hållbarhetsfrågor.
Hon fortsätter:
– Det här projektet har gett möjligheter till att mötas över bubblornas gränser. Det finns åsiktsbubblor i vår värld, men också professionsbubblor, och det är bra att få möjlighet att överskrida dem.
Egna reflektioner och dialog
Samtalet med forskarna kretsar till en början mycket kring själva processen. Det är uppenbart att den har varit både viktig och vital. Samtliga deltagare har fått skriva ner sina reflektioner kring de egna upplevelserna.
– Vad är det som de egentligen berättar? Deltagarna har reagerat olika på våra frågor, eftersom de alla är olika personligheter med olika kontexter, och därför har inte bara det som de säger varit viktigt, utan också hur de säger det, berättar Marie Holt Richter.
Ny kunskap om hållbarhet i utbildning
Men resultaten då? Finns det sådana, eller ligger tyngdpunkten trots allt på processen?
– Ja, absolut finns det resultat, säger bägge forskarna med eftertryck.
Bland annat har lärcirkeln formulerat tre övergripande rekommendationer i en policy brief. De ska nu spridas till olika myndigheter och utbildningsorganisationer.
Furu och Holt Richter berättar om en av de viktigaste rekommendationerna.
– I hållbarhetsfrågor måste man ta tillvara mångfalden. Det finns inte endast ett effektivt sätt att uppnå hållbarhetsmålen, utan olika kontexter kräver olika lösningar.
Att minska press och skapa mening
Under arbetes gång har det, föga förvånande, blivit tydligt att många som arbetar inom utbildningssektorn känner sig stressade. Marie Holt Richter betonar att ett aktivt och målmedvetet arbete kräver att man ger mera tid och utrymme för de här frågorna, samtidigt som man granskar hur man använder de befintliga resurserna och på vilka sätt de i nuläget inte bidrar till en hållbar utveckling.
– Det handlar snarare om att minska trycket och skapa mindre press genom att kritiskt granska det man gör. Många barn och unga upplever att undervisningen ofta känns lösryckt från allt som de själva tycker är viktigt och från sådant som är kopplat till deras identitet.
Forskarna framhåller att en viktig del av hållbarhetsarbetet är att skapa mening, och därför är transformativt lärande, i stället för top-down-metoder, att föredra. Elever och studerande behöver förstå att de, liksom lärarna, befinner sig i en ständigt pågående utvecklingsprocess. Inom gruppen har man därför talat om hur lärare och studerande tillsammans utvecklar kunskap.
– Det här kräver en annan typ av lärarroll, en roll som är mer faciliterande än allvetande. Det kan skapa osäkerhet hos många lärare. Vad blir min roll då? säger Ann-Christin Furu.
Marie Holt Richter påpekar att för många lärare innebär det här en form av omprogrammeringsprocess.
– I den nya samskapande lärarrollen är det okej för läraren att säga: Det här vet jag faktiskt inte, men vi tar reda på det tillsammans.
Konst och känslor i hållbarhetsutbildning
Gruppens gemensamma arbete har också lett till större förståelse för betydelsen av ett konstnärligt angreppssätt. Ann-Christin Furu, som har forskat med fokus på vuxna inom småbarnspedagogiken, förklarar:
– Konsten kan hjälpa till att öppna helt nya perspektiv, vilket gör att man ser på saker med nya ögon. Det handlar ofta om att koppla kunskap till det kroppsliga och känslomässiga.
Här rör vi oss, utöver lärarrollen, även in på frågor om kunskapssynen.
– Vi har insett hur viktigt det är att inkludera värdediskussioner och arbeta med attityder. Inom det här området kan vi inte bortse från känslorna, eftersom klimatfrågor ofta är förknippade med starka, ibland svåra, känslor – särskilt för unga, säger forskarna.
En kritisk granskning av nutiden
Forskarna och några av de övriga deltagarna betonar också att det behöver finnas utrymme för experimenterande i undervisningen. Därutöver måste man vara beredd på att hållbarhetsfostran kan innebära en skarp kritik av det rådande samhällssystemet.
– För att vi ska kunna uppnå hållbarhetsmålen krävs tid, eftertanke och prioriteringar. Det handlar till och med om att ifrågasätta hur vi organiserar utbildning nu och i framtiden, säger de.
Om Marie Holt Richter
Gör just nu: Håller föredrag och workshops om hur vi kan föra in erfarenheterna från de icke-formella bildningskontexterna i det formella skolsystemet.
Har gjort tidigare: Skapat folkhögskolelinjen Grøn Guerilla på Jyderup Højskole, undersökt folkhögskolornas arbete med hållbar bildning i pedagogisk teori och praktik i boken På Gyngende Grund – bæredygtig dannelse i et højskoleperspektiv (2024).
Forskar i: Transformativa lärprocesser i icke-formella och informella sammanhang (folkbildning och lokala gröna handlingsgemenskaper).
Hållbarhetsmotto: Hållbar omställning är i grunden en (aldrig avslutad) lärprocess och rymmer en fantastisk potential att skapa bättre liv och samhällen än tidigare.
Förhoppningar om projektet: Att erfarenheterna kan bidra till att flytta fokus lite mer från instrumentell, prestationsinriktad och arbetsmarknadsinriktad utbildning till helhetsutbildning – även för vuxna.
Om Ann-Christin Furu
Gör just nu: Arbetar deltid som forskare vid Åbo Akademi, driver också företaget Refugium (www.refugium.fi) som skapar rum för både inre och yttre hållbarhet.
Har gjort tidigare: Arbetar sedan millennieskiftet som lärarutbildare och forskare i pedagogik vid Åbo Akademi och Helsingfors universitet.
Forskar i: Hållbarhetspedagogik med särskilt fokus på resiliens och betydelsen av samhörighet med naturen.
Förhoppningar om projektet: Att det ska bidra till en ingående diskussion om hur utbildningsfältet och lärares arbete kan transformeras och hur resurser kan omfördelas så att de möter de utmaningar vi står inför.
Hållbarhetsmotto: Be the change you want to see in the world (Mahatma Gandhi).
De här förutsättningarna behöver lärarna för att arbeta med hållbarhet
- Läraren behöver veta att man har ledarens stöd i att prioritera och bedriva undervisningen på ett lite annat sätt.
- Hela organisationen behöver ha ett holistiskt synsätt på hållbarhetsfrågor. Arbetet får inte bli koncentrerat till ett ämne eller en ensam lärare.
- Didaktisk kunskap är viktig och läraren behöver våga göra undervisningen mera kollaborativ.
- Läraren behöver själv ha grundläggande kunskaper i hållbarhetsfrågor, till exempel kring ekologiskt fotavtryck, koldioxutsläpp med mera.
- För att lyckas behöver läraren flytta fokus från informationsöverföring till ett större fokus på bildning.
5 viktiga insikter som lärcirkeln kommit fram till
- Mångfaldens betydelse för hållbarhet
– Det finns inte ett universellt sätt att uppnå hållbarhetsmålen; istället måste man ta hänsyn till olika kontexter och behov. - Transformativt lärande och medlärande
– Hållbarhetsundervisning bör bygga på transformativt lärande, och att man bäddar för förändring av inre mentala bilder. Det innebär också att man skapar kunskap tillsammans. - Konst och känslor som verktyg
– Konstnärliga och känslomässiga metoder är effektiva för att få nya perspektiv, beröra och uppleva ämnet på ett djupare plan.
– De skapar också utrymme för värdediskussioner och för att bearbeta svåra känslor kring klimatfrågor. - Experimentera mera
– Hållbarhetsundervisning bör inkludera utrymme för att experimentera och misslyckas. - Systemkritik är en viktig del
– För att uppnå hållbarhetsmålen krävs inte bara kunskap om miljö och ekologi, utan också en systemkritisk reflektion kring det rådande samhällssystemet.
Om projektet utbildning för hållbar utveckling
- Det syftar till att integrera hållbar utveckling i all utbildning, från förskola till vuxenutbildning, i hela Norden. Målet är att alla elever och studenter ska få den kunskap och de färdigheter som krävs för att främja hållbar utveckling och hållbara livsstilar.
- Man har också velat ta reda på vilka förutsättningar lärarna behöver för att kunna jobba med hållbarhet.
Målgrupp
Projektet riktar sig till lärare på alla nivåer i Norden. Det inkluderar också lärarutbildningar och professionell utveckling för aktiva lärare. Ungdomar uppmuntras att delta och bidra till projektet.
Resultatmål
- Skapa samarbetsnätverk: Integrera hållbarhetsaspekter i utbildningsbranschen mellan utbildningsmyndigheter, lärarutbildningar, fackförbund och andra aktörer i Norden.
- Utveckla pedagogiska lösningar: Identifiera och utveckla effektiva undervisningsmetoder för hållbarhetsfrågor på alla utbildningsnivåer.
- Skolors och universitets roll: Utforska hur skolor och universitet kan bidra till att uppnå hållbara livsstilar i Norden.
Koordination: Projektet koordineras av Island’s Centre for Research (RANNÍS) i Reykjavík, Island.
Partner: Det nordiska nätverket för vuxenutbildning (NVL), som främjar livslångt lärande och ömsesidigt lärande i Norden.
Denne artikel er en del af en serie på to artikler om NVL’s pilotprojekt om bæredygtig livsstil