Sivistysliittojen rahoitusta leikataan rajusti

 

Norjan sivistysliitoille on vuoden 2015 valtionbudjetissa varattu 162 miljoonaa Norjan kruunua. Se on 34 miljoonaa vähemmän kuin tänä vuonna, mikä tarkoittaa 40 miljoonan vähennystä, jos hintojen nousu otetaan huomioon.

Hallituksen budjettiesityksessä aikuiskoulutuksen valtionavustusta leikataan 20 %. – Tämä on dramaattinen leikkaus, jolla on huomattavia seurauksia järjestötoimijoiden kurssitarjonnalle koko maassa, Norjan sivistysliittojen kattojärjestö Voksenopplæringsforbundetin pääsihteeri Gro Holstad kommentoi.

Pienet kurssittajat uhattuina

Jos leikkaus toteutetaan, uhkana on että sivistysliittojen kurssitarjonta supistuu. Norjan opetusministeriön Oxford Research -tutkimuslaitokselta tilaaman raportin mukaan 35 % vapaaehtoisjärjestöjen kurssitoiminnasta tulee katoamaan, jos valtionavut loppuvat. Dramaattisimmin leikkaukset vaikuttavat maakunnissa sijaitseviin paikallisiin kurssien järjestäjiin (joita on yli puolet kaikista kurssien järjestäjistä): ilman avustusta kurssia ei tule. – Tällä hetkellä sivistysliitot ja kansalaisjärjestöt järjestävät kursseja 419:ssä 428 kunnassa. Pelkään pahoin, että jos leikkaukset toteutuvat, niin muutaman vuoden päästä kurssitarjontaa vailla olevia kuntia on huomattavasti enemmän, sanoo Holstad. – Tämä vahingoittaa moninaisuuttamme, hän toteaa.  

Kristilliseen kansanpuolueeseen ja venstreen luotetaan

Yksi valopilkku on, että hallituksen yhteistyökumppanit kristillinen kansanpuolue ja liberaalipuolue venstre eivät ole vielä päässeet vaikuttamaan budjettiin. – Nämä puolueet nauttivat suurta luottamusta järjestökentällä ja ovat osoittaneet halunsa panostaa elinikäiseen oppimiseen, Holstad sanoo. Viimeinen sana on sanomatta, kunnes venstre ja kristillinen kansanpuolue ilmaisevat kantansa kirkko- opetus- ja tutkimusvaliokunnassa, hän toteaa lopuksi.

Lisää aiheesta (norjaksi)

Lähde: VOFO

1582