28/03/2023

Norge

Aikuiskoulutus, Aikuisten oppiminen, Koulutuspolitiikka

100 miljoonaa kruunua osaamisen kehittämiseen työelämässä

Norjan korkeakoulutus- ja osaamisvirasto myöntää tänä vuonna Kompetansepluss-tukimuodon puitteissa 100 miljoonaa kruunua, joilla järjestetään lähes 1400 kurssia.

100 millioner kroner til kompetanseheving i arbeidslivet

Kompetansepluss-tuen ansiosta aikuiset voivat päivittää työelämässä tarvittavaa osaamista työn ohella.

Kompetansepluss on yksi viraston hallinnoimista tuista, jotka on tarkoitettu osaamisen kehittämiseen työelämässä. Tuen tarkoituksena on vahvistaa aikuisten perustaitoja: luku- ja kirjoitustaitoa, suullista viestintää, matematiikka- ja digitaitoja sekä norjan tai saamen kielen taitoja.

Yhä harvemmassa työtehtävässä pärjää ilman osaamista tai vähällä osaamisella. Siksi on erityisen tärkeää vahvistaa aikuisten osaamista, jotta he eivät jää työelämän ulkopuolelle ja syrjäydy yhteiskunnasta. Teknologian kehityksen ja työelämän muutoksen myötä erityisesti matematiikkataitoja on tarpeen kehittää.

Norjaan tulee nyt myös entistä enemmän ukrainalaisia pakolaisia, ja tänä vuonna Bodøn ukrainalaisten yhdistys on yksi Kompetansepluss-tuen saajista. Yhdistyksen jäsenille järjestetään norjan kielen opetusta sekä perehdytystä norjalaiseen kulttuuriin ja työelämään. Ukrainalaisten pakolaisten on myös varauduttava vaihtamaan ammattia ja alaa. Opetus eriytetään koulutustason mukaan, ja siihen voi osallistua myös joustavasti työn ohella. Kompetansepluss-tuki antaa 5 602 aikuiselle mahdollisuuden osallistua kurssille, ja vuodesta 2006 lähtien työpaikoilla on kurssitettu jo 100 000 ihmistä.

Lisää tietoa Kompetansepluss-tuen myöntämisestä (norjaksi)

Flere nyheder fra NVL

Personer med VR-headsets på en arbejdsplads

26/05/2023

Norden

NVL arrangerte webinar 9. mai om læring og innovasjon i arbeidslivet med fokus på en nordisk modell for erfaringsdeling og samskapelse av ny kunnskap med fulltallig deltakerantall.

Utsynsmeldingen: Vil matche utdanningen med arbeidslivets behov

16/05/2023

Norge

Regjeringen viser til tiltak for å utdanne nok folk med den rette kompetansen arbeidslivet behøver i årene fremover.

Finsk yrkesutbildning behöver ännu förbättras

08/05/2023

Finland

Yrkesutbildningen i Finland genomgick en stor reform under 2018. Nu visar en ny undersökning att många mål uppnåtts, men det finns fortfarande brister att åtgärda.

Share This