Blant spørsmålene som ble debattert var blant annet om livslang læring er den neste store reformen i Universitets- og høgskolesektoren og hvilken omstilling universiteter og høgskoler må gjennom for å se på utdanning i et livslangt perspektiv.
Utgangspunktet var blant annet den nye offentlige utredningen NOU 2019:12: «Lærekraftig utvikling», der Markussen-utvalget foreslår at Norge investerer mer og bredere i livslang læring.
Flere av de over 50 foreslåtte tiltakene fra NOU’en ble belyst:
- Statens Lånekasse for utdanning deltok i debatt om hvordan livslang læring skal finansieres, sammen med Sigrid Vågeng, direktør i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Høyrepolitiker Mathilde Tybring-Gjedde og avdelingsdirektør Rune Foshaug i arbeidsgiverorganisasjonen Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
- Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne arrangerte debatt med spørsmålet «Er universitetene og høgskolene rigget for at vi skal lære hele livet».
- Kompetanse Norges direktør Gina Lund innledet diskusjon om hvordan Norges behov for kompetanse skal dekkes i framtiden. Deltakerne var fra Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) arbeidsgiverorganisasjonen NHO og Universitetet i Oslo.
- Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) stilte spørsmålet «Hvem vinner det akademiske karriereløpet?» i en debatt om universiteter og høgskoler får den kompetansen de trenger og om de klarer å konkurrere på det internasjonale arbeidsmarkedet for akademikere.
Kraftig økning i arrangementer
Med over 1 200 arrangementer i år, har det skjedd en enorm økning siden 2012, da Arendalsuka ble arrangert for første gang, med omkring 50 arrangementer.
Fakta om Arendalsuka
- En årlig politisk møteplass som skal bidra til engasjement og interesse for politikk
- Foredrag, debatter og stands
- Gratis og åpen for alle
- Aktører innen politikk, samfunns- og næringsliv deltar
- Arendalsuka 2019 var den 8. Arendalsuka, med rundt 1 200 arrangementer, over 200 stands og 75 000 besøkende og over 300 pressefolk
- Tilsvarer den svenske «Almledalsveckan»