26/01/2022

Norden

Digitaitoja, Monimuoto-opetus, Yhtäläiset mahdollisuudet

10 pohjoismaista reportaasia perustaidoista

Miten tavoitamme kohderyhmän, joka tarvitsee digitaalisia perustaitoja? Tuoreen julkaisun ”Få vardagen att fungera för alla” reportaaseissa kerrotaan toimintamuodoista ja hankkeista, joilla on onnistuttu tavoittamaan perustaidot heikosti hallitsevia ihmisiä.

10 frásagnir af grunnleikni á Norðurlöndum

10 pohjoismaista reportaasia perustaidoista

Julkaisu ”Få vardagen att fungera för alla – 10 reportage om grundläggande färdigheter i Norden” (Toimiva arki kaikille – 10 pohjoismaista reportaasia perustaidoista) on reportaasikokoelma Pohjoismaissa toteutetuista toimintamuodoista ja hankkeista, jotka ovat tavoittaneet ihmisiä, joilla on ylipäätään heikot perustaidot ja eritoten heikot digitaidot. Reportaasien tavoitteena on levittää tietoa ja kokemuksia sekä saada muilta inspiraatiota ja oppia.

Ennen haastatteluja kysyttiin muun muassa näitä kysymyksiä:

  • Miten tavoitetaan kohderyhmä, joka tarvitsee digitaalisia perustaitoja?
  • Miten toteutetaan motivoivia toimia? Entä miten opiskelijat motivoidaan suorittamaan opintonsa loppuun?
  • Millä välineillä opiskelijoita tuetaan valmisteluissa, opintojen valinnassa ja suunnittelussa sekä niiden suorittamisessa ja loppuun viemisessä
  • Miten mukauttaminen ja saavutettavuus toteutetaan?

Lue julkaisu ”10 reportage om grundläggande färdigheter i Norden” (kielet norja, ruotsi, tanska) tästä (pdf).

Julkaisun taustaa

Tammikuussa 2020 NVL:n perustaitoverkosto julkaisi perustaitoja käsittelevän raportin otsikolla Basic digital skills for adults in the Nordic countries – how can we turn challenges into opportunities?

Raportin mukaan Pohjoismaat ovat digitalisaatiossa kärkipaikoilla, mutta isolla joukolla aikuisia pohjoismaalaisia on edelleen puutteelliset perustaidot monella osa-alueella. Heikot luku-, kirjoitus- ja laskutaidot voivat myös muodostaa suuren esteen niin arjessa kuin työelämässä ja yhteiskunnallisessa osallistumisessa.
Nämä ihmiset ovat vaarassa pudota yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Raportin mukaan tätä kohderyhmää on myös vaikeaa tavoittaa.

Reilu vuosi raportin ilmestymisen jälkeen puhkesi koronapandemia, ja monet yhteiskunnan osa-alueet sulkeutuivat. Opettajien ja opiskelijoiden digitaitoja koeteltiin ”kovimman kautta”: usein digitaalisen opetuksen kokeileminen oli ainoa vaihtoehto.

Flere nyheder fra NVL

Nye langsigtede investeringer i voksen og efteruddannelse (VEU)

21/09/2023

Danmark

En ny trepartsaftale mellem Regeringen og arbejdsmarkedets parter skal være med til at sikre fremtidens kompetencebehov.

Tillögur að fimm stefnum í stafrænni inngildingu

20/09/2023

Norden

Nordic Network for Adult Learning (NVL) kynna fimm tillögur til að styðja við þróun stafrænnar hæfni meðal fullorðinna einstaklinga.

Fimm tilmæli um talgilda inklusjón

20/09/2023

Norden

Norðurlendskt netverk fyri vaksnamannalæring (NVL) vísir á fimm tilmæli, ið eru við til at menna talgildu førleikarnar hjá tilkomnum borgarum.

Share This