Ongelmia vielä ratkaistavana paremman opiskelijavaihdon tieltä

 

Ruotsi on työskennellyt menestyksekkäästi EU:n Erasmus Mundus -ohjelman ja elinikäisen oppimisen ohjelman (LLP) parissa. Vaihto-ohjelmissa ja hankkeissa on ollut paljon osallistujia, mutta myös ongelmia on ilmennyt esim. opintomaksujen, yhteistutkintojen ja viisumisääntöjen kanssa, osoittaa Ruotsin yliopisto- ja korkeakouluneuvoston seurantaraportti. 

Erasmus Mundus -ohjelmassa Ruotsi on ollut yksi aktiivisimmista maista väestöön ja oppilaitosten määrään suhteutettuna. Vuonna 2013 loppuneen kauden aikana on ratkaistu monia Ruotsiin tulevien ja Ruotsista lähtevien vaihto-opiskelijoiden ongelmia, mutta joitakin kysymyksiä jää vielä ratkaistavaksi uuden Erasmus+ -ohjelman aikana.

– Ruotsalaiset toimijat ovat aivan selvästi hyvin valmistautuneita Erasmus+ -ohjelman myötä tapahtuviin muutoksiin, muun muassa siihen, että ohjelman ja politiikan kehittämisen välinen side on entistä vahvempi, toteaa Ruotsin yliopisto- ja korkeakouluneuvoston apulaisosastonjohtaja Hans Grönlund. Hän kuitenkin lisää, että joillain aloilla kansainvälistä opiskelijavaihtoa tarvitaan lisää, ja mainitsee esimerkkinä opettajankoulutuksen.

Lisää aiheesta (ruotsiksi)