Livslang læring får stadig større betydning i en tid, hvor behovene på arbejdsmarkedet ændrer sig konstant og i stigende hastighed. Den grønne og digitale omstilling afføder nye erhverv og arbejdsmetoder, blandt andet manifesteret i opkomsten af AI. Parallelt oplever de nordiske lande et øget pres i velfærdssektoren, hvilket kræver, at arbejdsstyrken løbende opkvalificeres og omstilles.
I Norden er livslang læring forankret i et tæt samarbejde mellem offentlige institutioner, private virksomheder, arbejdsmarkedets parter og civilsamfundsorganisationer. Dette sikrer, at uddannelser og muligheder for læring forbliver relevante, samtidig med at det fremmer innovation, produktivitet og social sammenhængskraft.
Nordisk Netværk for Livslang Læring (NLL) skal drage fordel af og bygge videre på denne tilgang ved at styrke partnerskaber og samarbejder på tværs af uddannelse, civilsamfund og arbejdsliv.
NLL udgør, sammen med delprogrammet Nordplus Voksen, den primære indsats under Nordisk Ministerråd for Uddannelse og Forskning (MR-U) inden for politikområdet livslang læring.
Gennem sin netværksindsats skal NLL styrke individets mulighed for at udvikle sig og deltage aktivt i samfundet gennem hele livet samt sikre, at befolkningens kompetencer imødekommer aktuelle arbejdsmarkedsbehov og at disse bidrager til en bæredygtig fremtid.
NLL skal opbygge netværk inden for nordisk prioriterede temaer, hvor der er et identificeret behov og en nordisk interesse. Disse temaer skal være forankret i Nordisk Ministerråds prioriteter og målsætninger med fokus på de mål, der relaterer sig til livslang læring inden for MR-U’s samarbejdsprogram 2025-2030.
Nordisk Netværk for Voksnes Læring, NVL, forløberen for NLL, blev oprettet af Nordisk Ministerråd for Uddannelse og Forskning (MR-U) i 2005.
I 2011 delegerede MR-U beslutningskompetencen vedrørende NVL til Embedsmandskomiteen for Uddannelse og Forskning (EK-U), som siden 2013 har fungeret som styregruppe for programmet.
Læs mere
NLL som netværksorganisation består af et forvaltningsorgan med en samordnende hovedkoordinator, en administrerende koordinator samt en webredaktør, alle tilknyttet VIA University College i Danmark, som udgør NLL’s forvaltningsorgan fra 2025-2030. Derudover omfatter organisationen nationale værtsorganisationer med landekoordinatorer i de fem nordiske lande og kontaktpersoner i Færøerne, Grønland og Åland.
Forvaltningsorganet har ansvaret for den overordnede nordiske netværksorganisation og skal fungere som et centrum i det nordiske samarbejde samt være en ressource og en samarbejdsplatform for hele NLL. Forvaltningsorganet udarbejder en informations- og kommunikationsplan, der dækker den treårige arbejdsplansperiode, og som godkendes af Embedsmandskomiteen for Uddannelse og Forskning (EK-U).
Den nye konstellation, som NLL danner rammen for, gælder for perioden 1. januar 2025 til 31. december 2030. Denne periode vil bestå af to treårige arbejdsplansperioder. Der vil desuden være en midtvejsevaluering, hvorefter mulige forbedringer og justeringer kan finde sted.
NLL’s målsætninger (2025-2030)
- at være et forum for tværsektorielt samarbejde mellem nordiske miljøer involveret i livslang læring
- at facilitere systematisk arbejde med både policy- og praksisudvikling
- at levere kundskabsgrundlag, der er udviklet og afprøvet i praksis til brug i beslutningsprocesser og politikudvikling
- at formidle erfaringer og resultater fra det nordiske samarbejde om livslang læring for at sikre bredt kendskab til relevant og innovativ praksis i hele Norden
- at støtte og initiere netværksarbejde og dialog mellem lande samt stimulere erfaringsudveksling om nordisk prioriterede temaer gennem fysiske og online mødesteder og samt ved at sprede information om nye tiltag og viden
- at fremme evnen hos organisationer som arbejder med livslang læring til at drive den grønne og digitale transformation og fremme bæredygtige livsstile i Norden
- at fremme dialogen og samarbejdet med Nordplus Voksen-programmet og bidrage til at omsætte erfaringer og resultater fra programmet til god praksis og kompetenceudvikling
- at støtte de årlige ordførerskaber i Nordisk Ministerråd og udføre konkrete opgaver på opdrag fra Nordisk Ministerråd, såsom kortlægninger, udredninger, konferencer og seminarer.