23/01/2024

Finland

Miten tekoäly voisi tehdä osaamista näkyväksi?

Lokakuussa 2023 järjestettiin teemaviikko #OsaaminenNäkyviin, joka kutsui kaikki osaamisen validoinnin parissa eri tasoilla työskentelevät osallistumaan webinaareihin, keskusteluihin, kursseille ja esityksiin.

A robot arm with sleek, metallic surfaces holding a complex, glowing geometric figure composed of interconnected lines and nodes, against a dark background, symbolizing advanced technology and artificial intelligence

Miten tekoäly voisi tehdä osaamista näkyväksi?

Teemaviikko järjestettiin nyt toista kertaa, ja NVL oli mukana tänäkin vuonna. Verkosto järjesti webinaarin ammattialojen johtamasta validoinnista, joka on nyt tulossa Suomeen. Teemaviikon yhteydessä yksi järjestäjistä kysyi ChatGPT:ltä vinkkejä siitä, miten meidän tekoälyn mielestä pitäisi tehdä osaamistamme näkyväksi. Tässä tulevat parhaat kymmenen vinkkiä.

Löydä oma osaamisesi ja tee se näkyväksi:

 1. Itsereflektio: aloita reflektoimalla omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi. Mikä sinulta sujuu luonnostaan? Mitä teet mieluiten? Millaista palautetta olet saanut taidoistasi muilta ihmisiltä?
 2. Osaamispäiväkirja: ala kirjoittaa osaamispäiväkirjaa, johon kirjoitat joka päivä uuden asian, jonka olet oppinut tai jossa olet onnistunut. Kyse voi olla isosta saavutuksesta tai pienimuotoisesta taidosta.
 3. Tee itsestäsi infografiikka: luo visuaalinen infografiikka, josta käyvät ilmi tärkeimmät vahvuutesi, osaamisesi ja saavutuksesi. Voit jakaa sen sosiaalisessa mediassa tai liittää sen ansioluetteloosi.
 4. Osaamisjuhla: järjestä pienimuotoinen juhla tai tapahtuma, johon voit kutsua ystäviä ja kollegoja keskustelemaan osaamisesta ja juhlistamaan sitä
 5. Yhteistyö sidosryhmien kanssa: eri sidosryhmien, kuten muiden ammattilaisten, mentorien ja yhteisöjen, kanssa tehtävä yhteistyö voi auttaa sinua näkemään osaamisesi uudesta näkökulmasta ja esittelemään sitä eri yhteyksissä.
 6. Aiempi kokemus: mieti, mitä olet tehnyt aiemmin elämässäsi. Työkokemuksesi, koulutuksesi ja harrastuksesi voivat paljastaa osaamisestasi paljon. Tietosi ja taitosi voivat ilmetä myös saavutuksistasi. Mieti, mitä olet saavuttanut työssäsi, opinnoissasi tai harrastuksissasi. Oletko saanut myönteisiä tuloksia tai ratkaissut vaikeita ongelmia? Osaaminen kehittyy ajan myötä. Huomioi, miten olet kehittynyt vuoisien varrella ja mitä uusia taitoja olet oppinut.
 7. Palaute: pyydä palautetta muilta, etenkin niiltä joiden kanssa olet toteuttanut projekteja tai opiskellut samoja aineita. Muiden näkemykset voivat auttaa sinua näkemään omat kykysi ulkopuolisen näkökulmasta.
 8. Itsearviointi: voit hyödyntää netistä löytyviä itsearviointiin tarkoitettuja työkaluja ja harjoituksia. Ne voivat auttaa sinua tunnistamaan vahvuutesi.
 9. Osaamiskartta: laadi osaamiskartta, jossa kuvataan eri taitojasi ja niiden suhdetta toisiinsa. Se voi auttaa sinua visualisoimaan, miten eri taidot liittyvät toisiinsa. Voit kertoa graafisten esitysten avulla osaamisestasi tarinan.
 10. Osaamisportfolio: luo portfolio, jossa on esimerkkejä työstäsi, projekteistasi ja saavutuksistasi. Voit jakaa sen verkossa tai lähettää sen potentiaalisille työnantajille.

Auta muita esittelemään osaamistaan:

 1. Anna myönteistä palautetta: anna muille myönteistä palautetta heidän suorituksistaan ja onnistumisistaan. Kiinnitä huomiota erityisesti vahvuuksin ja onnistumisiin.
 2. Rohkaise itsereflektioon: kannusta toista reflektoimaan omia vahvuuksiaan ja taitojaan, niin isoja kuin pienempiäkin. Voit kysyä häneltä suoraan, mistä hän pitää ja mitä vahvuuksia hänellä on. Se voi auttaa toista reflektoimaan ja tunnistamaan vahvuuksiaan.
 3. Kuuntele aktiivisesti: kuuntele, kun toinen kertoo itsestään, tavoitteistaan ja unelmistaan.
 4. Tee yhteistä projektia: yhdessä työskentely voi auttaa toista huomaamaan, miten hänen taitonsa täydentävät muiden osaamista ja mitä lisäarvoa hän tuo tiimiin tai projektiin.
 5. Ehdota itsensä markkinointia: rohkaise muita markkinoimaan itseään esimerkiksi päivittämällä LinkedIn-profiiliaan ja verkostoitumalla muiden ammattilaisten kanssa.

Lisäksi tekoäly muistuttaa meitä ihmisten välisistä eroista:

“On tärkeää olla herkkä sille, miten toinen ihminen reagoi ja miten hän haluaa käsitellä omaa osaamistaan. Jotkut ihmiset saattavat olla ujoja ja hyötyä rakentavasta ja kannustavasta suhtautumisesta.”

Flere nyheder fra NVL

Inngildandi umhverfi og stuðningur við unga innflytjendur á Íslandi.

23/05/2024

Norden

Í verkefninu Raddir ungra innflytjenda – inngilding í nám, starf og samfélag voru haldnir rýnihópar á fimm svæðum á Íslandi til að draga fram áskoranir í tengslum við inngildingu og nýta sem grunn til að vinna í átt að lausnum.

Ungdommer som sitter på rad ved pultene og skriver i et klasserom.

22/05/2024

Island

Den tredje april trådte endringer i loven om universiteter på Island i kraft. Endringene har en stor betydning for høyere utdanning, spesielt når det gjelder mini-kvalifikasjoner (e. micro-dredentials).

Making the digital Nordics work

16/05/2024

Norden

Nordregio recently created a space in Stockholm for policymakers, practitioners, civil society organisations, and academia to discuss digital Inclusion. Participants compared processes of policy implementation in the Nordic and Baltic states. They also learned about the results of a Nordic-Baltic project “Digital Inclusion in Action”.

Share This