Motivering og coaching skal hjælpe voksne langtidsledige i job

Opkvalificerings- og vejledningscentret "Majoriaq" i Qaqortoq er i samarbejde med den sydgrønlandske kommune Kujalleq begyndt at fokusere på at motivere voksne i alderen 30 til 59 år, så de kan hjælpes tilbage til arbejdslivet. Mâliánguak Gabrielsen har været på et 6-ugers forløb.

 
Selvom Qaqortoq er Sydgrønlands uddannelsescentrum står mange unge og voksne uden for arbejdsmarkedet. Opkvalificeringscentret Majoriaq hjælper borgere videre i livet. Foto: Privat Selvom Qaqortoq er Sydgrønlands uddannelsescentrum står mange unge og voksne uden for arbejdsmarkedet. Opkvalificeringscentret Majoriaq hjælper borgere videre i livet. Foto: Privat

I Grønland er der en stor gruppe borgere, der sidder hjemme og tæller sekunderne for at få dagen til at gå. Mange er unge mennesker, der står uden uddannelse efter folkeskolen, men der er også en hel del voksne og ældre borgere, der oplever at være i den situation. 

Mens der er gang i den politiske valgkamp til Grønlands landsting Inatsisartut, går mange grønlandske borgere derfor forbi valgplakaterne på gaden uden at ane, hvem de skal stemme på, fordi de ikke selv ved, hvad de vil med fremtiden. 

Der kan være flere grunde til, at man står op uden at vide, hvordan man får dagen til at gå. Én af dem der har oplevet situationen, er Mâliánguak Gabrielsen fra Qaqortoq. Hun var uden arbejde og plan for fremtiden indtil hun i november 2017 deltog i et rehabiliterings- og motivationskursus ved opkvalificerings- og vejledningscentret  "Majoriaq" i byen Qaqortoq.

Livet uden arbejde

I næsten 16 år arbejdede hun otte timer dagligt som "madmor" ved et gymanisielt kostkollegie i Sydgrønland. Men hendes liv ændrede sig brat i 2014, da hun måtte stoppe med at arbejde og blev sygemeldt på grund af stress.

Majoriaq-1.jpg
Individet er i fokus på kurserne. Her er der også blevet plads til en gaveleg. Foto: Privat 

– Det var ikke særlig sjovt at stoppe med at arbejde fra dag til dag, især når jeg havde arbejdet i så mange år, siger den 54-årige Mâliánguak Gabrielsen.

– Jeg har været følelsesmæssigt meget nede. For én som mig, der altid har arbejdet, er det slet ikke sundt at kroppen ikke vil mere, og jeg vidste ikke, hvad jeg kunne gøre ved det, fortæller hun. 

Mâliánguak Gabrielsen kom sammen med seks andre voksne med i et rehabiliterings- og motivationskursusforløb på 6 uger. 

Majoriaq-4.jpg
De seks kursister sammen med de to kursusholdere. Kursisterne modtog efterfølgende et diplom, og nogle fik også en særlig opmuntringspris som fx ”forbillede”, ”ansvarlig” og ”ingen fravær. Foto: Privat. 

Hjælper at komme videre 

Opkvalificerings- og vejledningscentret Majoriaq i Qaqortoq er i samarbejde med den sydgrønlandske kommune Kujalleq begyndt at fokusere på at motivere voksne i alderen fra 30 til 59 år. Det gælder både førtidspensionister, kort- og langtidsledige samt personer, som har haft problemer med at passe deres arbejde. 

Rehabiliterings- og motivationskurserne bliver arrangeret hvert år i Qaqortoq, hvor grupper af voksne bliver motiveret og coachet. De lærer at kigge på deres eget liv, og får forskellige værktøjer til, hvordan de kan komme videre i livet, i forhold til at blive stærkere og komme tilbage til arbejdslivet. 

Kursisterne opildnes også til at finde en arbejdsplads under deres kursusforløb eller et valideringssted, hvor de godt kunne tænke sig at arbejde, så de får mulighed for at forlænge deres arbejdsliv efter tre måneders prøvetid på en arbejdsplads. 

Majoriaq i Qaqortoq fortæller, at voksne langtidsledige bliver mere motiveret til at komme tilbage til arbejdslivet, når de har fokuseret på at udvikle sig personligt under kurset. 

Majoriaq-2.jpg
En glad kursist og en kursusholder slutter kurset af med dans til afslutningsfesten. Foto: Privat.