”Etsi oma juttusi”

 

 

Oikaistaanpa heti alkuun yksi väärinkäsitys: suomalaiset eivät ole onnetonta kansaa. Jurous, melankolisuus ja negatiivisuus ovat liioiteltuja myyttejä.

Näin tulkitsee filosofi Frank Martela.

– Onnellisuustilastoissa Suomi on yleensä ihan kärkimaita, kun mitataan elämäntyytyväisyyttä. Eivät suomalaiset ole niin synkkiä kuin ajatellaan, hän sanoo.

Onnellisuusfilosofiksi ja seuraavaksi Esa Saariseksi tituleerattu Martela on viime vuosina perehtynyt tähän länsimaalaisia syvästi puhuttavaan ilmiöön.

Hän kuitenkin vierastaa itseensä liitettyjä määritelmiä ja oikeastaan koko onnellisuuden käsitettä. Se kun helposti ymmärretään yksilön velvollisuutena ja taakkana.

– Haluaisin välttää onnellisuus-sanaa ja puhua sen sijaan hyvän elämän tutkimisesta.

Kutsumus vie eteenpäin

Mitä sitten on hyvä elämä? Filosofi ottaa siihen kantaa blogikirjoituksissaan ja artikkeleissaan, joita hän on julkaissut yhdessä muun muassa filosofikollegoiden Esa Saarisen ja Lauri Järvilehdon kanssa.

Hän uskoo, että oman intohimon löytäminen on suorassa yhteydessä onnellisuuden tunteeseen. Mitä varhemmin kutsumuksensa löytää, sitä paremman elämän itselleen voi rakentaa.

Frank Martela

  • ikä: 33
  • kotipaikka: Helsinki
  • koulutus: filosofian tohtori
  • lapsuuden haaveammatti: maailmantutkija
  • harrastukset: joukkueurheilua, kuuluu Suomen saunaseuraan.

– Hyvän elämän tutkiminen vaatii poikkitieteellistä lähestymistapaa, kuten filosofian, psykologian, kirjallisuuden ja kulttuurin tuntemusta. Olen kiinnostunut siitä, miten näkemyksiä voisi saada yleiseen tietoisuuteen.

Tahdonvoima avuksi

Vuosi sitten Martelalta ilmestyi kirja Tahdonvoiman käyttöohje. Siinä hän opastaa, kuinka tahdonvoima otetaan käyttöön niin, että asioita alkaa tapahtua – työssä, sosiaalisissa suhteissa ja harrastuksissa.

– Onnellisuuteen liittyvät teemat ovat nyt kaikkialla länsimaissa pinnalla. Ehkä tieteellinen tutkimus tuo pohdintaan oman lisänsä, kirjoittaja sanoo.

Martela väitteli soveltavasta filosofiasta ja organisaatiotutkimuksesta vuonna 2012. Väitöskirjan aiheena oli inhimillinen kohtaaminen vanhainkodissa ja hoivatyössä. Sen jälkeen hän työskenteli vierailevana tutkijana University of Rochesterin psykologian laitoksella Yhdysvalloissa.

Johtajien pitää muuttua

Frank Martelan nykyinen työpaikka on  tutkimus- ja koulutusyritys Filosofian Akatemia. Se kouluttaa yrityksiä muun muassa tekemään viisaita, hyvinvointia tukevia päätöksiä.

Kouluttajan näkökulmasta suomalaiset esimiehet eivät vielä täysin ymmärrä hyvinvoinnin merkitystä johtamisessa, mutta tilanne muuttuu nopeasti. Savupiipputeollisuudesta opittu ylhäältäpäin johtamisen malli katoaa ja sitä myötä asenteet muuttuvat.

Se on tärkeää luovuuden ja työn tehokkuudenkin kannalta. Martelan mukaan innostunut työntekijä tekee enemmän kuin käsketään ja oppii huomaamatta uutta.

– Mahdollisuus itsensä toteuttamiseen työssä on tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta, mutta eihän siihen voi ketään pakottaa.

Kuva: Annu Hattunen

The post ”Etsi oma juttusi” appeared first on Souli.