Seneste blogs

Nyeste

Kommentarer

comment fed artikel ...

Nyeste billeder

maj
22
2018

Gösta

Posted 2 years 127 days ago ago by Sturla Bjerkaker
Sturla Bjerkaker

 

Bilde: Gösta Vestlund og Sturla Bjerkaker møtes på Vestlunddagarna 2015. Foto: Kenneth Abrahamsson

Jeg har vært i Stockholm og intervjuet Gösta Vestlund. Han blir 105 år gammel denne sommeren. Jaha, det er vel ikke lenger så enestående. Fler og fler lever til de har passert 100 år. Det er sant, men det enestående med Gösta er for det første at han er fysisk frisk og lever alene i sitt rekkehus i Nacka, der han klarer seg stort sett med det meste i husholdningen, for det andre at han er mentalt frisk og har beholdt sitt sterke samfunnsengasjement. Så mens andre mister korttidsminnet, men beholder det lange, har Gösta oversikt over både sitt lange livsløp og over det som skjer rundt oss i dag. Født i 1913 har han opplevd ikke bare en, men to verdenskriger. Dét er også ganske enestående. Mitt eneste (!) problem er at jeg ikke ser så godt lenger, sier han.

Hvorfor skriver jeg om en svært gammel mann i NVL-bloggen? Har jeg satt mitt eget minne i revers? Det kan vel tenkes, det får andre dømme, men møtet med Gösta var alt annet enn nostalgisk. Det eneste som kan minne om «de gode, gamle dager» er hans kullsviertro på demokratiet. Hans sterke demokratiske engasjement har vart et helt liv, og er sterkere enn noen gang. Allerede i 1980 skrev han boken «Hur vårdar vi vårt demokrati?”, en undersøkelse om demokratiets vilkår i Sverige på den tiden, og om folkbildningens bidrag. Og der er vi ved kjernen: Gösta Vestlund er en Folkbildare med stor F. Et helt liv har han viet folkbildningen og folkehøgskolen, både som lærer, rektor, inspektør på Skolöverstyrelsen, initiativtaker til folkehøgskolelærerlinjen (pust!) ved Linköpings Universitet, etablering av folkehøgskoler i Tanzania på 1970-tallet. Og så videre. Ock så vidare.

Nå kommer han hvert vår til Tllare Folkhögskola, der man arrangerer «Vestlunddagarna». Han har med andre ord gitt navn til et årlig seminar, med undertittel «Demokratisera demokratin». Hverken Gösta eller andre i svensk folkehøgskole (i dette tilfellet) er nöjda med demokratins vilkår. Demokratiet må holdes ved liv. Som Gösta sier: Vi må holde dialogen levende. Hele tiden. Demokratiets kjerne er at vi forstår og aksepterer at alle mennesker har lik verdig og skal ha like rettigheter, sier han. Videre mener han at det å være bildad er å vise at du ikke ydmyker et annet menneske. Kloke ord, som ikke er gammeldagse, men moderne. Tidløse. Så lenge du lever, har du en misjon, sier Gösta.