28/11/2011

Norden

Folkbildning

7 min.

Studiecirklar en del av helningsprocessen

Några hundra meter härifrån briserade den bomb som inledde de fruktansvärda terrordåden i Norge den 22 juli i år.

Gina Maria Grønlien Østmoe

Gina Maria Grønlien Østmoe anser att det nordiska samarbetet är speciellt viktigt för Norge som är utanför EU.

På Akersgata 35 ligger ett av centrala Oslos många kontorshus. I husets tredje våning arbetar Gina Maria Grønlien Østmoe, som är generalsekreterare på Senterpartiets Studieforbund. Några hundra meter härifrån briserade den bomb som inledde de fruktansvärda terrordåden i Norge den 22 juli i år. Just den dagen var Gina ledig, men hon rörde sig i centrum av Oslo och såg följderna av bombattentatet med egna ögon

Vårt kontorshus fick inga skador, men efter händelserna var allting förändrat. Ingenting var normalt utan allting handlade om det som hade hänt. Alla kände någon som hade drabbats, ja, alla var mer eller mindre berörda. Det är först nu som vardagen inte längre påverkas så mycket av det skedda, säger Gina Maria Grønlien Østmoe.
Efter terrordåden i Oslo och på Utøya höll man ett krismöte för de anställda på Senterpartiet, folk samlades för att prata om det som skett och det ordnades stödsamlingar för dem som arbetar inom partiet.
Eftersom också vi jobbar inom en partipolitisk organisation påverkades vi av händelserna på ett alldeles speciellt sätt.

Diskussionen måste fortsätta

Den offentliga debatten har förstås präglats av händelserna och det blev enligt Gina till exempel svårt att diskutera integration.
Men det är ytterst viktigt att diskussionen om invandring och integration fortsätter och att den baserar sig på kunskap. Därför satsar vårt studieförbund nu hårt på studier kring dessa frågor.
Gina har för några veckor sedan lagt sista handen vid ett studiehäfte som ska fungera som grund för diskussioner om invandring och integration i studiecirklar på olika håll i landet. Förhandsintresset har varit stort, vilket visar att det finns ett stort behov av en djupgående diskussion.
Jag är väldigt nöjd med att häftet blev så fort färdigt och att jag fick tag på så goda skribenter.

Livligt kontor

Just nu är hon upptagen med att göra upp nästa års budget, som ska behandlas första gången om två veckor. Ett nytt studiehäfte är också på gång och det ska handla om ideologier.
Vi vill lyfta fram en ideologisk diskussion kring vart vårt samhälle är på väg. Dagens tema är skolpolitik och frågan om kunskap och kompetens i vårt samhälle.
En normal arbetsdag kommer Gina på jobb mellan klockan åtta och halv nio, kring halv tolv äter hon lunch i den kantin som finns i samma byggnad och om det vill sig väl kan hon gå hem redan klockan 17, men ofta kräver jobbet att hon stannar kvar långt in på kvällstimmarna.
Gina delar rum med sin enda anställda medarbetare, studiesekreteraren Inger Bigum, och i samma kontorsvåning sitter dessutom ett femtontal personer som arbetar inom tre av Senterpartiets medlemsorganisationer. Därtill är det många frivilliga medarbetare som kommer och går på detta kontor.
Gina börjar i allmänhet dagen med att läsa dagstidningarna. Ofta är det någon nyhet som leder till mera allmän diskussion. Just i dag diskuterar man nyheten om att ultrahögerns, dvs. Fremskrittspartiets, tidigare ledare känner sig förfördelad då han inte blivit invald i Nobelstiftelsens fredspriskommitté.

Norden viktig för Norge

Gina Maria Grønlien Østmoe försöker undvika att ta jobbet med sig hem de dagar hon inte medvetet stannar hemma för att koncentrera sig på en arbetsuppgift. Arbetstiden är mycket flexibel, ofta rör sig Gina ute på fältet, till exempel för att delta i kurser och konferenser som i allmänhet hålls på veckoslut.
Gina är magister i statsvetenskap och arbetade som journalist innan hon blev generalsekreterare för ett drygt år sedan.
Tidvis kan det vara mycket stressigt, jobbet innebär mycket ansvar, men jag uppskattar den stora frihet som det även innebär. Jag kan lösa uppgifter på mitt eget sätt.

Integrationssamarbete

Nyligen har studieförbundet gått med i Nordplus Vuxen-projektet ”Ny i Norden – folkbildningens roll i integrationen” som koordineras av Förbundet Nordisk Vuxenupplysning (FNV). Det består av åtta studieförbund från fyra nordiska länder samt Åland.
Målet är att utveckla medlemsorganisationernas erfarenheter av och insikter om integration och att stärka folkbildningens roll i integrationssammanhang. Invandring till ett nordiskt land ses som en gemensam nordisk angelägenhet.
Gina Maria Grønlien Østmoe tycker att nordiskt samarbete är väldigt viktigt och att det inte räcker med att det sker på statlig nivå.
Det är fint att kunna utväxla idéer eftersom det ju inte finns bara ett sätt att arbeta inom till exempel vuxenutbildning. Vi har ju god kontakt över gränserna och en gemensam historia och samhällsordning, den nordiska modellen, som vi vill ta tillvara. Och jag tror att det för Norge, som är utanför EU, kanske är allra viktigast att ha kontakt med grannländerna. Vi vill inte vara isolerade.

Text: Clara Henriksdotter

Gina Maria Grønlien Østmoe:

  • vill som kollega vara ärlig, samarbetsvillig, inspirerande och lyssnande
  • uppskattar öppenhet i arbetsgemenskapen; alla ska känna sig trygga att komma med nya idéer
  • blir speciellt motiverad när hon känner att ett projekt fungerar och när andra blir motiverade
  • vill gärna lära sig mera om olika sätt att inspirera och motivera andra
  • ser telefonen som sitt viktigaste arbetsredskap: ”Det kommer väldigt många samtal eftersom vi har medlemsorganisationer över hela landet. I princip är jag tillgänglig hela tiden, men som regel respekterar man min fritid.”

Gina Maria Grønlien Østmoe associerar fritt:
Samlärande: studiecirklar
Folkbildningsarbete: samhällsutveckling
Grundtvig: en doktorsavhandling om Grundtvigs texter gav mig nya kunskaper om honom
Livslångt lärande: en inställning till livet, lusten att lära är grundläggande för människan

Nyeste artikler fra NVL

Godkjent utdanning fra utlandet et stort pluss i jobbsøknaden

11/04/2024

Norge

10 min.

Den som vil etablere seg i Norge med utdanning fra et annet land, kan få godkjent utdanningen sin og jamført den med norsk utdanning. Dermed stiller en gjerne sterkere i en jobbsøknad. Med vitnemål og full dokumentasjon er saken grei. Dersom dokumentasjonen er mangelfull, blir det en tyngre prosess, men det kan fortsatt være mulig.

ChatGPT kan bygge bro mellem ordblinde og undervisning

04/04/2024

Danmark

12 min.

Ordblinde og andre, der har udfordringer med bogstaver, har med generativ AI som ChatGPT fået nye muligheder for at udtrykke sig og læse svære tekster, fortæller lærer og ekspert.

Simon Dahlgren ja Olof Gränström ovat puhujina Skellefteån konferenssissa.

03/04/2024

Sverige

9 min.

Missið ekki af ráðstefnunni “Taking great strides towards sustainable competence” 11.-12. apríl í Skellefteå þar sem fyrirlesarar eins og Olof Gränström og Simon Dahlgren miðla reynslu sinni við að meta gögn til þess að skilja breytingar á samfélaginu og aðlaga nám að þörfum fyrirtækja.

Share This