Kulturelle forskelle er det mest udfordrende for Anna

Anna Kleist er kandidatstuderende på sygeplejerskestudiet ved Århus Universitets afdeling i København.

 

Sammen med sin mand og deres tre børn, er de flyttet til et land med en helt anden kultur end den, som de er vant til i Grønland. Anna Kleist og familien pakkede deres liv sammen og flyttede til Danmark i 2014. Året efter at have arbejdet som fuldtidsansat I Rigshospitalet som Sygeplejerske startede hun på kandidatuddannelsen ved Sygeplejestudiet på Århus Universitet i København. I Grønland havde hun nemlig ikke mulighed for at tage en højere uddannelse indenfor sit fag.

Selvtillid sat på spil

Anna Kleist var ansat som sygeplejerske på sygehuset i Nuuk, før hun besluttede sig til at studere videre. Hun havde derfor nogle års erfaringer, inden hun startede kandidatuddannelsen. Nu, efter to års ophold i Danmark, kan hun fortælle om de gode og de udfordrende ting, hun har mødt i deres nye hverdag i Danmark.

— Jeg kan fortælle at det er meget hårdere at studere i Danmark. Vi grønlændere er meget forskellige i forhold til danskerne. Det er alt fra livsstil og måden danskere er på. Jeg kan for eksempel nævne studielivet her. Jeg følte at jeg havde masser af selvtillid, da jeg startede uddannelsen. Men det at komme ind i en helt anden kultur, satte min selvtillid på spil. Danske studerende er for eksempel vokset op i en diskussionskultur, hvorimod vi i Grønland ikke er så vant til det, siger Anna Kleist og tilføjer:

– Grønlændere kan jo sidde længe uden at sige noget, og bruger ikke mange ord og argumenter. Og det anses ikke som »en pinlig stilhed«, når det sker. På det område er det meget udfordrende at være studerende i Danmark.
I starten når jeg skulle deltage i en diskussion i undervisningen, måtte jeg altid tænke godt over hvad jeg skulle sige. Jeg må stadig altid gøre mine argumenter klar i mit hoved, før jeg siger noget, så det bliver klart og tydeligt. Ellers bliver jeg ikke hørt, og man kan nemt blive undervurderet af andre, og så kan det være endnu sværere at bryde isen, forklarer den grønlandske studerende.

Anna-Kleist-i-samarbejde-med-en-gronlandsk-laege_web.jpg

Mange kulturelle forskelle

Den kandidatstuderende fortæller blandt andet, at der også er flere kulturelle forskelle ved at studere i Danmark.

— Det jeg bemærkede var, at mine medstuderende fra Danmark allerede tænkte på vores eksamenspensum, lige fra vi startede vores uddannelse, hvor jeg mere tænkte én ting af gangen. Det kan være min svaghed, at jeg ikke er så god til at planlægge ud i fremtiden, når det gælder om at lave aftaler og forberede i god tid. Men det ligger heller ikke i vores natur. Det betyder dog ikke at jeg har dårligere karakterer end mine danske medstuderende, men man må kæmpe meget for at blive hørt, forklarer Anna Kleist, der snart går i gang med at skrive sit speciale.

Udfordringer som studerende med familie

Anna Kleist har tre børn sammen med sin mand, der arbejder som ingeniør i Danmark. Mange uddannelsessteder i Danmark tilbyder ikke kollegiebolig, og Anne Kleists uddannelse kræver at man selv sørger for sin egen bolig, og det er et kapitel i sig selv med masser af udfordringer for familien.

— Du skal være forberedt på tusind ting, hvis du skal være studerende i Danmark. Nogle gange er jeg i et stort spørgsmålstegn, og spørger mig selv om jeg virkelig har taget den rigtige beslutning. Det føles nemlig hårdere at være studerende i Danmark, fordi alle aktiviteter koster, og det gælder selvfølgelig også transport, som vi bruger meget tid på. Så det er én de forskelle vi har måttet tilpasse os til, fortæller Anna Kleist.

I Grønland kan man ikke bare lige køre mellem byerne, ligesom man kan i Danmark. Anna Kleist måtte derfor tage et deltidsjob som sygeplejerske ved siden af sine studier for at overleve.

Anne-Kleist-og-familien-web.jpg

— Jeg har haft arbejde ved siden at mit studie, fordi alt er så dyrt. Vi betaler skat, selvom jeg kun får SU på 5.900 danske kroner at det ikke engang rækker halvdelen af vores hudleje, så vores husleje er meget høje som familie i Danmark og kan heller ikke får børnetillæg fra SU, fordi min mand har en uddannelse bag sig og har et fast arbejde, fortæller hun. I Grønland betaler studerende nemlig ikke skat.

— Det kræver derfor stor tålmodighed at være studerende i Danmark, tilføjer hun.

 

Planlægning er ’must’

Da alle steder ligger langt fra hinanden, måtte familien også vænne sig til at planlægge deres tid. Det er alt fra Annas studie til børnenes daglige aktiviteter. Deres børn dyrker sport og det kræver at de dagligt får vasket tøj.

— Vi bor på en 3-rums lejlighed i København ca 5 km fra centrum med vaskerum nede i kælderen. Det tager også meget tid at vaske tøj, så det bruger jeg meget tid på i min hverdag.

Det varer ikke længe før Anna Kleist er færdig med sin uddannelse. Sidste år deltog hun på en uddannelses- og job messe i Grønland, hvor hun ellers havde store forventninger til, at det ville føre til nye muligheder.

— Jeg tænker meget over hvad vi skal, når jeg bliver færdig med min uddannelse. Vi vil selvfølgelig gerne tilbage til Grønland og arbejde, men det er som om at der mangler job muligheder. Jeg var til jobmessen, men det førte ikke til en eneste mulighed. Til gengæld viste min tidligere chef fra mit deltidsjob i København stor interesse, og spurgte allerede til hvad jeg skulle efter uddannelsen, og om jeg havde lyst til at arbejde med et projekt på afdelingen. Jeg havde jo rigtig mange gode kollegaer, og har fået gode erfaringer ved at arbejde som sygeplejerske i Danmark. Jeg ville ønske at der vises mere interesse for grønlandske studerende som mig, og at der gøres mere for at bane vejen for os, så der kommer flere tilbage til Grønland og arbejde, slutter Anna Kleist.

FAKTA

Anna Kleist er 32 år, opvokset i Sydgrønland, Qaqortoq, boede i hovedstaden, Nuuk, mens hun studerede på gymnasiet og I bachelor uddannelsen ved Sygeplejeskolen de første tre år, hvorefter hun arbejdede et år i Dronning Ingrids Hospital indtil hun og familien flyttede til København. Anna’s uddannelse Kandidat i Sygepleje varer i to år.