Kunskapsbanken, som lanserades i Stockholm den 2 oktober, drivs av Nordens Välfärdscenter på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Sekretariatet finns i Stockholm och arbetsspråket är skandinaviska. En del av informationen finns på engelska och i framtiden är det möjligt att det finns material också på finska och isländska. Kunskapsbankens projektledare Terje Olsen, säger att webbplatsen är unik i sitt slag.
– Motsvarande information om samtliga nordiska länder finns ingen annanstans. Jag tror att detta kan bli den viktigaste webbplatsen för alla som arbetar för att motverka avhopp och som vill hålla sig uppdaterade kring vad som händer i andra länder. Grundtanken är att vi kan ta del av varandras erfarenheter.
Något för alla
Avsikten är att Kunskapsbanken, som har fokus på andra stadiet, ska kunna användas av politiska och administrativa beslutsfattare, men också av lärare, skolledare och andra anställda inom skolorna.
– Vårdpersonal, arbetsmarknadsmyndigheter, elevorganisationer, föräldrar och aktörer inom hem och skola hör också till målgruppen och vi hoppas att även forskare och fackfolk ska kunna utnyttja sidorna, säger Terje Olsen.
Han berättar att sidan redan nu är välbesökt och att många av besökarna är från Finland. Han hoppas på många tips från Finland eftersom värdefull information härifrån ofta inte når det övriga Norden på grund av språkbarriären.
– Dialogen med användarna är allra viktigast, säger Olsen och påpekar att det på sidorna finns kontaktformulär som är lätta att fylla i.
Folkhögskolesatsning
Nyhetssidan innehåller allt från länkar till tidningsartiklar till tips om teaterföreställningar, konstutställningar och konferenser som tangerar ämnet. Under projekt kan man bland annat läsa om Folkhögskolesatsningen i Sverige, där tanken är att ungdomar ska få ny motivation till att fullföra sina gymnasiestudier genom att delta i studieförberedande program på folkhögskola.
För varje nordiskt land finns en grundlig översikt över skolsystemet med färsk statistik och presentation av olika satsningar, som till exempel den norska regeringens Ny Giv för att säkra en övergång mellan grundskolan och andra stadiet, Danmarks reform av yrkesutbildningen och Finlands Ungdomsgaranti. Begreppet dropout definieras också.
Ingångssidan är överskådlig och via huvudmenyn är det lätt att hitta information om projekt, forskning och aktuella händelser. Via en grön knapp kommer man direkt till projektöversikten och sökordsfältet ger möjlighet till mera specifik sökning.
Webbplatsen har också en liten skandinavisk skolordlista för att underlätta det nordiska utbytet av tankar och idéer.