Ingen praktikpladser i Grønland

Da tømrerlærlinge Piloq Poulsen og Peter Kleist Jakobsen ikke kunne finde praktikpladser i Grønland stod deres fremtid på spil indtil det islandske byggefirma kom på banen.

 
Piloq Poulsen og Peter Kleist Jakobsen. Piloq Poulsen og Peter Kleist Jakobsen.

Når Piloq og Peter fejrer nytår med fyrværkerier i Nuuk i år, vil de ikke alene komme ind i det nye år. De vil sågar også komme ind i et nyt kapitel i deres liv, hvor de vil lære nyt sprog og kultur i Island.

Om to måneder vil de unge tømrerlærlinge Piloq og Peter fra Nuuk begynde at omgås med det islandske folk, når de begynder deres praktikperiode hos det islandske byggefirma, Per Aarsleff ApS og ÍSTAK.

Grundet manglende praktikplads i Grønland, skal de to unge fyrer rejse til Island og tilbringe resten af deres praktikophold i Island. Deres nuværende praktikplads Per Aarsleff ApS og ÍSTAK lukkes, når den nye Atlanterhavn »Sikuki« bliver bygget færdig til nytår.

Har aldrig været i Island

Tømrerlærlingene fra Grønland startede deres uddannelser i 2015 og skal ifølge uddannelsesplanen blive færdig i 2019. Tømreruddannelsen er opbygget således at lærlinge skal være på praktik- og skoleophold under uddannelsen. Den 17-årige og 18-årige vil komme ind i et selvstændigt land med omkring 300.000 indbyggere, hvor der tales mest på islandsk, fra et land med kun knap 56.000 indbyggere.
– Vi synes det er spændende og det er et meget venligt folkefærd. Det bliver også spændende at lære deres sprog og det er nok en af grundene vi vil det her, fortæller Piloq Poulsen og Peter Kleist Jakobsen, der aldrig har været i Island.
– Vores islandske kollegaer her i Nuuk er meget venlige, og hilser os ved at give os en krammer når de ser os udenfor arbejdstiden. Det gør ikke andre, såsom danskere. Det er blandt andet derfor vi har valgt at tage i mod tilbuddet om at komme i praktik i Island, tilføjer de.

Første lærlinge fra Grønland

Mangel på praktikpladser i Grønland er et længevarende problem indenfor erhvervsuddannelser i Grønland. Denne mulighed er derfor ny og snart bliver den realiseret via Per Aarsleff Grønland ApS og ÍSTAK der bød de to grønlandske tømrerlærlinge velkommen.

– Vi vidste at vores afdeling i Nuuk vil lukke, når den nye havn er bygget færdig.  Derfor har vi spurgt vores afdeling på Island om de kunne hjælpe vores lærlinge med at fortsætter deres uddannelser. Takket være ÍSTAK i Island og Majoriaq Nuuk, vil de to tømrerlærlinge overføres til Island og vi venter kun på at få underskrevet deres lærlinge kontrakt samt endelig tilsagn fra Majoriaq, forklarer Senior Projekt Manager i Per Aarleff Grønland ApS, Jes Olsen.

– Majoriaq Nuuk er glade for samarbejdet med Aarsleff,  og for muligheden  for, at deres lærlinge kan færdiggøre deres læretid, selvom Aarsleff nu er færdige med deres arbejde her i Nuuk,. Det må være spændende for de 2 lærlinge, der nu får tilbuddet om at fortsætte deres læretid på Island, fortæller Susanne Møller, centerleder i Opkvalificeringscenteret Majoriaq.

I dag er der også to grønlandske Råstofskoleelever i Island, der er på et 6 måneders praktikophold siden oktober i år, 2016. Det er Råstofskolen KTI’s og ÍSTAK’s HF første samarbejde indenfor mindesvende uddannelse.

Tekniske skoler fusionerede

Jern- og Metalskolen i Nuuk og Bygge- og Anlægsskolen i Sisimiut blev pr. 1. Januar 2011 fusioneret til én skole med én bestyrelse samt én leder af begge skoler. Det fik et officielt grønlandsk navn som »KTI« (Kalaallit Nunaanni Teknikkimik Ilinniarfik).

KTI er delt i to geografiske steder i Nuuk og Sisimiut. Den samlede elevtal er på cirka 650, hvor skolen afdelinger består af fire afdelinger: Jern- og Metal uddannelser, Nuuk. Bygge- og Anlægs uddannelser, Sisimiut. Råstoffer uddannelser, Sisimiut. Gymnasiale uddannelser (GUX), Sisimiut.

 

Fakta om tømrerlærlinge

Piloq Poulsen bliver 18 år 21. december 2016
Peter Jakobsen Kleist bliver 19 den 17. februar 2017
Tømrer uddannelsen varer i alt 4 år, hvor de grønlandske tømrerlærlinge vil rejse til Grønland på skoleophold fra deres praktikophold i Island. Begge tømrerlærlinge startede deres uddannelse i 2015.