18/12/2024

- 18/12/2024

10:00

Online / Fysisk,

Kalliola, Sturenkatu 11, Helsinki

Finsk

Maailman onnellisin kansa ja sen osaaminen: Mitä PIAAC 2024 -tulokset kertovat aikuisten perustaidoista? 

Världens lyckligaste folk och dess kunnande: Vad säger PIAAC 2024 om vuxnas grundläggande kompetenser?

Henkilö pitää puhetta mikrofonin kanssa konferenssissa, yleisö istuu ja kuuntelee taustalla.

Maailman onnellisin kansa ja sen osaaminen: Mitä PIAAC 2024 -tulokset kertovat aikuisten perustaidoista?

Save the date!

NVL:n perustaitoverkosto järjestää maksuttoman tilaisuuden ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön opettajille, kouluttajille, suunnittelu- ja hallintohenkilökunnalle sekä kaikille aikuisten perustaidoista kiinnostuneille.

Kuulemme 10.12. julkaistavista

Kansainvälinen aikuisten taitotutkimuksen (PIAAC) ensituloksista ja pohdimme mm. mitä tulevaisuuden perustaidot ovat. 

Keskiviikko 18.12.2024 

Aika: 10-16 

Paikka: Kalliola, Sturenkatu 11, Helsinki ja Zoom 

Ohjelma

(lisätietoja puhujista ja työpajoista ohjelman alla)

AikaKuvaus
klo 9.30-10.00saapuminen ja kahvit
klo 10.00-10.10Tilaisuuden avaus Tilaisuuden juontaa toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen,
Kansalaisopistojen liitto
– toiminnanjohtaja Heidi Nygren, Kalliola
klo 10.10–11.15Näkökulmia aikuisten osaamiseen
– Milma Arola: Kenelle jatkuva oppiminen kuuluu?
– Laura Paaso: Dynaaminen osaamisidentiteetti rikastaa ymmärrystä osaamisesta
– Minna Ylikännö: ilmoitetaan myöhemmin
klo 11.15–12.15PIAAC 2024: mitä seuraavaksi? Paneelikeskustelua fasilitoi koulutuspäällikkö Kalle Ojanen, Turun ammatti-instituutti. Keskustelijoina
– kouluttaja Hagos Berhane, Kalliola;
– opetusneuvos Petri Haltia, opetus- ja kulttuuriministeriö;
– johtava asiantuntija Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto; 
– tutkimusjohtaja Juhani Rautopuro, Koulutuksen tutkimuslaitos, Jyväskylän yliopisto;
– toiminnanjohtaja Marita Salo, Opintokeskus Sivis
klo 12.15–12.30Kommenttipuheenvuoro
– Johanni Larjanko, Aikuisten oppimisen pohjoismaisen verkoston kansallinen
koordinaattori
klo 12.30–13.30LOUNAS
klo 13.30–14.45TYÖPAJAT (lue lisää työpajoista alla)

1. Mitä PIAAC 2024 -tulokset kertovat aikuisten perustaidoista? (vain
lähiosallistuminen). Työpajan fasilitoi Joonas Mannonen

2. PIAAC 2024: haasteista ratkaisuihin (vain lähiosallistuminen). Työpajan fasilitoi Erno
Hyvönen. Alustuksen pitää Petra Heikkinen.

3. Oppimisen esteet huomioiva ohjaus ja vuorovaikutus perustaito-opetuksessa (lähi-
ja etäosallistuminen). Työpajan fasilitoivat Inari Juntumaa ja Pinja Kuusenaho

4. Oppijalähtöisyyttä matematiikkaan videoista, piirto-ohjelmista, tilastoprojekteista ja portfoliosta (vain lähiosallistuminen). Työpajan fasilitoi Janne Maunu
klo 15.00–15.20Kommenttipuheenvuoro
– pääjohtaja Minna Kelhä, Opetushallitus
klo 15.20–15.30Tilaisuuden lopetus
klo 15.30–16.00Vapaamuotoista keskustelua

Puheenvuorot ja työpajat

Kenelle jatkuva oppiminen kuuluu?

Milma Arola on oppivan (työ)elämän puolestapuhuja ja aikuisten oppimisen tuntija, joka edistää jatkuvaa oppimista projektipäällikkönä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksessa Jotpassa ja toimii myös johtavana asiantuntijana tulevaisuustalo Sitrassa kestävän tulevaisuuden kysymysten parissa.  Milma on työskennellyt johtamisen ja työyhteisöjen uudistamisen, koulutuskysymysten ja työikäisten oppimisen parissa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Dynaaminen osaamisidentiteetti rikastaa ymmärrystä osaamisesta

Väitöskirjatutkija Laura Paaso on ammattipedagogi ja -fasilitaattori, pidetty kouluttaja sekä intohimoinen tulevaisuusorientoituneiden urapolkujen kehittäjä. Tällä hetkellä Laura työstää väitöskirjaansa osaamisidentiteetistä, eli yksilön käsityksestä itsestään osaajana muuttuvassa työelämässä ja yhteiskunnassa. Lauran ammatillisena missiona on olla luomassa sellaista työelämää, jossa tunnistetaan ihmisen kokonaisvaltaista vahvuus- ja osaamispotentiaalia, edistetään mahdollisuuksien näkemistä muuttuvissa tilanteissa sekä tehdään merkityksellistä valintoja urapoluilla.

(ilmoitetaan myöhemmin)

Minna Ylikännö työskentelee johtavana asiantuntijana työ- ja elinkeinoministeriössä Osaava työvoima -tiimissä. Hän on sosiaalipolitiikan dosentti ja työskennellyt aiemmin sosiaalipolitiikan tutki-jana ja professorina Turun yliopistossa sekä tutkimusryhmän päällikkönä Kelassa. Ylikännön eri-tyisosaamiset liittyvät sosiaaliturvajärjestelmään, työvoimapolitiikkaan, työllisyyden edistämiseen sekä työvoima- ja osaamistarpeiden ennakointiin. Hän on lisäksi Suomen johtavia perustuloasian-tuntijoita.

PIAAC 2024: mitä seuraavaksi?

Paneelikeskustelussa perustaitoja eri näkökulmista työssään pohtivat henkilöt kutsutaan kertomaan, mitä PIAAC2024-tulosten perusteella seuraavaksi Suomessa pitäisi tehdä. Heidät haastetaan miettimään myös, muuttuvatko perustaitovaatimukset ajan mukana. Kuka on loppujen lopuksi vastuussa perustaitojen kehittymisestä?

Kalle Ojanen on 19 vuotta Turun ammatti-instituutissa ammatillisen koulutuksen parissa työskennellyt koulutuspäällikkö. Hän on kokemuksen myötä todennut, että perustaitojen puute on suurin tutkinnon suorittamisen ja sitä kautta myös työllistymisen este tällä hetkellä. Kaikenlainen verkostomainen toiminta on Kallen mielestä Suomen kokoisessa maassa onnistumisen edellytys. Hän haluaa haastaa kaikki perustaitoja kouluttavat tahot ennakkoluulottomaan yhteistyöhön tärkeän asian parissa.

Mitä PIAAC 2024 -tulokset kertovat aikuisten perustaidoista?

Työpajassa paneudutaan toista kertaa toteutetun Kansainvälisen aikuisten taitotutkimuksen (PIAAC) Suomen tuloksiin. Se tarjoaa tuoretta tutkimustietoa ja keskustelumahdollisuuksia.

Joonas Mannonen työskentelee Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa Kansainvälisen aikuisten taitotutkimuksen (PIAAC) kansallisena tutkimusjohtajana. Hän on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopiston kansainvälisestä maisteriohjelmasta ja tekee parhaillaan aikuisten perustaitojen teemaan kytkeytyvää väitöskirjaa.

PIAAC 2024: haasteista ratkaisuihin
Työpajassa keskustellaan siitä, miltä PIAAC-tulokset näyttävät koulutuspoliittisesta ja hallinnon näkökulmasta.

Erityisasiantuntija Erno Hyvönen työskentelee OKM:n lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osastolla mm. aikuisten perustaitoihin, vailla toisen asteen tutkintoa oleviin ja vieraskielisiin liittyvien kysymysten äärellä.

Petra Heikkinen on asiantuntija opetus- ja kulttuuriministeriössä, Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön osastolla ja vastaa erityisesti kansalaisopistoihin ja opintokeskuksiin liittyvistä asioista.

Oppimisen esteet huomioiva ohjaus ja vuorovaikutus perustaito-opetuksessa 

Työpajassa suunnitellaan perustaito-opetuksen ohjausta ja vuorovaikutusta. Taustaksi tutustutaan opiskelijoiden digiperustaitokoulutuksesta antamiin palautteisiin ja toiveisiin sekä oppimisen esteisiin. Lisäksi käydään läpi oppimisen ohjauksen tapoja ja rakentavaa ja voimavarakeskeistä vuorovaikutusta.

Inari Juntumaa on kouluttanut monia aikuisten perustaitoja sekä kouluttajille suunnattuja koulutuksia. Inari toimi aiemmin koulutuspäällikkönä perustaitokoulutuksen yksikössä Työväen Sivistysliitossa, tällä hetkellä järjestöjohtajana Eläkkeensaajien Keskusliitossa.

Pinja Kuusenaho on perustaitokoulutuksen asiantuntija Työväen Sivistysliitossa. Tällä hetkellä Pinja toimii hankkeessa Työelämän digitaidot jatkuvana oppimisena sekä johtaa hanketta Arvosta osaamista, joka on suunnattu maahan muuttaneille naisille.

Oppijalähtöisyyttä matematiikkaan videoista, piirto-ohjelmista, tilastoprojekteista ja portfoliosta

Työpajassa käydään läpi, miten matematiikan opiskelussa ja opetuksessa voi lisätä osallisuutta käyttämällä säännöllisesti apuna opetusvideoita ja sähköistä portfoliota. Lisäksi opetellaan, miten tilastotieteellisen tutkimuksen voi teettää toiminnallisesti.Lopuksi tutustutaan myös piirto-ohjelmien käyttöön tai oman piirto-ohjelman ohjelmointiin.

Janne Maunu opettaa matematiikka, fysiikkaa, kemiaa ja STEAMia Puolalan yläkoulussa Turussa.Hän toimii myös Turun kaupungin STEAM-kehittäjäopettajana. Kaikki fysiikan ja kemian oppituntinsa ja myös paljon matematiikan tuntejaan hän on julkaissut YouTube-kanavallaan ja innostanut nuoria opiskelemaan näitä aineita myös TikTokissa.

Find vej

Kalliola, Sturenkatu 11, Helsinki

Kalliola, Sturenkatu 11, Helsinki

Ilmoittautuminen

Share This