01/05/2023

Norden

Folkbildning

Hemligheten med Nordens framgångssaga

Varför har vi lyckliga människor och ekonomiskt välstånd just i de nordiska länderna? Futuristen Lene Andersen tror att hon hittat svaret. Under en föreläsning i Helsingfors lyfte hon fram folkbildningens betydelse.

Lene Andersen

Lene Andersen

–Vi gör definitivt någonting rätt här i Norden, säger futuristen Lene Andersen och pekar på siffror som visar ett samband mellan ekonomiskt uppsving och införandet av folkbildningen i våra nordiska länder.

Lene Andersen är en dansk ekonom, filosof och författare som fått stor uppmärksamhet med sina böcker, inte minst den med titeln The Nordic secret.

–Vi har en förpliktelse i Norden att föra ut vår bildningstradition. Det finns ett stort intresse ute i världen att få veta mera om det man kallar ”Nordic bildung”.
Det sa hon under en föreläsning i Helsingfors som man kan lyssna på via nätet.

Ett pedagogiskt trick

– Det är någonting märkvärdigt med de nordiska länderna som inte ens forskarna riktigt kan sätta fingret på. Länderna är unika på många sätt och vi är enligt nya undersökningar lyckliga, men så har det inte alltid varit, säger Lene Andersen.
I sin föreläsning ger hon en fördjupad förståelse för den historiska bakgrunden till folkbildningens stora betydelse för demokrati och välfärd.
Förutom Grundtvik presenterar hon folkhögskoleprofilen Chresten Kold.

–Det pedagogiska tricket i folkbildningen var att man berättade och hade historier, bland dem bibelberättelser, säger Lena Andersen.

Sverige sticker ut

Lene Anderson tangerar också det faktum att många folkhögskolor i Danmark faktiskt startade på grund av danskarnas rädsla för tyskarna.

–I Hela Norden förutom Sverige delar länderna en gemensam känsla av att någon kan ta vårt land ifrån oss. Svenskarna har aldrig upplevt det här, för de har helt enkelt haft för snälla grannar, skrattar hon och fortsätter:

–När vi i Norden talar om identitet, invandring och integration finns det en geopolitisk förklaring till att vi tänker lite olika.

Lyssna på Lene Andersens föreläsning

Flere nyheder fra NVL

Flere nye satsinger innen høyere utdanning og kompetanse

01/12/2023

Norge

Forslaget for Statsbudsjettet for 2024 er lagt fram og regjeringen presenterer tiltak for å styrke høyere yrkesfaglig utdanning, ordningen Fagbrev på jobb, norsk fagspråk og digital norskopplæring.

Ti anbefalinger for bedre dimensjonering av høyere utdanning

29/11/2023

Norge

Ráðin eru veitt af stofnun háskólamenntunar og hæfni (Hk-dir) sem falið var að rannsaka framboð háskólamenntunar af norska menntamálaráðuneytinu.

Sveriges regeringen genomför särskild satsning på regionalt yrkesvux i expansiva regioner

29/11/2023

Sverige

Á næsta ári mun sænska ríkisstjórnin innleiða nýjan ríkisstyrk til starfsmenntunar innan fullorðinsfræðslu sveitarfélaga á framhaldsskólastigi þar sem stofnun nýrra eða stækkun fyrirtækja er fyrirsjáanleg. Þetta á einkum við í strjálbýlum héruðum.

Share This