31/10/2023

Norge

Høyere utdanning, Utdanningspolitikk

Ti anbefalinger for bedre dimensjonering av høyere utdanning

Anbefalingene gis av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (Hk-dir), som på oppdrag fra det norske Kunnskapsdepartementet har gjennomført en utredning om dimensjonering av høyere utdanning.

Ti anbefalinger for bedre dimensjonering av høyere utdanning

Ti anbefalinger for bedre dimensjonering av høyere utdanning

For å dimensjonere utdanning på en måte som i tilstrekkelig grad ivaretar studenters etterspørsel og samfunnets og arbeidslivets kompetansebehov, er det nødvendig med et godt kunnskapsgrunnlag.

I et samfunn der kompetansebehovene er i kontinuerlig forandring, er det økt fokus på dimensjonering av høyere utdanning. Dimensjonering handler om faktorer på ulike nivåer. Hvilke behov har samfunnet og arbeidslivet? Og hva er det enkeltpersonene trenger av kompetanse? Hvordan kan vi finne ut hva eksisterende og nye bransjer vil være avhengig av på kortere og lengre sikt?

For universiteter og høyskoler handler dimensjonering om mer enn enkeltpersonenes, arbeidslivets og samfunnets behov. For dem handler det også om forskningsmiljøer, om deres regionale roller og om opptakskrav og finansiering.

Kompleksitet

Prosjektleder for utredningen, Merethe Anker-Nilssen i Hkdir, forteller at de har sett på ulike faktorer som påvirker universiteters og høyskolers dimensjoneringsarbeid, og på kunnskapsgrunnlaget som danner grunnlag for å dimensjonere høyere utdanning.

Et viktig perspektiv er at institusjonene trenger gode arenaer for å lære av hverandre. De trenger også bedre forståelse av det nasjonale dimensjoneringsarbeidet. Hk-dir ønsker å bidra til dette med å utvikle og formidle relevant kunnskapsgrunnlag til sektoren.

Ti anbefalinger

Utredningen munner ut i ti anbefalinger:

  • Bedre tilrettelagt og samlet informasjon
  • Mer koordinering og erfaringsdeling på sektornivå
  • Bedre tilpasning av den nasjonale kandidatundersøkelsen til lokale behov
  • Mer kunnskap om rekrutteringsgrunnlaget
  • Sammenstilte analyser for de store profesjonsutdanningene
  • Mer kunnskap om fleksible studietilbud
  • Gode karriereveiledningstjenester
  • Vurdere effekten av spesielle opptakskrav
  • Bedre tilgjengeliggjøring og kobling av data
  • Se til erfaringer fra andre land

Mer om anbefalingene og analysene som ligger til grunn kan leses i rapporten, som er publisert her.

Flere nyheder fra NVL

To kvinder smilende foran en præsentationsskærm under en workshop eller konference.

29/08/2024

Norden

Den 27. august 2024 mødtes mere end 50 medarbejdere og ledere fra forskellige, både offentlige og private, organisationer, virksomheder og arbejdspladser for i fællesskab at undersøge nye muligheder for at arbejde med intern kompetenceudvikling og læring på arbejdspladsen.

Fagskoler i Norge scorer bra på samarbeid med arbeidslivet om utdanningsinnhold.

27/08/2024

Norge

Norskir verkmenntaskólar eiga náið samstarf við atvinnulífið. Fyrirtækin upplifa samstarf við verkmenntaskóla einfaldara en samstarf við framhaldsskóla og háskóla. Stærstur hluti samstarfsins á sér stað í Fagráði um samvinnu við atvinnulífið sem stofnað var til. Að kennarar við verkmenntaskóla eru jafnframt tengdir fyrirtækjum á því sviði sem þeir kenna stuðlar einnig að því að námið er tengt atvinnulífinu.

En ung bonde justerer maskineriet på en skurtresker i et åpent jorde.

27/08/2024

Norge

Vottunarkerfi Norðmanna var víkkað út frá og með 1. júní á þessu ári. Í útvíkkuninni felst að iðn- og starfsmenntun frá Íslandi og Danmörku telst jafngild norsku námi hvað varðar skólastig, umfang og faglegt innihald.

Share This