Tärkeintä on pyrkimys

 

 
Suomalaiset tulkitsevat sivistystä nyt ja tulevaisuudessa. Sarja juhlistaa Soulin kustantajan Kansanvalistusseuran 140 vuotista historiaa.

Suomalaiset tulkitsevat sivistystä nyt ja tulevaisuudessa. Sarja juhlistaa Soulin kustantajan Kansanvalistusseuran 140 vuotista historiaa.

Ruskoärviä on uposkasvi, pikkulimaska sen sijaan irtokelluja. Nauramme seiskaluokkalaisen poikani kanssa kippurassa sohvalla, kun kuulustelen häntä biologian kokeisiin. Ajatella, eihän elämästä selviä ilman näin tärkeää tietoa!

Kun vedet on pyyhitty silmistä, juttelemme, minkälaista tietoa ihminen oikeasti tarvitsee ja mitä on sivistys. 13-vuotias kiteyttää hienosti: tärkeintä on kaunis käytös. Se, että kohtelee muita arvostavasti. Toisena tulee tietämys asioista. Pitää tietää eri maiden pääkaupungit, miten sade syntyy ja mitä on velka. Mutta, hän painottaa, vaikka olisi kuinka älykäs mutta ilkeä muille, ei ole sivistynyt.

Olen onnellinen, minusta poikani on tosi sivistynyt! Pohdimmekin seuraavaksi, voiko lapsi olla sivistynyt. Tietenkin, mutta ei ihan pieni lapsi, poikani sanoo.

Jään miettimään, miten paljon parempi paikka maailma olisi elää, jos meillä kaikilla olisi aito pyrkimys sivistykseen. Haluaisimme aidosti ymmärtää muita ja kohdella kanssaihmisiä kunnioittaen. Ja suojelisimme niitä pienimpiä, joilta ei vielä voi odottaa kovin sivistynyttä käytöstä.

Heljä Misukka on Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) koulutusjohtaja. Hän haki kesällä oppia Oriveden Opiston proosakurssilta ja kirjoittaa vapaa-ajallaan esikoisromaaniaan.

The post Tärkeintä on pyrkimys appeared first on Souli.