Rapporten beskriver blant annet kompetansebehov tilknyttet mangel på yrkesfaglig kompetanse på videregående skoles nivå, mangel på kompetanse innenfor teknologi- og industrifag, samt elektro- og datateknologi. Omstilling i forbindelse med digitalisering og automatisering fordrer IT- og teknisk kompetanse, mens behovet innen grønn omstilling faller særlig på kompetanse innen bærekraftig produksjon og miljøvennlige løsninger.
Arbeidsgruppen tar for seg eksisterende kompetansepolitiske virkemidler i Norge og vurderer hvordan disse kan tilpasses bedre for å treffe industriens spesifikke behov. De har også sett på hvilke virkemidler som brukes i både Danmark og Sverige rettet mot industrien. Disse virkemidlene skal som i Norge, ruste arbeidstakerne med nødvendig kompetanse ved hjelp av tilpassede ordninger med ulike finansieringsmåter. Deretter har gruppen kartlagt hvilke barrierer som eksisterer hos den lærende og sett på hvordan virkemidlene i Norge kan tilpasses og gjøres mer attraktivt for arbeidstakere og -givere industrien.
Konklusjonene fra rapporten peker på at en rekke tiltak allerede er igangsatt for å imøtekomme de spesifikke behovene i industrien, blant annet innen batteriindustrien. Rapporten fremhever også at industrien står ovenfor noen spesielle utfordringer. Denne kunnskapen og vurderingene tas med inn i arbeidet med en stortingsmelding om høyere yrkesfaglig utdanning.
For å synliggjøre at det er mulig å tilby kompetanseutvikling på ulike utdanningsnivåer gjennom bransjeprogram, kan det være behov for mer målrettet informasjon rettet mot virksomheter og arbeidstakere om bransjeprogrammets innretning, mål og muligheter. Programområdestyret og partene i arbeidslivet er sentrale i dette informasjonsarbeidet.