Fra ufaglært til nyuddannet sundhedshjælper

Efter flere års arbejde som ufaglærte på plejehjemmet i Nuuk er Mina Marie Olsvig Jensen og Karen Mørch blevet opkvalificeret. I juni 2018 modtog de deres uddannelsesbevis sammen med ni andre nyuddannede sundhedshjælpere.

 
Dimission af elleve nye Sundhedshjælpere fra Sundhedsskolen, Peqqissaanermik Ilinniarfik, i juni 2018. Foto: PI. Dimission af elleve nye Sundhedshjælpere fra Sundhedsskolen, Peqqissaanermik Ilinniarfik, i juni 2018. Foto: PI.

Mina Marie Olsvig Jensen sidder ved gangen på plejehjemmet i Nuuk og har lige fået fri. Hendes kollega, Karen Mørch, er netop begyndt på sin vagt. Begge kvinder har dog tid til at fortælle om, hvordan det var at gå på Sundhedsskolen i Nuuk, Peqqissaanermik Ilinniarfik. 

I et fælles projekt har Sundhedsskolen, hovedstadskommunen Sermersooq og relevante departementer inden for arbejdsmarked og uddannelse i Grønlands Selvstyre samarbejdet om at sikre uddannelsesforløb for ufaglærte med inddragelse af realkompetencevurdering. 

Ufaglærte på ældre- og handicapområdet er blevet optaget på uddannelsen, såfremt de opfyldte nogle bestemte krav i forhold til de kompetencer, som de har erhvervet sig som ufaglærte. 

Mina Marie og Karen var blandt de elleve nye sundhedshjælpere, der deltog i uddannelsen, og de er nu færdiguddannede. Efter flere års arbejde på plejehjemmet i Nuuk blev de begge tilbudt muligheden for at uddanne sig til sundhedshjælper sidste år. 

1_Mina-Marie-O-Jensen-(002).jpg  

Mina Marie Olsvig Jensen er 54 år og var blandt de 11 nye sundhedshjælpere, der blev færdige i sommeren 2018. Foto: MLPK 

At lære at læse efter mange års pause

Efter mange år væk fra uddannelsessystemet har de nu været tilbage på skolebænken i ni måneder, og det har ikke altid været lige nemt, fortæller de. 

– I starten var det meget mærkeligt at skulle sidde og læse bøger og lave lektier efter så mange år uden at gøre det, siger den 54 årige Mina Marie. Hun flyttede fra de nordligste dele af Grønland, Upernavik, til den hovedstaden Nuuk i den sydligste del i 2011, og hun har siden arbejdet på plejehjemmet. 

For den 63 årige Karen var det lige så overraskende at starte på en uddannelse. 

2_Karen-Mørch-(002).jpg

Karen Mørch er 63 år, og hun er glad for at færdiggøre en uddannelse som sundhedshjælper. Foto: MLPK

– Det var lidt udfordrende, men meget spændende og sjovt at begynde en uddannelse. Det hjalp rigtig meget for mig som person, men også for mit fag, siger Karen. 

Hun har blandt andet erfaringer fra arbejdet på et børnehjem i Sisimiut samt plejehjemmet i Ilulissat. Herefter begyndte hun at arbejde på plejehjemmet i Nuuk tilbage i 2015. 

Skole kombineret med praktik

Uddannelsen varer i alt 39 uger, og forløbet er kombineret med praktik. Her har Karen og Mina Marie været i praktik på deres arbejdsplads på plejehjemmet. 

– For mig hjalp det rigtig meget at tage den uddannelse, for jeg stoler mere på mig selv også i forhold til mit arbejde på plejehjemmet. Før i tiden var jeg meget tilbageholdende med forskellige ting, fortæller Mina Marie. Hun vil derfor anbefale andre at prøve, hvis muligheden kommer, og Mina Marie tilføjer,

– Man skal forvente, at der er lektier, og at man kommer til at lære nye ord såsom fagord, som man aldrig har hørt før. Det kan nemlig være svært at oversætte fra dansk til grønlandsk. Det er Karen enig i.

3_Mina-Marie-O-Jensen.jpg

I juni 2018 dimitterede elleve nye sundhedshjælpere fra sundhedsskolen, Peqqissaanermik Ilinniarfik, her er Mina Marie O. Jensen med sit uddannelsesbevis. Foto: Privat. 

– Det er rigtig godt at have et mål. Denne uddannelse har også hjulpet mig både personligt og fagligt. Jeg stolede heller ikke på mig selv før, og uddannelsen gjorde at jeg har mere kunnen og flere kompetencer end før. Overvejer man at tage denne uddannelse, skal man huske at følge rigtig godt med, fortæller Karen. 

Opfordring til andre kommuner

Forstanderen på Sundhedsskolen, Lisa Ezekiassen, er godt tilfreds med forløbet.

– De har været meget stabile, aktive og engagerede, så det har været et rigtig godt forløb, siger forstanderen. 

– Alle, som har taget denne uddannelse, har selvfølgelig haft nogle udfordringer, fx inden for IT og at læse bøger. De har jo ikke brugt det i mange år, fortæller Lisa Ezekiaassen

Hun tilføjer, at forløbet også generelt har lært dem som uddannelsessted, at huske at respektere de ufaglærtes kunnen og arbejdserfaring, og samtidig fortælle dem, at teknologien har udviklet sig, og hvordan man arbejder med den – uden at slå dem i hovedet med det. 

Lisa Ezekiassen håber dermed på, at dette fremover bliver et uddannelsestilbud til ufaglærte ansatte inden for ældreområdet eller handicapområdet, som opfylder kravene i forhold til at søge optagelse på det modulopbyggede forløb.