Grundlæggende færdigheder

Artikler

Spel och escape room lockar vuxna som vill lära sig nytt

08/05/2024

Finland

7 min.

Intresset för Duolingo och andra appar av samma slag ökar kraftigt bland vuxna över hela världen. Ville Tahvanainen är med i en forskargrupp som håller på att utveckla escape room-pedagogik vid Östra Finlands universitet. Han föreslår att vi skippar fördomarna och börja se spel som en innovativ metod för lärande.

Två leende män som trycker sina händer mot ett fönster med reflektion av en stad i bakgrunden och texten 'Ej genomgång No access' synlig.

08/05/2024

Finland

8 min.

Kan man spela sig till smartare kunskaper? Vad händer när lek och lärande går hand i hand? Under ett NVL-möte föddes idén om ett escape room där vuxna kan ha roligt och samtidigt testa sina grundläggande färdigheter. Läs mera om idén och hur du kan vara med och bidra till det här spännande projektet.

ChatGPT kan bygge bro mellem ordblinde og undervisning

04/04/2024

Danmark

12 min.

Ordblinde og andre, der har udfordringer med bogstaver, har med generativ AI som ChatGPT fået nye muligheder for at udtrykke sig og læse svære tekster, fortæller lærer og ekspert.

Loubna Ihitassen bor på Åland tillsammans med sin dotter. Hon drömmer om ett kontorsjobb, satsa mer på det egna företagandet och få tid tillsammans med dottern.

26/03/2024

Åland

9 min.

Den 2 november 2012 klev Loubna Ihitassen från Marocko i land på Åland för första gången. Hon var på en semesterresa och besökte systern som bor på ön. En resa som varat i drygt 11 år.

Isak Aaltonen har en liten dröm om att en dag starta ett företag. Han berättar också att han lär sig något nytt varje dag under kursen.

04/01/2024

Åland

8 min.

Digitaliseringen i samhället växer sig allt större och därmed behoven av digital kompetens.
Att logga in på nätbanken, hämta ut mediciner eller sköta skatteärenden är sådant som görs i mobilen eller surfplattan. På Åland får arbetssökande kurs i just detta.

Uddannelse kan være vejen ud af kriminalitet – men vejen er langt fra lige

27/12/2023

Danmark

11 min.

Med målrettet undervisning kan indsatte i danske fængsler forbedre deres udgangspunkt for et liv uden kriminalitet. Udfordringer hos de indsatte selv og i fængsels- og uddannelsessystemet gør det dog vanskeligt for nogle at gennemføre uddannelse

Aleksis Salusjärvi har lång erfarenhet av att arbeta med unga människor i finländska fängelser.

20/12/2023

Finland

6 min.

När Aleksis Salusjärvi är på G blir bokläsning annat än mys i soffan. Under många intensiva projektår har han arbetat med unga i fängelser.

VIA University College Viborg

11/09/2023

Danmark

7 min.

Tusindvis af danskere har ikke bestået 9. klasses afgangseksamen. Det er en stor ulempe for job, uddannelse og retten til at bestemme over sig selv. Grete Kerrn-Jespersen arbejder for at forbedre muligheden for at tage afgangseksamen senere i livet.

Det digitale passet – språk og digital ferdighet hånd i hånd

28/04/2023

Norden

3 min.

Et lærerteam ved språkskolen SPEAK har utviklet «Det digitale Pas», som systematiserer bruken av IT i språkundervisningen for innvandrere med liten eller ingen skolegang.

Abdulkhadir Mohamed

28/04/2023

Norden

3 min.

Abdulkhadir Mohamed underviser somaliere på Hyllie Park Folkhögskola i Malmø.

Marianne Eek

28/04/2023

Norden

4 min.

Motivasjon er viktig for språklæring, men er det den viktigste faktoren som kan forklare språklæringsprosessene til voksne nyankomne med liten eller ingen skolebakgrunn?

Louise Tranekjær

28/04/2023

Norden

4 min.

Louise Tranekjær, ass. professor ved Roskilde universitet, var en gamer som barn. Kanskje var det egne spillerfaringer som slo inn da hun fikk ideen om å lage et spill for de som jobber i vaskeri- og renseribransjen, og som ikke kan dansk, og er uten skolegang.