Norden er inne i omstillingsprosess, og politikerne har pålagt seg selv at Norden skal bli «verdens mest bærekraftige og integrerte region fram mot år 2030». Alle foretak skal omstille seg, fra den lille gründerbedriften med en ansatt til de store selskapene med flere tusen ansatte.
Bærekraft i frisørsalongen
For å gi en hjelpende hånd i omstillingsprosessen til de som driver frisør- og velværesalonger utviklet Fagskolen Kristiania et kursemne på fagskolenivå, Bærekraft i frisør- og velværebransjen – en innføring, et nettstudium på 5 studiepoeng. Det inngikk i det såkalte bransjeprogrammet for frisørbransjen, noe som betyr at kurset var gratis for studentene.»
Hva lærer jeg?
De tre dimensjonene i bærekraftig utvikling:
- Klima og miljø
- Økonomi
- Sosiale forhold
Lenke til kurset «Bærekraft i frisør- og velværebransjen – en innføring»
Kursbeskrivelsen lover at etter fullført kurs vil jeg ha kjennskap til FNs bærekraftmål, og de tre dimensjonene i bærekraft. Jeg vil ha lært om bruk av relevante analyseverktøy for å gjøre salongen mer bærekraftig, og jeg vil kunne bruke relevante modeller for å identifisere, kartlegge og skape målbare aktiviteter i salongen – i samsvar med FNs bærekraftmål.
Bærekraft i alle studier
– Fagskolen Kristiania har et fokus på bærekraft i alle studiene våre, så det var naturlig å følge dette sporet også for frisørnæringen. Utviklingen av studiet er basert på frisørbransjens eget initiativ ovenfor Utdanningsdirektoratet, Udir, med ønske om noen korte emner innen bærekraft i frisør- og velværebransjen, sier Eva Widenoja, som er fagansvarlig for kurset.
– Da Udir lyste ut midler til å utvikle disse emnene, var Kristiania heldig og fikk midler til å jobbe med frisørnæringen, forteller Widenoja.
Opptakskravet på emnet var generell studiekompetanse, fag/svennebrev, yrkespraksis og utdanning eller realkompetanse. Fagskolen utviklet også et annet emne i bransjeprogrammet, HMS og bærekraft for et livslangt yrkesliv.
Læringsvideoer
– Benytter dere spesielle læringsressurser utover vanlige forelesninger?
– Vi har faktisk ingen vanlige forelesninger. Emnene gjennomføres når studentene har tid til det, så de får informasjon og fagstoff gjennom vår læringsplattform, hvor de blant annet finner videoer og fagartikler. Vi har blant annet lagd en serie med læringsvideoer. Det ligger også en rekke fagartikler i hvert emne som studentene skal lese og reflektere over.
Studentene kan også ta kontakt med meg som emneansvarlig for å få veiledning, sier Widenoja, som regner med at de første studentene vil fullføre emnet innen kort tid.
Analyseverktøy
– Studentene får en «introduksjon av analyseverktøy for transformasjon til en sirkulær verdikjede, kartlegging og implementering av bærekraftstiltak», ifølge beskrivelsen av kurset. Hva slags analyseverktøy er det snakk om?
– Vi bruker ulike, anerkjente analyseverktøy, blant annet START, som er utviklet av Jørgensen & Pedersen (2018). Dette rammeverket, som består av Sirkulasjon, Tjenestelogikk, Allianser, Resultat, og Tredimensjonalitet, gir en veiviser for salonger som ønsker å innarbeide bærekraft i sine forretningsmodeller.
– Er det elementer i dette kurset som også brukes i andre studier?
– Den generelle introduksjonen om bærekraft brukes i mange sammenhenger.
Bærekraft i alle moduler
– Hvordan jobber Kristiania, både fagskolen og høyskolen, med bærekraft i utdanningstilbudene?
– Vi har noen studier hvor bærekraft er grunnlaget for studiet. For andre studier er det opp til ledelsen og de faglig ansatte å planlegge og gjennomføre bærekraft som et tema. I mitt andre fag, Produktdesign, er bærekraft en selvsagt del i absolutt alle modulene som inngår i studiet.
Klippet hår i 50 år
Karin Hammer har klippet hår og lagt permanent i femti år. Hun driver egen salong og er veileder for en ansatt lærling på 19 år. Salongen ligger i Bærum kommune i en gammel murgård. Lokalet er lite, men en merker den hyggelige atmosfæren straks en setter foten innenfor døra. Frisørmester Hammer legger sin ære i å gjøre en god jobb, og kundene kommer igjen og igjen. Men på ett tidspunkt trodde Hammer at hun måtte slutte som frisør. Hendene tålte ikke de kjemikaliene som ble brukt i hårfargen, og hun fikk utslett. Til all lykke fikk hun tak i organiske farger, og utslettet forsvant, forteller hun. Etter det har hun satset på organiske og plantebaserte produkter.
Bærekraftig hårklipp
Langt på vei er Hammers lille salong bærekraftig, selv om FNs bærekraftmål ikke har vært ledetråden. Den sosiale bærekraften er merkbar, økonomien er grei, og kundene får en hyggeligere pris enn i store og motepregede salonger. Overgangen til økologiske og organiske produkter gir ikke plager og utslett eller skadelige utslipp. Så var det alt håret som i første omgang havner på gulvet, og deretter suges ned i et sluk.
– Det går rett i restavfallet, forteller Karin Hammer. Dersom det er langt hår, kan det doneres til produksjon av parykker.
Hår i komposten
Alt det avklipte håret må da kunne brukes til noe? Det kan faktisk komposteres, sier danske Videncentret Borelius. Så vet vi det, men i denne omgang får det havne i restavfallet, og så oppfordrer vi alle skarpe hjerner til å komme opp med en idé om hvordan bruke dette fine naturmaterialet til noe nyttig.