Sverige har i dag en stor brist på gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft inom flera olika områden och arbetsgivarna har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Den bristande matchningen på arbetsmarknaden beror delvis på att arbetssökande inte har den yrkeskompetens som efterfrågas. Sveriges regering vill nu satsa mer på utbildningar som leder direkt till jobb, inte minst kopplade till den gröna omställningen.
Yrkeshögskolan (MYH) har varit en framgångsrik utbildningsform när det gäller eftergymnasiala utbildningar och leder i hög grad till jobb. Regeringen föreslår därför att 25 miljoner kronor (som disponeras av Skolverket) avsätts för ett pilotprojekt med en ny form av yrkesutbildning, utifrån modellen som yrkeshögskolan bygger på, men på gymnasial nivå.
– Många arbetsgivare har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Yrkeshögskolan har varit en framgångsrik utbildningsform när det gäller eftergymnasiala utbildningar som leder till jobb. Under nästa år vill regeringen därför sjösätta en pilotverksamhet med en ny form av yrkesutbildning för vuxna med utgångspunkt i yrkeshögskolans modell. En sådan pilot kan ge oss värdefulla erfarenheter och insikter, säger utbildningsminister Mats Persson.
I juli gav regeringen den pågående Yrkesvuxutredningen (U 2022:05) i uppdrag att föreslå en ny form av yrkesutbildning på gymnasial nivå med utgångspunkt i den modell som tillämpas för yrkeshögskolan. Utredningen ska lämna sina förslag senast den 15 februari 2024.