Reijo Aholainen

Jag heter Reijo Aholainen, jag skulle beskriva mig själv som gränslöst nyfiken. Man skulle nästan kunna säga att jag har en religiös attityd till lärande, kunskap och kreativitet. Jag tycker mycket om att skriva, läsa och diskutera. Jag är undervisningsråd vid undervisnings- och kulturministeriet i Finland och har sysslat största delen av mitt liv med utbildningspolitik. För tillfället har jag hand om högskole-och forskningspolitik samt det internationella samarbetet.


reijo.aholainen@minedu.fi

Minnen och framtid

Det är alltså klart att vi kommer att behöva livslångt lärande för hela befolkningen. Men det livslånga lärandet kan inte vara likadant som nutida yrkesutbildning.

[Mere...]

Emot långtråkighet – lovsång av kreativitet

Jag tror att ledan är det största bekymret av våra utbildningssystem. Tänk om att sitta i klassrummet från fem till sju timmar varje dag på nio år eller mera, kanske över sjutton år. Det har våra småbarn att vänta när de blir sju år och börjar skolplikt. Även ett livslångt fängelsestraff är kortare i Finland.

[Mere...]

Det livslånga lärandet – erfarenheter av lidelse och passion

Egentligen skall lärandet vara som en upptäcktsresa, inte som en tillsatsbörda.

[Mere...]

Livslångt lärande för alla?

Egentligen menar de som talar om ’det livslånga lärandet’ vanligen inte alls ’lärandet’ utan utbildning för vuxna.

[Mere...]

Where is lifelong learning now when we really need it?

‘Lifelong learning’ became fashionable in Finnish education policy discourse after the European Year of Lifelong Learning.

[Mere...]

Nyeste billeder