FIKA - integration över en kopp kaffe – eller te

Ivrigt diskuterande kommer de två kvinnorna gående längs Mannerheimvägen, Helsingfors huvudgata. Den ena är kort med svart hår, den andra ljus och lite längre. Deras sätt att umgås tyder på att de har känt varandra länge.

 
Guo Chen och Carola Nyman lär sig om varandras kulturer. Clara Puranen Guo Chen och Carola Nyman lär sig om varandras kulturer.

Vi sätter oss alla tre ned i Svenska Teaterns café i hjärtat av Helsingfors och jag får höra närmare om hur de två kvinnorna blivit vänner. Det visar sig att Guo Chen och Carola Nyman de facto har känt varandra i bara tre månader. De fick kontakt inom ramen för mentorprogrammet FIKA som drivs av det finlandssvenska informations- och kulturcentret Luckan. Både den som vill bli mentor och den som vill bli adept anmäler sig till Luckan, fyller i ett frågeformulär och blir intervjuade. I följande steg matchas personer som kan tänkas trivas ihop och de träffas sedan 4-8 gånger i månaden under informella former.

Tina Rehnström, som är Luckans integrationskoordinator, berättar att mentor och adept (på engelska mentee) paras ihop utgående från adepternas önskemål och behov.

− Vanligtvis har mentor och adept samma typ av utbildning, yrkesbakgrund eller fritidsintressen, berättar Tina.

Två flugor i en smäll

För Carola Nyman från Helsingfors är Guo Chen från södra Kina hennes andra adept. Carola har bara gott att säga om integrationsarbete som sker på frivillig basis. Viljan att göra en frivillig insats för samhället är för henne en drivkraft, viljan att lära sig känna nya kulturer en annan.

− Den ensidiga och tråkiga diskussionen om invandring i Finland motsvarar inte riktigt mina idéer. Dessutom vill jag göra en praktisk insats, lägga ned lite av min tid på något, inte bara stoppa ner pengar i en insamlingsbössa, säger Carola.

Det var i tidningen hon läste om FIKA och bestämde sig för att pröva på. Hennes första adept kom från Singapore och det gick bra från början.

Luckan erbjuder mentorerna en sex timmars utbildning, där de tar upp frivillighet, mentorskap, mentorskap inom FIKA, interkulturell kommunikation och invandring till Finland.

Inlärning i två riktningar

Guo Chen kom första gången till Finland som utbytesstudent för tio år sedan. Då var studieorten det nästan helfinska Uleåborg i norr.

− Visst hade vi tutorer vid universitetet som hjälpte oss, men mitt liv ser helt annorlunda ut nu, säger Guo.

Nu är hon fast bosatt i Esbo nära Helsingfors, har ett fast jobb, man (med kinesisk-finsk bakgrund) och en liten dotter. Hennes främsta mål är att lära sig landets första språk, finska, men hon är mycket nyfiken på den finlandssvenska kulturen.

− Vi försöker prata finska, men jag lär ut svensk kultur, förklarar Carola. 

De träffas efter jobbet två gånger om månaden då de gör olika trevliga saker tillsammans.

− Carola är helt fantastisk! Hon använder så mycket tid tillsammans med mig. Hon hjälper mig faktiskt med att bli integrerad i kulturen, säger Guo.

− Men jag har ju hur mycket tid som helst, inget barn som längre bor hemma och det ger så mycket att umgås med yngre människor. Dessutom är det väldigt intressant att se hur en utlänning lever i Finland.

− Och jag har lärt mig mycket om hur man ser på Kina i den västerländska världen, säger Guo.

Åldersskillnaden mellan Guo och Carola är drygt tjugo år och det ser de båda som en fördel. De konstaterar dessutom att de knappast träffar sina närmaste vänner lika ofta som varandra.

− Ungdomligheten smittar av sig. Jag är väldigt imponerad av den iver och den intensitet med vilken Guo närmar sig sitt nya land. Hon jobbar hårt för att lära sig finska och med sin bakgrund i kinesisk bokföring kommer hon att ha mycket att ge Finland, säger Carola.

Fika_artikel_2.jpg

Redovisning gemensam passion

Kanske lite överraskande visar det sig att ett av deras gemensamma intressen är bokföring. Carola jobbar på bank och Guo har studerat både kinesisk och finländsk bokföring.

− Vi brukar diskutera olikheter och även hur man gör business i Kina, berättar Carola, som själv har besökt Kina en gång då hennes dotter studerade i Shanghai.

Damernas eftermiddagsträffar innehåller betydligt mycket mera än bokföring: de diskuterar livet i största allmänhet, jämställdhet, resor, vår kaffekultur, konst och musik för att nämna något. Nyligen var det offentliggörandet av de s.k. Panamapappren som var på tapeten.

− Och Carola kan hjälpa mig med min företagsplan eftersom hon kan se på det hela med lokala ögon.

Att gå på restaurang och café hör ibland till programmet och speciellt spännande har det varit för Carola att gå på kinesisk restaurang, där Guo kunnat beställa det allra bästa och på mandarin.

− Jag rekommenderar ”hot pot”, väldigt gott, intygar Carola.

Förkortar integreringsstigen

Tina Rehnström på Luckan berättar att FIKA har visat sig vara ett väldigt lyckat koncept då det gäller att förkorta invandrarnas stig till att etablera sig i sin nya omgivning.

− Sammanlagt har verksamheten matchat över 200 par sedan den första utbildningen erbjöds hösten 2012. Verksamheten har uppfattats som givande för deltagarna, adepterna har fått nya tips och idéer för att komma in på arbetsmarknaden, hjälp med studier, yrkesval och ansökningar, tips för att utveckla företagsidéer, nya kontakter och möjligheter. Mentorerna har också upplevt verksamheten givande och många mentorer har ställt upp för nya adepter efter avslutat förvärv.

Den officiella FIKA-perioden spänner över sex månader och det betyder att Guo och Carola befinner sig mitt i. När den avslutats görs en utvärdering, där mentor och adept får fylla i ett frågeformulär, som hjälper till att utveckla verksamheten.

Carola Nyman är mycket nöjd med arrangören Luckans roll.

− De är mycket tillmötesgående och man kan alltid kontakta dem om man behöver hjälp.

De är organiserade på ett bra sätt.

Och vad händer om tre månader då den officiella perioden tar slut?

− Vi kommer att träffa varandra i alla fall på samma sätt som jag fortsättningsvis träffar min första adept, säger Carola.

Och Guo nickar glatt till medhåll. 

Fakta

luckan.fi

Luckan är ett finlandssvenskt kultur- och informationscentrum som finns på elva orter i Finland.

Svenska är Finlands andra nationella språk och det talas av ca fem procent av befolkningen.

Luckan Integration är ett delområde inom Luckan, där man utbildar mentorer för nyanlända.

En person som känner till den finländska arbetsmarknaden och samhället kan ansöka om att bli FIKA-mentor och hjälpa till med integrationsprocessen genom att träffa sin adept under en sex månaders period, vanligtvis två gånger i veckan.

Utbildningsprogrammet SFX svenska kombinerar studier i svenska med närvårdarstudier. (sv underskötare). För tillfället söker Luckan studiementorer som hjälper till med nyanländas vårdstudier. Programmet genomförs i samarbete med Helsingfors Arbis och Prakticum som utbildar närvårdare.