Fleksibel vei fram til fagbrev

Geografisk avstand og spredt bebyggelse er en utfordring for både elever og skoler i et fylke som Finnmark, men de finner gode løsninger.

 
Nettskolen Finnmark har kontor ved Nordkapp videregående skole i Honningsvåg Nettskolen Finnmark har kontor ved Nordkapp videregående skole i Honningsvåg

Johanna Amundsen i Nordkapp kommune får sin utdanning som helsefagarbeider, godt hjulpet av den såkalte vekslingsmodellen og kommunikasjonsteknologi. Hun har i snart to år vekslet mellom skole og praksis som lærling.

Hun visste ikke hva hun ville bli da hun gikk ut av tiende klasse og begynte å jobbe. Da hun ble bevisst på at det var helsefag hun ville satse på, måtte hun reise de 21 milene til Alta for å ta første året på videregående skole. Skolen på hjemstedet Honningsvåg har ikke dette fagtilbudet. 

Milevis

Fra og med andre året har hun fått undervisning på Honningsvåg videregående skole, ikke fra et vanlig klasserom, men fra et studio. Her underviser lærer i helsefag med Johanna som eneste elev på stedet, mens tre elever følger med på videooverføring til Båtsfjord (48 mil unna), en elev er med fra Berlevåg (50 mil unna) og en elev følger undervisningen fra Kjøllefjord, som ligger 40 mil fra Honningsvåg. De har undervisning den ene uka og veksler så med praksis på hjemstedet den andre uka. Slik har de jobbet i to år, og nå gjenstår et siste år som lærling på fulltid før de går opp til fagprøveeksamen. 

– Hvordan synes du vekslingsmodellen fungerer for deg?

–I starten var det litt uvant, og jeg lurte på hvem de andre elevene var. Men vi har hatt noen samlinger og blitt kjent med hverandre. Det har fungert godt, sier Johanna som har sin lærlingplass på helsesenteret i Honningsvåg. Hun håper at det blir jobb å få her også etter at hun har tatt fagbrevet.

Fylkeskommunen er ansvarlig for videregående skole både for unge elever som kommer rett fra tiende klasse og for voksne som har rett til videregående skole. Finnmark fylkeskommune satser på ulike løsninger.

Nettstudier er en måte å gjøre det på, vekslingsmodellen en annen. For de unge som ikke har skole på hjemstedet, er LOSA (Lokal opplæring i samarbeid med arbeidslivet) et spennende tilbud.

Les om dette i artikkelen Finnmark satser på nettskole for å overkomme de store avstandene.