– Jag använder själv Duolingo och intresset för spel ökar kraftigt bland vuxna just nu. Det här visar bara att det är ett effektivt och motiverande sätt att lära sig nya saker på, säger Ville Tahvanainen som forskar i spelpedagogik.
Han sitter med i en forskargrupp vid Itä-Suomen yliopisto (Östra Finlands universitet) som håller på att ta Escape room-pedagogiken till helt nya nivåer.
Viktigt att stöda lekfullt lärande
Ville Tahvanainen blir ombedd att läsa den här artikeln. Den handlar om NVL:s nya idé om att utveckla och skapa ett escape room för vuxnas grundläggande färdigheter.
Hur låter idén, Ville Tahvanainen?
– Jag tycker att det är oerhört viktigt att idéer och experiment som stödjer lekfullheten förs fram på ett modig sätt. Jag skulle säga att Johanni Larjanko och hans kolleger står på toppen just nu med sin idé, eftersom rymningsspel blivit mycket populära över hela världen och det har gjorts mycket forskning kring dem. Varje år växer de i antal och man ser heller inga tecken på att intresset skulle minska.
Ville Tahvanainen hänvisar också till ett överraskande resultat som syns i Spelarbarometern, en undersökning som Tammerfors universitet låtit göra (Kinnunen, Taskinen & Mäyrä, 2020).
– Undersökningen visar att det är bland den vuxna befolkningen som spelkonsumtionen ökar mest, inte bland de unga som man kanske skulle tro.
Finsk export av escape room
Ville Tahvanainens egna forskningsresultat blev klara 2021. Han har undersökt användarnas upplevelser av escape room som inlärningsmiljö, men också hur spel kan tillämpas i förhållande till de mål som finns i läroplanen. Resultaten visar att metoden lämpar sig utmärkt för kompetensbaserat arbete och implementering av tvärvetenskapliga undervisningsenheter.
– I vår undersökning framkom det att många vuxna är vana från sin egen skoltid att lärande är en individuell process, och för dem kan det kännas främmande att lära sig tillsammans.
Vid universitetet där Ville Tahvanainen arbetar har man genomfört flera olika forskningsprojekt där målsättningen varit att utveckla pedagogiken kring olika rymningsspel. Arbetet har redan resulterat i en handbok och även en etablering av begreppet escape room-pedagogik.
– Vi har även producerat nätbaserade spelvarianter, speciellt för den finska Thinglink-plattformen, och just nu skapar vi också innehåll för utbildningsexport på engelska, säger Ville Tahvanainen.
En egen lärmiljö på uni
Vid Östra Finlands universitet finns det ett fysiskt rum som förverkligats i samarbete med Finlands Universitetsfastigheter.
– Vi har fått ett eget forskningsutrymme, en Sm4rt LOC-lärmiljö där det är möjligt att implementera olika rymningsspel i lärande- och undervisningssyfte, berättar Ville Tahvanainen.
Rummet har hittills varit i flitig användning bland lärarutbildare och inom specialpedagogiken, men det har även använts av ett språkcentrum som arbetar med svenskundervisning. Studerande har också sökt sig hit för att göra arbeten som relaterar till hållbar utveckling och biologi.
– Vi har fått många uppmuntrande resultat kring lärande och spel, och i det här samma rummet har man också forskat i hur man lär ut matematik och skrivande, berättar Tahvanainen.
Fördelar med spel som lär
Ville Tahvanainen säger att det finns många fördelar med rymningsspel, jämfört med andra läromedel och undervisningsmetoder.
– De kombinerar innehållet i olika ämnen på ett naturligt sätt, det vill säga integrerar undervisningen. De uppmuntrar också till samtal och att man delar sina åsikter med andra.
Han säger att en mycket betydelsefull effekt är den gruppkänsla som metodiken genererar.
– Ja, speciellt bland nya studerande kan man märka att interaktionen ökar under spelets gång. Allt det här hjälper till att föra det vardagliga arbetet framåt när man vågar diskutera och kommunicera på många olika sätt.
Det här ska man tänka på
Men nu tillbaka till NVL:s idé om att skapa ett escape room för vuxnas grundläggande färdigheter. Vad kan experten Ville Tahvanainen ge för goda råd på vägen? Han svarar att i slutändan handlar pedagogiken kring de här spelen om att lösa enkla problem, blandat med lite lekfulla inslag som tidsmängd, inredningselement och förstås en bakgrundshistoria.
Inledningsvis måste man fundera på målgruppen, målsättningarna och vilken typ av resurser som behövs.
– Ett fysiskt spel är till exempel lämpligt för små grupper. Det tar lite mer tid, men resulterar oftast i en djupare och mer interaktiv inlärningssituation. Å andra sidan involverar virtuella spel större grupper, de kan lättare modifieras och implementeras, men bedömningen av lärandet blir ofta lite svårare.
Har du något tips till läsare som nu blivit nyfikna?
– Jag uppmuntrar verkligen att man ska våga testa den här metoden. Det viktigaste är din egen entusiasm och att använda kreativitet, säger Ville Tahvanainen.
Tips på handbok
- Forskaren Ville Tahvanainen tipsar om ett bra bakgrundsmaterial för planering av escape room. Den öppna och kostnadsfria handboken som universitetet i östra Finland publicerat finns på www.uef.fi/pakopelikasikirja.
- Adressen tar dig till DigiCampus-plattformen och där kan du se innehållet som besökare utan att registrera dig.
Læs også artiklen ”Välkommen med och utveckla ett escape room för vuxna”.