28/03/2023

Norge

Aikuiskoulutus, Aikuisten oppiminen, Koulutuspolitiikka

100 miljoonaa kruunua osaamisen kehittämiseen työelämässä

Norjan korkeakoulutus- ja osaamisvirasto myöntää tänä vuonna Kompetansepluss-tukimuodon puitteissa 100 miljoonaa kruunua, joilla järjestetään lähes 1400 kurssia.

100 millioner kroner til kompetanseheving i arbeidslivet

Kompetansepluss-tuen ansiosta aikuiset voivat päivittää työelämässä tarvittavaa osaamista työn ohella.

Kompetansepluss on yksi viraston hallinnoimista tuista, jotka on tarkoitettu osaamisen kehittämiseen työelämässä. Tuen tarkoituksena on vahvistaa aikuisten perustaitoja: luku- ja kirjoitustaitoa, suullista viestintää, matematiikka- ja digitaitoja sekä norjan tai saamen kielen taitoja.

Yhä harvemmassa työtehtävässä pärjää ilman osaamista tai vähällä osaamisella. Siksi on erityisen tärkeää vahvistaa aikuisten osaamista, jotta he eivät jää työelämän ulkopuolelle ja syrjäydy yhteiskunnasta. Teknologian kehityksen ja työelämän muutoksen myötä erityisesti matematiikkataitoja on tarpeen kehittää.

Norjaan tulee nyt myös entistä enemmän ukrainalaisia pakolaisia, ja tänä vuonna Bodøn ukrainalaisten yhdistys on yksi Kompetansepluss-tuen saajista. Yhdistyksen jäsenille järjestetään norjan kielen opetusta sekä perehdytystä norjalaiseen kulttuuriin ja työelämään. Ukrainalaisten pakolaisten on myös varauduttava vaihtamaan ammattia ja alaa. Opetus eriytetään koulutustason mukaan, ja siihen voi osallistua myös joustavasti työn ohella. Kompetansepluss-tuki antaa 5 602 aikuiselle mahdollisuuden osallistua kurssille, ja vuodesta 2006 lähtien työpaikoilla on kurssitettu jo 100 000 ihmistä.

Lisää tietoa Kompetansepluss-tuen myöntämisestä (norjaksi)

Flere nyheder fra NVL

Inngildandi umhverfi og stuðningur við unga innflytjendur á Íslandi.

23/05/2024

Norden

Í verkefninu Raddir ungra innflytjenda – inngilding í nám, starf og samfélag voru haldnir rýnihópar á fimm svæðum á Íslandi til að draga fram áskoranir í tengslum við inngildingu og nýta sem grunn til að vinna í átt að lausnum.

Ungdommer som sitter på rad ved pultene og skriver i et klasserom.

22/05/2024

Island

Den tredje april trådte endringer i loven om universiteter på Island i kraft. Endringene har en stor betydning for høyere utdanning, spesielt når det gjelder mini-kvalifikasjoner (e. micro-dredentials).

Making the digital Nordics work

16/05/2024

Norden

Nordregio recently created a space in Stockholm for policymakers, practitioners, civil society organisations, and academia to discuss digital Inclusion. Participants compared processes of policy implementation in the Nordic and Baltic states. They also learned about the results of a Nordic-Baltic project “Digital Inclusion in Action”.

Share This