Saako työtön tehdä vapaaehtoistyötä?

 

 

Mikä on työttömän vapaaehtoisen paikka yhteiskunnassa, kysyy monipuolisesti vapaaehtoistyötä tekevä nainen  Helsingin Sanomien mielipideosastossa. Mitä vastaat, Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anitta Raitanen?

kysymysmerkkikuva_130px”Kannattaa käyttää oman vapaaehtoisroolin mukaista titteliä, kuten ’lastensuojelun tukihenkilö’. Näin vapaaehtoistyön arvostus yhteiskunnassa paranee.

Kansalaisareena ei halua kytkeä vapaaehtoistyötä työvoimapolitiikkaan, vaan meistä on tärkeää, että kaikilla on siihen samat oikeudet. Nyt työttömät ovat eriarvoisessa asemassa. Puutteellisen lain vuoksi työvoimaviranomaisten käytäntö on kirjavaa. Työ- ja elinkeinoministeriön viimevuotinen yleisohje paransi vapaaehtoisten tilannetta hieman, mutta vielä on parannettavaa.

Esimerkkejä riittää. Kun työssä käyvä vapaaehtoinen saa matkakorvauksensa verottomana, työtön maksaa niistä veron. Koko päivän talkoissa olleelle kuuluu normaalisti ateria, mutta jonkun lakimiehen mukaan työttömälle saa tarjota enintään keittoa. Jos tulee sanktioita, ne kaatuvat tekijälle, vaikka niiden pitäisi kaatua vapaaehtoistyön järjestäjälle.

Vapaaehtoistyön merkityksestä on tutkittua tietoa. Jos pannaan euro vapaaehtoistoiminnan organisointiin, yhteiskunta saa kuuden euron tuoton. Jos vapaaehtoisen tunnille annetaan 10 euron arvo, saadaan vuosittain kolmen ja puolen miljardin euron tulos, ja se on vasta välitön hyöty kohteelle.

Ennen kaikkea vapaaehtoistyöstä on hyötyä kohteelle ja vapaaehtoiselle, jonka hyvinvointia toiminta lisää. Samalla vapaaehtoistyö lisää yhteiskunnallista luottamusta.”

Kansalaisareena on sitoutumaton yhdistys, joka edistää vapaaehtoistoimintaa yhteiskunnassa.

Kuva: Anitta Raitasen arkisto

 

 

 

 

The post Saako työtön tehdä vapaaehtoistyötä? appeared first on Souli.