"Kofoeds skolen giver håb i mit liv"

Det siger 43-årige Susanne Larsen, der til dagligt er elev i Grønlands nye Kofoeds Skole i Nuuk. Hun har levet som hjemløs i fire år, men Kofoeds Skolen har gjort en forskel i mange af eleverne, blandt andet i Susanne Larsens liv.

 
Susanne Larsen er elev i Kofoeds Skolen og er rigtig glad for det. Maren-Louise Poulsen Susanne Larsen er elev i Kofoeds Skolen og er rigtig glad for det.

Vinterens kulde er kommet og bragte temperaturen ned til minus 10 graders frost.
Fjeldene omkring hovedstaden har fået årets første sne der lysner hele byen. Klokken er ti om formiddagen og der er allerede gang i den inde i Kofoeds Skolen.
Skolen ligger lidt fjernt med nogle kilometer væk fra bymidten, i Grønlands hovedstad Nuuk, i Industrivej.
Susanne Larsen er allerede kommet ind og er i gang med at hjælpe til i køkkenet.
Hun er blandt de 75 voksne elever der er socialt udsatte, der til dagligt går på Kofoeds Skolen.
– Det er rigtig godt at have et sted som Kofoeds Skolen, som man kan tage hen til. Før vidste jeg ikke hvor jeg skulle hen, siger Susanne Larsen, der har levet som hjemløs i flere år på grund af hendes hash- og alkohol misbrug.

Hjælp til selvhjæp er essensen

Susanne Larsen er fra Alluitsup Paa i Sydgrønland, men flyttede til Sisimiut i 2006 og fra Sisimiut til Nuuk i 2008. Hun blev skilt fra sin mand som hun ellers boede sammen med, og da hun måtte flytte ud fra ham, blev hun hjemløs for fire år siden.

– Det er rigtig hårdt at være hjemløs, hvor jeg aldrig ved hvor jeg skal sove henne og hvordan min dag vil være. Før tog jeg til Café Kialaaq (Herberg for hjemløse, red.) og når der ikke var plads i værestedet havde jeg ingen at tage hen til. Jeg mistede også mit job, så jeg foretog intet. Jeg vidste heller ikke hvor jeg skulle sove henne, men idag har jeg heldigvis fået et sted at sove, siger Susanne Larsen.  

Kofoeds Skolens forstander Gujo Thorsteinsson sidder til dagligt med sine 4 ansatte. Han fortæller at det er vigtigt at hjælpe elever, men hvor de selv tager ansvar for deres liv. Det kræver at møde op til tiden og udføre forskellige arbejdsopgaver.

– Mange af vores elever har aldrig brugt en computer og ved ikke noget om brugen af internet. Så vi forbereder på at undervise i hvordan man bruger en computer og internettet, fortæller Gujo Thorsteinsson, forstander i Kofoeds Skolen.

KofoedsSkolenNuuk.jpg
Der er ca. 70-75 elever i Kofoeds Skolen i Nuuk. 

Bygningen er stadig under ombygning og renovering, og alle i huset hjælper til for at udvikle skolen. En tømrer er ansat, og laver tømrer arbejde i huset sammen med Kofoeds Skolens elever. En socialrådgiver har et ansvar med at vejlede og give råd samt at etablere god kontakt til kommunen til eleverne. En køkkenleder, der laver mad samt kaffe og te sammen med eleverne.

– Det er vigtigt at vi hjælper vores elever i deres liv, fordi de fleste af dem er arbejdsløse, hjemløse og misbrugere af alkohol og hash. Der skal være mere fokus på hjælp til selvhjælp, hvor de også får dagligdagens fornødenheder med blandt andet spisning, adgang til tøj- og møbeldepot og tøjvask. De er glade mennesker, selvom de er socialt udsatte. De er meget kreative her i huset og alle hjælper til med alt. Vi spørger dog hvad de har lyst til at lave om dagen, i stedet for at bestemme hvad de skal lave. Du lærer nemlig folk positivt at kende på den måde, men vi fortæller dem »housing-first« fordi et menneske ikke kan fungere i samfundet uden et hjem, siger Gujo Thorsteinsson, forstander i Kofoeds Skolen i Nuuk.

NajaFrandsen.jpg
Køkkenteamet i Kofoeds Skolen i Nuuk, Grønland. Her er elever med køkkenlederen, Naja Frandsen. 

Kofoeds Skolen giver håb

For Susanne Larsen der har været hjemløs i fire år giver Kofoeds Skolen et positivt virking i livet. Hun har som alle andre mennesker et mål i livet, men har udfordringer der er i vejen.

– Min største udfordring er mit misbrug af alkohol og hash. Jeg arbejder på at opnå at får en behandling for det, siger Susanne Larsen, der til dagligt bruger sin tid på at male efter hun er færdig med køkkenarbejdet i Kofoeds Skolen.

– Jeg har lært at være mere åben som menneske efter jeg startede, og det har givet mig mere glæde over livet og håb, fortæller Susanne Larsen. Hun vil starte med at arbejde som vikar i Piorsaavik Multiværksted pr. 1. november og vil som hun sagde starte som fastansat hvis alt går som det skal.

– Jeg vil i fremtiden have mit eget hjem, siger Susanne Larsen.

FAKTA
Kofoeds Skolen i Nuuk åbnede januar i år, 2016. Projektet er 3 årigt der har til formål at hjælpe hjemløse og arbejdsløse til at komme videre i livet og finanieres af forskellige fonde, blandt andet OAK Foundation Denmark, VILLUM FONDEN og A.P Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond.