Inspirationsblog cases fra NVL

Målgruppe

Land

Bæredygtighedsmål

På læreruddannelsen på VIA i Skive kan man vælge profilen ’Outdoor og Grøn Balance’. Billede: VIA University College

26/04/2024

Danmark

På læreruddannelsen på VIA University College i Skive bliver lærerstuderende klædt på til at undervise i bæredygtighed. Det var man allerede i gang med, da bæredygtighed i 2023 blev skrevet ind i bekendtgørelsen for læreruddannelsen.

En grupp barn studerar och skissar på växter och en stor glasglob som visar jorden i ett soligt klassrum med växter och fönster som släpper in dagsljus

12/04/2024

danmark

– Alla vet hur svårt det är att få till stånd djupa samtal och skapa nya världar med unga, men det här metoden fungerar, säger universitetslektorn Sara Mosberg Iversen.
Vid Syddansk Universitet har man utvecklat ett rollspel där målsättningen är att spelarna ska börja tro på en ljusare framtid med utgångspunkt i klimatfrågor.

Kjell Sipinen har under handledning fått lära sig att betjäna kunder i secondhand-butiken på Åland.

07/03/2024

aaland

På Emmaus Åland återvinner man enorma mängder föremål. Men genom organiserad arbetsträning får också människor som har det svårt en ny chans att få livet att rulla igen.
– Gänget är det bästa och nu har man någonting att göra på dagarna, säger Kjell Sipinen.

Undervisningen på den nye linje handler ikke altid kun om bæredygtighed, men det indgår i alle fag, og alle lærere har selv ønsket at undervise netop denne klasse.

16/02/2024

danmark

Undervisningen på den nye linje handler ikke altid kun om bæredygtighed, men det indgår i alle fag, og alle lærere har selv ønsket at undervise netop denne klasse.

Ragna Dagbjört Davíðsdóttir, fungerene rektor sier det er et privilegum å arbeide i Hallormsstað.

16/02/2024

island

En tidligere kvinneskole blir ledende på området i Island?
Forhandlinger mellom Islands eldste universitet, Háskóli Íslands, og en liten skole i östlandet, Hallormsstaðaskóli, er på gang. Planen er å utvikle samarbeide om studier i kreativ bæredyktighet. Noe helt nytt innenfor det islandske skolesystemet på dette nivået.

Projektledaren Merita Petäjä arbetar med ett stort välmåendeprojekt i Aalto-universitet i Finland. Foto: Suvi Helko

28/01/2024

finland

– Vi vill att våra studenter ska vara på toppen av sin kraftnivå istället för utbrända när de utexamineras från oss, säger projektledaren Merita Petäjä. Aalto-universitetet i Helsingfors erbjuder en populär online-kurs i konsten att leva som ingår i hållbarhetsprojektet Oasis of Radical Wellbeing.

Kockarna Hanna Al Gburi, Jonas Wasiljeff och Jessica Nybacka serverar varje dag mat åt hundratals personer i Axxell.

25/01/2024

finland

En finländsk yrkesutbildare har lyckats spara mängder av vatten, diskmedel och energi i sina skolkök. Med några enkla tricks har matsvinnet minskat och kockarna i Karis har som positiv bieffekt fått lite mera tid att chilla med varandra. När man införde Överraskningarnas dag på menyn blev det en hit.

Ann-Mari Månsson och Riina Torstensson värnar om social hållbarhet och i deras affär finns möjlighet till samvaro

17/01/2024

finland

När systrarna var små gick de på skattjakt med sin mamma, och det lade grunden för det nya företaget som också stöder kvinnor.
Varje vecka har vi kunder som kommer hit bara för att få andas, säger Ann-Mari Månsson.
På Finlands äldsta gågata driver hon tillsammans med sin syster Riina Torstensson en community och hållbarhetsaffär där kunder uppmanas att gå hem och fundera en extra gång innan de köper.

Knútur Rafn Ármann er eier og direktör i Friðheimar.

14/11/2023

island

Sier den störste tomatprodusenten i Island

Suderbyn ekoby på Gotland är en oas av allehanda alternativa odlingar

11/01/2023

sverige

Ekobyn kan beskrivas som ett socialt och ekotekniskt experiment och laboratorium. Suderbyn är en oas som breder ut sina tentakler över hela världen. Byn ingår i ett internationellt nätverk av andra ekobyar och är en plattform för fredsfrämjande aktiviteter.

Dags Att Prata

16/12/2022

finland

Projektet Dags att prata handlar kort och gott om att uppmuntra människor att föra diskussioner kring teman som främjar inkludering och hållbarhet.

Lucas Hasselblatt

16/12/2022

finland

Samtalet väckte tankar över migrationens utmaningar i dagens samhälle. Samtalet var välstrukturerad och jämlikt på det sättet att alla fick tala och uttrycka sina åsikter.