28/03/2023

Norge

Aikuiskoulutus, Aikuisten oppiminen, Koulutuspolitiikka

100 miljoonaa kruunua osaamisen kehittämiseen työelämässä

Norjan korkeakoulutus- ja osaamisvirasto myöntää tänä vuonna Kompetansepluss-tukimuodon puitteissa 100 miljoonaa kruunua, joilla järjestetään lähes 1400 kurssia.

100 millioner kroner til kompetanseheving i arbeidslivet

Kompetansepluss-tuen ansiosta aikuiset voivat päivittää työelämässä tarvittavaa osaamista työn ohella.

Kompetansepluss on yksi viraston hallinnoimista tuista, jotka on tarkoitettu osaamisen kehittämiseen työelämässä. Tuen tarkoituksena on vahvistaa aikuisten perustaitoja: luku- ja kirjoitustaitoa, suullista viestintää, matematiikka- ja digitaitoja sekä norjan tai saamen kielen taitoja.

Yhä harvemmassa työtehtävässä pärjää ilman osaamista tai vähällä osaamisella. Siksi on erityisen tärkeää vahvistaa aikuisten osaamista, jotta he eivät jää työelämän ulkopuolelle ja syrjäydy yhteiskunnasta. Teknologian kehityksen ja työelämän muutoksen myötä erityisesti matematiikkataitoja on tarpeen kehittää.

Norjaan tulee nyt myös entistä enemmän ukrainalaisia pakolaisia, ja tänä vuonna Bodøn ukrainalaisten yhdistys on yksi Kompetansepluss-tuen saajista. Yhdistyksen jäsenille järjestetään norjan kielen opetusta sekä perehdytystä norjalaiseen kulttuuriin ja työelämään. Ukrainalaisten pakolaisten on myös varauduttava vaihtamaan ammattia ja alaa. Opetus eriytetään koulutustason mukaan, ja siihen voi osallistua myös joustavasti työn ohella. Kompetansepluss-tuki antaa 5 602 aikuiselle mahdollisuuden osallistua kurssille, ja vuodesta 2006 lähtien työpaikoilla on kurssitettu jo 100 000 ihmistä.

Lisää tietoa Kompetansepluss-tuen myöntämisestä (norjaksi)

Flere nyheder fra NVL

Tillögur að fimm stefnum í stafrænni inngildingu (íslensku)

29/09/2023

Norden

Nordic Network for Adult Learning (NVL) kynna fimm tillögur til að styðja við þróun stafrænnar hæfni meðal fullorðinna einstaklinga.

Forberedende Voksenundervisning (FVU) er vigtig men udfordret

27/09/2023

Danmark

Aikuisten valmentava koulutus (FVU) on tärkeä koulutusmuoto, mutta sille aiheuttavat haasteita muun muassa tiukka taloustilanne ja kohderyhmien kirjavuus.

Positive effekter af arbejdsmarkedsuddannelse for ufaglærte

27/09/2023

Danmark

Tanskalaistutkimuksen mukaan palkansaajille on hyötyä osallistumisesta työmarkkinakoulutuksen (AMU) nimellä kulkeviin lyhyisiin koulutuksiin.

Share This