21/11/2012

Sverige

Näringsliv

11 min.

Arbetslösa får gratis resa – tusen muligheter over grensen

En gratis resa och boende på ett vandrarhem i Oslo i en månad medan du söker jobb. Detta erbjuds unga arbetslösa i den svenska kommunen Söderhamn. Projektet ”Jobbresan”, där kommunen samarbetar med Nordjobb, har hittills lett till att nio av tio deltagare fått arbete.

Arbetslösa får gratis resa - tusen muligheter over grensen

Arbetslösa får gratis resa - tusen muligheter over grensen

FRÅN SVERIGE…

– De är naturligtvis välkomna tillbaka när de har jobbat i Norge, betonar Magnus Nilsen på Söderhamns kommun. Vi vill hjälpa unga killar och tjejer att komma ut på arbetsmarknaden, för ju längre man går arbetslös desto svårare är det. Det här kan vara en chans att få både arbetslivserfarenhet och livskunskap.

Söderhamn är en kuststad i Hälsingland, geografiskt belägen i mitten av Sverige. Sedan flygflottiljen och L.M. Ericssons fabrik lades ner är arbetslösheten hög i staden där det bor ungefär 25 000 personer. Unga mellan 18 och 28 år drabbas extra hårt av arbetslösheten och många har svårt att få fäste på arbetsmarknaden.

I Norge är situationen en annan – med bara några få procents arbetslöshet skriker man efter arbetskraft. Söderhamn började sitt samarbete med Norge redan 2006, då ett 15-tal unga följde med i en chartrad buss och träffade arbetsförmedlare och arbetsgivare i Oslo. Då var ett bemanningsföretag villigt att anställa alla deltagarna, men de unga tvekade och hela upplägget sprack.

– Ingen kunde tänka sig att åka tillbaka och när vi frågade varför fick vi enkla svar, som ”jag vet inte var jag ska bo”, ”hur ska jag få pengar tills jag får min första lön?” och ”det är läskigt att åka själv”, berättar Magnus Nilsen.

När försöket återupptogs valde kommunen att samarbeta med Nordjobb, som drivs av Föreningen Norden och förmedlar arbeten för unga som vill resa mellan de nordiska länderna. Lösningen blev att kommunen gick in och betalade resan och boende på ett vandrarhem i 28 dagar. För dem som varit långtidsarbetslösa har även funnits möjlighet att få en lön under förberedelsetiden i Sverige.

Tre delar

Jobbresan består av tre delar. I den första ska det styrkas att deltagarna har arbetsförmåga. De som helt saknar referenser eller erfarenhet får möjlighet till 2–3 månaders praktik på en arbetsplats. Därefter kommer en teoretisk del då deltagarna under en månads tid ska gå på föreläsningar och lära sig lite om den norska arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, kulturen och språket. Under den här perioden erbjuds de också möjlighet att ta truckkort.

– Det är väldigt mycket fokus på jobbsökaraktiviteter, att färdigställa ansökningshandlingar, aktivt ringa upp norska arbetsgivare och försöka få komma på anställningsintervju. Målet är att ha en intervju bokad innan man kommer till Norge, säger José Pérez Johansson, projektledare för Jobbresan och anställd på Nordjobb.

När deltagarna har kommit till Norge och installerat sig på vandrarhemmet ska de ta sig till Föreningen Nordens lokaler i Oslo där de får träffa rådgivare och får en repetition om vad som gäller på den norska arbets- och bostadsmarknaden. Fackförbundet LO kommer dit och berättar om vilka rättigheter och skyldigheter man har på arbetsmarknaden.

– Sedan går man på de intervjuer man bokade under steg två. Om det inte fungerar med jobb och intervjuer får man möjlighet att möta rådgivare som kan stötta och vägleda, säger José Pérez Johansson.

Nio av tio har fått jobb

För de allra flesta har det gått bra – i genomsnitt nio av tio deltagare har fått jobb inom 30 dagar. Det handlar till stor del om tillfälliga jobb hos bemanningsföretag, men i den första gruppen, som kom till Norge för sex månader sedan, har hälften i dag fasta jobb.
En stor del, två tredjedelar, av arbetena är inom lager och logistik. Andra arbetar inom bland annat hotell och restaurang, jordbruk eller på förskolor.

Magnus Nilsen berättar att Söderhamns kommun ska nu försöka följa upp vad som har hänt med dem som gjort jobbresan.

– Majoriteten kommer tillbaka i någon form. Med sig har de en helt annan självkänsla och erfarenhet. De får ett driv och vet vad det innebär att vara självförsörjande och ha makten över sitt eget liv, säger han.

TILL NORGE

Arbeidsløs og motløs

Linn Hedström og Joline Lindgren har reist med «Jobbresan» til Oslo, og vært her i 20 dager. De oppsummerer situasjonen slik: – Her finnes det tusen flere jobbmuligheter enn hjemme i Söderhamn!

De to 20-åringene har vært venninner siden ungdomsskolen og var begge ferdige på gymnaset i 2011. Joline, som gikk tekstil og design-linje, gikk rett fra videregående skole og ut i arbeidsledighet. – Det finnes nesten ingen jobber å få i Söderhamn, sier hun. – Jeg gikk arbeidsløs i 11 måneder, og det var deprimerende! Til slutt kunne jeg se opp til 8 filmer om dagen – jeg hadde ingenting annet å gjøre, slår hun fast. Mens alle andre var på jobb eller skole, satt hun hjemme hos foreldrene og sluttet nesten å søke jobber til slutt. Så reiste hun til Stockholm for å prøve lykken der: – Jeg tenkte det ville være lettere å få jobb i Stockholm, så jeg dro dit og bodde der i to måneder. På den tiden søkte jeg sikkert på 150 jobber – og fikk nei fra alle! Hun returnerte til Söderhamn, og endelig fikk hun jobb. – Jeg fikk jobb på «Teleperformance», som er et firma som gir kundeservice på telefon. Det er enten der eller på Mac Donalds det er mulig å få jobb for ungdom på vårt hjemsted, forklarer hun.

Jobbresan var sjansen

Linn, som gikk på sirkuslinje på gymnaset, fikk jobb i firmaet «2Entertain», og jobbet i en trupp som holdt show på hoteller på ulike Syden-destinasjoner. – Jeg jobbet både på Rhodos, Kypros og Gran Canaria, smiler hun. Jentene har imidlertid lenge snakket om å reise til Oslo for å jobbe og tjene penger. Men det har bare ikke blitt noe av. Men da de fikk høre om «Jobbresan» tenkte de begge at: dette er sjansen vi har ventet på!

Oslo-frelst skolekamerat

Det var deres skolekamerat Jonas Åberg som tipset dem om «Jobbresan». Han reiste til Oslo allerede i april og har fått jobb på lageret hos Coca Cola. – Han skrøt av opplegget og er blitt helt Oslo-frelst, og sier at han aldri kommer til å flytte hjem, sier Linn. Så da Arbetsformedlingen åpnet for nye søkere kastet jentene seg over muligheten – og kom med på kurset for «Jobbresan». Etter fire ukers kurs på hjemstedet, blant annet en uke der de tok truckførersertifikat, var de sammen med 10 andre klare for Oslo den 29. oktober. Ved ankomst hadde de til sammen seks bookede jobbintervjuer, og mange potensielle arbeidsgivere de kunne ta kontakt med. Så siden den dagen har de ordnet mange praktiske ting, og vært på mange jobbintervjuer. – Vi fikk utrolig god hjelp av Kristin i Nordjobb de første dagene, sier Linn. Jentene mener opplegget med «Jobbresan» gir dem økt trygghet, og har gjort dem i stand til å enklere forstå regler og praktiske ordninger. Jentene er sikre på det hadde vært mye vanskeligere å ordne med alt fra skattekort, personnummer og jobbsøking, til busskort hvis de bare hadde reist til Oslo uten noe sikkerhetsnett.

I jobb allerede

Og etter at jentene kom til Oslo har det skjedd mye. Linn har allerede begynt å jobbe, og Joline har hatt jobbtilbud som måtte avslås på grunn av sykdom, men nå er hun svært optimistisk etter to intervjuer forrige uke. – Jeg har jobbet noen dager som vikar i en barnehage, sier Linn, – og nå har jeg hatt mitt første oppdrag for «Junior Productions». I helgen bragte det henne ut av byen til – ja, kanskje det var Trysil? – for å underholde barn på et kjøpesenterjublieum. Og det blir flere slike oppdrag framover. – Vi har et godt inntrykk av norsk arbeidsliv, sier jentene i kor. De angrer ikke på valget de har tatt, og har samtidig inntrykk av at alle de kom sammen med har tenkt til å bli i Oslo en stund.

Kritiske røster

En hører litt av hvert om dette prosjektet da, sier Joline. Etter at prosjektet fikk medieoppmerksomhet satt hun i en frokostrestaurant på et hotell i Oslo, og overhørt nordmennene på nabobordet uttale seg kritisk om at svenskene betalte ungdommene sine for å reise ut av landet. – Og i Söderhamn har vi hørt om noen, særlig eldre, som ser på «Jobbresan» som at kommunen eksporterer problemene sine og utstøter sin egen ungdom, legger Linn til. – De tar feil! Vi føler oss ikke utstøtt – men støttet, utbryter jentene. Og de flytter gjerne tilbake til Söderhamn, som er «verdens mysigaste sommarstad», begge to. Men ikke før de har fått litt luft under vingene.

Reise som motivasjon

De har ikke tenkt, som kompisen Jonas, å bli værende i Oslo for alltid. – Vi ser vel for oss omtrent ett år nå i denne omgang, fastslår de. Og etter det håper de å kunne oppfylle en mangeårig drøm om å reise jorda rundt. – Åh, New Zealand, Japan, Malaysia, USA…, drømmer jentene. Og etter det blir det tid for studier. Joline vet at hun vil bli psykiater. Linn er ikke sikker ennå. Men først er de enige om å benytte seg av Oslos skrikende behov for arbeidskraft og det felles nordiske arbeidsmarkedets muligheter. De vil jobbe hardt. De vil tjene penger. Og de vil skaffe seg verdifull arbeidserfaring.

Nyeste artikler fra NVL

Godkjent utdanning fra utlandet et stort pluss i jobbsøknaden

11/04/2024

Norge

10 min.

Den som vil etablere seg i Norge med utdanning fra et annet land, kan få godkjent utdanningen sin og jamført den med norsk utdanning. Dermed stiller en gjerne sterkere i en jobbsøknad. Med vitnemål og full dokumentasjon er saken grei. Dersom dokumentasjonen er mangelfull, blir det en tyngre prosess, men det kan fortsatt være mulig.

ChatGPT kan bygge bro mellem ordblinde og undervisning

04/04/2024

Danmark

12 min.

Ordblinde og andre, der har udfordringer med bogstaver, har med generativ AI som ChatGPT fået nye muligheder for at udtrykke sig og læse svære tekster, fortæller lærer og ekspert.

Simon Dahlgren ja Olof Gränström ovat puhujina Skellefteån konferenssissa.

03/04/2024

Sverige

9 min.

Missið ekki af ráðstefnunni “Taking great strides towards sustainable competence” 11.-12. apríl í Skellefteå þar sem fyrirlesarar eins og Olof Gränström og Simon Dahlgren miðla reynslu sinni við að meta gögn til þess að skilja breytingar á samfélaginu og aðlaga nám að þörfum fyrirtækja.

Share This