Dette er funn i en rapport som Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) publiserte i slutten av mai en rapport om fagskolers samarbeid med arbeidslivet. Rapporten belyser også hvorvidt samarbeidet bidrar til at fagskolekandidater får relevant jobb etter endt fagskoleutdanning?
Ett av formålene med undersøkelsen var å finne ut hvordan samarbeidet mellom fagskoler og arbeidslivets virksomheter og bedrifter foregår. Et annet var å finne ut hvor om de som gjennomfører får relevant jobb etter endt utdanning? NIFU har undersøkt dette ved å gjennomføre en kvalitativ undersøkelse i form av intervju med ansatte ved seks fagskoler og 10 fagskoleutdanninger innenfor:
- tekniske utdanninger og IT.
- økonomisk-administrative utdanninger.
- kreative utdanninge.
Mønstrene de fant gjennom kvalitative intervjuer ble analysert opp mot kvantitative data fra NIFUs siste kandidatundersøkelse (fagskole) om overgangsmønstre fra utdanning til arbeid.
Hovedfunn
Fagskolene har mye samarbeid med arbeidslivet. Bedriftene som deltok i intervju er svært positive til å samarbeide med fagskoler, og finner det enklere enn å samarbeide med høyskoler og universitet. Den mest vanlige samarbeidsformen er gjennom «Fagråd for samarbeid med arbeidslivet», som framstår som en bransjestandard for samarbeid mellom fagskolesektor og arbeidsliv.. En annen suksessfaktor når det gjelder å sørge for at fagskoleutdanningers innhold er relevante og oppfyller arbeidslivets kompetansebehov, er at mange av lærerne, parallellt med lærerjobben, arbeider innenfor det fagfeltet de underviser i.
NIFU finner ingen klar sammenheng mellom det faktum at fagskoler og arbeidslivsvirksomheter samarbeider – og at kandidater fra fagskolen går over i relevant jobb. Fagskolekandidaters deltakelse i fagskolerelevant jobb henger ifølge NIFU sammen med andre forhold.
Les rapporten her.