19/12/2023

Norge

Täydennyskoulutus, Korkeakoulutus, Elinkeinoelämä, Ammatillinen koulutus

Norjan valtionbudjetissa uusia panostuksia korkeakoulutuksen ja osaamisen alalla

Norjan valtion tulo- ja menoarvioesitys vuodelle 2024 on valmistunut. Budjettiesityksessä mainitaan korkea-asteen ammattikoulutuksen vahvistamistoimet, ammattipätevyyden hankkiminen töissä, erikoiskielet ja digitaalinen norjan kielen opetus.

Flere nye satsinger innen høyere utdanning og kompetanse

Norjan valtion budjetissa vuodelle 2024 esitellään joukko uusia osaamisen ja koulutuksen alan panostuksia.

Ensi vuonna otetaan käyttöön loppuunsuoritusoikeus, mikä merkitsee, että aikuiset joilla ei ole oikeutta toisen asteen koulutukseen saavat siihen oikeuden. Suuruudeltaan 320 miljoonan Norjan kruunun kokoisella panostuksella halutaan varmistaa, että kaikilla on oikeus suorittaa hyväksytysti loppuun toisen asteen koulutus. Budjettiesityksen mukaan yhä useampi myös pääsisi ensi suorittamaan työpaikalla ammattipätevyyden (fagbrev på jobb). Koulutusmuodon tarkoituksena on varmistaa, että formaalia tutkintoa vailla olevat aikuiset voivat saada ammattipätevyyden työn ohessa.

Lisäksi suunnitelmissa on kehittää kansallisen tason opettajajohtoinen digitaalinen norjan kielen koulutus, joka on osa nopeaan työllistymiseen tähtäävää pakolaisten koulutusta. Monilla pakolaisilla on korkeakoulutus ja muuta osaamista, ja tavoitteena on, että he työllistyvät nopeasti ja saavat samalla opiskella norjaa.

Kaikki uraohjaajat kootaan vuoteen 2025 mennessä Norjan korkeakoulutus- ja osaamisviraston Tromssan-konttoriin. Aiemmin noin puolet uraohjaajista on toiminut kolmessa eri maakunnassa (fylkeskommune). Tämän toimenpiteen on tarkoitus muun muassa tehostaa karriereveiledning.no-uraohjaussivuston toimintaa ja tukea alaa.

Toisen asteen jälkeinen ammattikoulutus saa 500 uutta opiskelijapaikkaa, lisää käyttömäärärahaa ja erikseen haettavia kehittämismäärärahoja.

Lisätietoa Norjan valtion budjetista vuodelle 2024 (norjaksi)

Flere nyheder fra NVL

Lärare och glada barn som ritar tillsammans i ett klassrum.

19/06/2024

Sverige

Barnskötare är den största yrkesgruppen i förskolan och spelar en viktig roll för barnens trygghet, omsorg och sociala utveckling. Det är i dag för stor variation på de utbildningar till barnskötare som finns i Sverige. Utbildningarna behöver bli mer anpassade till det arbete som väntar de studerande efter utbildningen.

Menntun ungs fólks í afplánun.

18/06/2024

Norden

Pohjoismaisissa vankiloissa toimivat opettajat, konsultit ja johtajat jakavat uudessa materiaalipaketissa kokemuksiaan nuorten vankien koulutuksesta.

Menntun ungs fólks í afplánun.

17/06/2024

Norden

Kennarar, ráðgjafar og stjórnendur i norrænum fangelsum miðla nýju fræðsluefni af reynslu sinni af vinnu við menntun ungs fólks í afplánun.

Share This