Teknik för bättre omsorg

Tänk dig en interaktiv ”tv-kanal” med program, kurser och utbildningar där du hemifrån inte bara diskuterar ansikte-mot-ansikte med de som som är i sändning, utan också med övriga deltagare. Kanske låter det som en science fiction version på studiecirklar, men det finns redan idag och målgruppen är äldre människor.

 

Virtu-projektet ”Virtual Elderly Care Services on the Baltic Islands” är ett treårigt EU-projekt som under åren 2010-2013 geografiskt sträcker sig över den åländska, finländska och estniska skärgården. Målet är att främja socialt umgänge mellan äldre. Genom en lättanvänd videokonferensteknik bestående av en pekskärm, webkamera, mikrofon och högtalare öppnar sig en helt ny värld för äldre som vill fortsätta bo hemma. Nu kan de via bredbandsanslutning ha en interaktiv bild- och ljudkontakt med enskilda personer eller hela grupper när de själva vill. De blir möjligt att sitta hemma och få nya vänner och hålla en regelbunden kontakt med vårdpersonal.

Virtu-studion

Ålands landskapsregering har förordat en 2-årig helfinansierad fortsättning av Virtu-projektet på Åland från och med mars 2013. Högskolan på Åland blir då huvudman för projektet som får namnet ”Äldreomsorg på distans”. Av nyfikenhet och med fokus på att livslångt lärande faktiskt inte har någon övre åldersgräns, sökte jag mig till Högskolan på Åland för att träffa den åländska projektledaren Inger Nygård. Vi slår oss ned i Virtu-studion som finns i högskolans lokaler på Neptunigatan 17 i Mariehamn.
- Vi har tre sändningar härifrån varje vecka, måndagssändningen går till alla svenskspråkiga i projektet och ibland sänds det också från Åbo eller Sibbo. Vad vi pratar om varierar ganska mycket. En dag i veckan är det studerande på vårdprogrammet som håller i programmet. Då blir det ofta om vad de läser just då - hälsotips, vad man ska göra om det tar ont i bröstet och sådant, berättar Inger Nygård.
Men Virtu är mer än bara det. De som fortfarande bor hemma får möjlighet att delta i till exempel gymnastik och sångstunder som ordnas inom äldreomsorgen utan att behöva ta sig dit, de kan också själva kontakta hemvården, en vän eller fler närhelst de vill prata.
- Ledorden i projektet är social samvaro, rehabiliternade förhållningssätt och delaktighet. Vi försöker ge de äldre en möjlighet att fortsätta vara aktivt med i samhället trots att man inte alltid kan röra sig från hemmet som tidigare. Vi bjuder t.ex. in studiogäster som de äldre kan diskutera aktuella frågor med, de har fått träffa både landshövdingen och Ålands social- och miljöminister, fortsätter Inger Nygård.

Ett snabbt besök

Det är en halvtimme kvar till sändning, men före det visar Inger Nygård hur Virtu fungerar. Med hjälp av en fjärrkontroll ringer vi upp en av deltagarna på Åland. Hon heter Kaja Hancock och bor, vid en ålder av 88, fortfarande i sitt hem i Eckerö. När hon svarar slås jag av känslan att det faktiskt inte är ett vanligt telefonsamtal, utan på något sätt ett kärt återseende mellan henne och Inger – känslan att följa med någon till en släkting infinner sig. Igenkännandet blir utan tvekan mer personligt med ansiktsuttryck.

En liten pratstund

Kaja berättar att hon ska se på sändningen som börjar snart, hon ska bara bädda sängen först, men visst hinner hon nog prata en liten stund före. Kaja berättar att hon varit med från projektets början 2011. Först hade hon trott att tekniken skulle vara för svår, men det visade sig inte vara några problem. Hon berättar glatt att Virtu också gjort det möjligt för henne att hålla kontakt med anhöriga även då de varit på resande fot. Att ringa hade varit för dyrt konstaterar hon, men via Virtu kunde de hålla fast vid rutinen att ha daglig kontakt, och som bonus har hon fått se snön falla i Paris. När hon sen fortsätter prata om sändningarna från Virtu-studion, låter det som att de ägt rum i hennes vardagsrum.
- Åh, när brandchefen var hit, det var bra. Vi fick lära oss vad vi skulle tänka på och hur vi skulle göra. Sen är det bra att kunna kontakta apoteket och få information direkt. Så, ja, visst är projektet bra. Men jag brukar säga att det gott skulle kunna vara ännu mer minnesträning och sittgympa. Skriv det, säger Kaja och liksom bubblar.
Jag kan inte låta bli att fråga om hon tycker att hon lärt sig mycket via Virtu-kanalen. Kaja skrattar och säger:
- Lärt och lärt, du vet, när man är 88 år handlar det ju också om att man ska komma ihåg att man lärt sig saker... men just minnesträningen, det är viktig för oss.
Sändningstiden närmar sig och samtalet rundas av.

Hinder och möjligheter

Ännu några viktiga tankar hinner bytas med projektledaren. Idag lämnar dessvärre tekniken lite att önska. Videosamtalen kräver ADSL-bredband, så ännu är det inte tekniskt möjligt att få Virtu var som helst på Åland. Men något som är riktigt positivt är att Virtu också med fördel kan användas för föreläsningar och kurser för att vidareutbilda personal inom äldreomsorgen. Det brukar ofta vara svårt att pussla med resor och vikarier för att få gå på kurs, men med Virtu blir det överflödigt. Personalen kan då utbildas på jobbet på arbetstid.
I dagsläget är 5 av 16 kommuner med i Virtu: Eckerö, Hammarland, Jomala, Brändö och Mariehamn. Landskapsregeringens målsättning är att 90% av ålänningarna över 75 års ålder ska kunna bo kvar hemma och önskan finns att alla åländska kommuner småningom ska komma med i projektet. Att flera kommuner deltar är också viktigt för att komma fram till hur verksamhetens skall drivas efter 2015.

Dagens sändning

In i studion kommer Åsa Tamminen, i dagens sändning skall hon bjuda på högläsning. Allt fler deltagare kopplar upp sig till studion och hälsar på Inger Nygård som sitter i bild. Diskussionerna mellan deltagarna börjar och visst hinns det med en snabb uppdatering om vädret och issituationen runtom på Åland idag. I luften finns förväntningar likt första dagen i skolan. Vad ska Virtu bjuda på nu?

Länkar:

Högskolan på Åland: www.ha.ax    
Ålands landskapsregering: www.regeringen.ax   
Virtu-projektet (”paraplyorganisation”): www.virtuproject.fi/swe   
Central Baltic Interreg IV A Programme (finansiär): www.centralbaltic.eu/   
Yrkeshögskola Novia (Åbo): www.novia.fi    
Åbo yrkeshögskola: www.turkuamk.fi   
Laurea-ammattikorkeakoulu (Vanda): www.laurea.fi    
Saaremaa Development Center (Estland): www.sasak.ee    

Publicerad 17.1.2013

2911