31/05/2023

Finland

Yhtäläiset mahdollisuudet, Elinkeinoelämä

Suomalaisessa ammattikoulutuksessa edelleen parannettavaa

Vuonna 2018 suomalaista ammattikoulutusta uudistettiin laajalla reformilla. Tuoreen tutkimuksen mukaan paljon tavoitteita on saavutettu, mutta edelleen on myös korjattavaa.

Finsk yrkesutbildning behöver ännu förbättras

Suomalaisessa ammattikoulutuksessa on edelleen parannettavaa

Vuonna 2018 toteutettua ammattikoulutusreformia pidettiin hyvin laajamittaisena. Sen jälkeen maailman tilanteessa on tapahtunut huomattavia muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet myös opetukseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Näitä muutoksia ovat esimerkiksi pandemia, vuonna 2021 voimaan tullut oppivelvollisuuden laajentaminen sekä globaali epävarmuus. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tuoreessa artikkelissa tarkastellaan, kuinka hyvin ammattikoulutusreformin tavoitteet ovat toteutuneet Suomessa.

Tukea ja apua tulee lisätä

Laajan uudistuksen tavoitteena oli lisätä mahdollisuuksia yksilöllisiin opintopolkuihin. Tutkimuksen mukaan huomattavaa parannusta on jo tapahtunut, mutta oppilaitoksissa järjestettävää urasuunnittelua tulee parantaa ja tavoitteellistaa. Uudistuksessa myös laajennettiin oikeutta oppimisvaikeuksien, vamman tai sairauden vuoksi annettavaan erityiseen tukeen. Kaikki opiskelijat eivät selvästikään saa tarvitsemaansa ohjausta ja tukea. Tälläkin osa-alueella siis on korjattavaa.

Lisää osaavia työpaikkoja

Uudistuksen tavoitteena oli myös lisätä työelämässä oppimista ja parantaa sen laatua. Vaikka tarjonta on lisääntynyt, monilla koulutuksen järjestäjillä on edelleen vaikeuksia löytää sopivia työpaikkoja.

– Jotta työelämässä oppiminen toteutuisi laadukkaasti, on työpaikkaohjaajien osaamisen kehittämisestä myös pidettävä huolta. Lisäksi oppilaitoksilla on paljon hyviä käytäntöjä, joita tulisi levittää entistä tehokkaammin, Karvin yksikön johtaja Kirsi Hiltunen toteaa.

Näytöissä eriarvoisuutta

Näyttökoe on tärkeä opintojen osa, jossa opiskelijan osaamista on tarkoitus arvioida työpaikalla. Näyttöjen arvosanoissa on kuitenkin suuria suorituspaikka- ja arvioijakohtaisia eroja. Myös laadunhallintajärjestelmien yhtenäisyyttä tulee parantaa. Asia on tärkeä, koska uudistus kasvatti koulutuksen järjestäjien valtuuksia.

Lisää aiheesta

Policy brief -artikkeli: Ammatillisen koulutuksen tila – työelämälähtöisyys ja yksilölliset opintopolut ovat vahvistuneet, laadussa kuitenkin vaihtelua ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa puutteita

Flere nyheder fra NVL

To kvinder smilende foran en præsentationsskærm under en workshop eller konference.

29/08/2024

Norden

Den 27. august 2024 mødtes mere end 50 medarbejdere og ledere fra forskellige, både offentlige og private, organisationer, virksomheder og arbejdspladser for i fællesskab at undersøge nye muligheder for at arbejde med intern kompetenceudvikling og læring på arbejdspladsen.

Fagskoler i Norge scorer bra på samarbeid med arbeidslivet om utdanningsinnhold.

27/08/2024

Norge

Norskir verkmenntaskólar eiga náið samstarf við atvinnulífið. Fyrirtækin upplifa samstarf við verkmenntaskóla einfaldara en samstarf við framhaldsskóla og háskóla. Stærstur hluti samstarfsins á sér stað í Fagráði um samvinnu við atvinnulífið sem stofnað var til. Að kennarar við verkmenntaskóla eru jafnframt tengdir fyrirtækjum á því sviði sem þeir kenna stuðlar einnig að því að námið er tengt atvinnulífinu.

En ung bonde justerer maskineriet på en skurtresker i et åpent jorde.

27/08/2024

Norge

Vottunarkerfi Norðmanna var víkkað út frá og með 1. júní á þessu ári. Í útvíkkuninni felst að iðn- og starfsmenntun frá Íslandi og Danmörku telst jafngild norsku námi hvað varðar skólastig, umfang og faglegt innihald.

Share This