Vuxnas behov och livslångt lärande
Mellan den 21-22 november 2024 arrangerades den nordiska konferensen om vuxnas matematikutbildning på den pedagogiska institutionen i Göteborg. Arrangörer för konferensen var NVL tillsammans med Skolverket, Visnet, Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) samt Göteborgs Universitet. Syftet med konferensen var att främja kunskapsutbyte och innovation inom matematikområdet för vuxna.
Konferensen samlade nästan 100 pedagoger, forskare och beslutsfattare från större delar av Norden för att gemensamt utforska hur matematikundervisningen kan utvecklas för att möta behoven i en snabbt föränderlig värld.
Konferensen betonade vikten av att matematikutbildning anpassas efter vuxnas varierande behov. Särskild vikt lades vid hur matematik kan bidra till ökad självständighet och yrkesmässig framgång.
Praktiska verktyg för lärare
Utöver givande föreläsningar erbjöd konferensen flera parallellseminarier. Deltagarna fick tillfälle att fördjupa sig i ett flertal olika nordiska exempel. Ett populärt inslag var exempelvis ”Flipped Learning/Assessment” av Marika Toivola från Finland. Ett annat från Norge var forskarna Pauline Vos och Anders Wiik som pratade om vilken matematik som är mest användbar i vardagslivet, samt olika inlärningsmetoder för matematik. Syftet med seminarierna var att inspirera deltagarna till att utforska kreativa undervisningsmetoder och stärka deras förmåga att möta vuxnas specifika behov.
Matematikens roll i en digitaliserad vardag
Ett återkommande tema var hur grundläggande matematiska färdigheter förblir avgörande, även i en digitaliserad värld. Diskussioner under konferensen fokuserade på hur matematik kan stärka vuxnas förmåga att navigera arbetsmarknaden och samhället, där digital kompetens och matematiskt tänkande blir allt viktigare. Detta har särskild relevans för att minska risken för exkludering av dem som saknar dessa färdigheter.
– Vi märker hur viktigt det är att exempelvis yrkeslärarna och matematiklärarna samarbetar och drar nytta av varandra. Detta gagnar eleverna och minskar eventuella hinder. ”Get connected” säger Kalle Ojanen, Skolchef Åbo yrkesinstitut i Finland.
Digitaliseringens påverkan på matematikundervisningen
En central fråga under konferensen var hur digitala verktyg kan användas effektivt i matematikundervisningen. Sedan introduktionen av elektroniska hjälpmedel och AI har teknologins roll inom utbildning varit omdebatterad. Medan vissa ser digitalisering som en möjlighet att förbättra inlärning och engagemang, varnar andra för att felaktig användning kan skapa hinder för djupare förståelse. Föreläsningarna belyste hur AI kan integreras för att stärka både lärarnas kapacitet och elevernas kunskapsnivåer.
En vision för framtiden
Den nordiska konferensen om vuxnas matematikutbildning var mer än bara en mötesplats för deltagare intresserade av matematik – den gav möjlighet att nätverka och inspirera till förändring på matematikområdet. Genom denna nordiska konferens hoppas vi på en ökad gemensam vision om en inkluderande och effektiv matematikutbildning som stärker det livslånga lärandet och samhällsutveckling i stort.
– Jag tycker det absolut bästa med konferensen var möjligheten till att nätverka med andra inom matematikområdet. Diane Dalbys föreläsning gav idéer och inspiration till hur vi kan ändra vårt system som helhet när vi lär ut matematik. Det hör man sällan annars, säger Björn Magnusson, Lärcentra i Umeå.
Mer information
Mer info om konferensen, talare, forskning och framtida evenemang, besök NVL:s hemsida.