31/10/2023

Norge

Høyere utdanning, Utdanningspolitikk

Ti anbefalinger for bedre dimensjonering av høyere utdanning

Anbefalingene gis av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (Hk-dir), som på oppdrag fra det norske Kunnskapsdepartementet har gjennomført en utredning om dimensjonering av høyere utdanning.

Ti anbefalinger for bedre dimensjonering av høyere utdanning

Ti anbefalinger for bedre dimensjonering av høyere utdanning

For å dimensjonere utdanning på en måte som i tilstrekkelig grad ivaretar studenters etterspørsel og samfunnets og arbeidslivets kompetansebehov, er det nødvendig med et godt kunnskapsgrunnlag.

I et samfunn der kompetansebehovene er i kontinuerlig forandring, er det økt fokus på dimensjonering av høyere utdanning. Dimensjonering handler om faktorer på ulike nivåer. Hvilke behov har samfunnet og arbeidslivet? Og hva er det enkeltpersonene trenger av kompetanse? Hvordan kan vi finne ut hva eksisterende og nye bransjer vil være avhengig av på kortere og lengre sikt?

For universiteter og høyskoler handler dimensjonering om mer enn enkeltpersonenes, arbeidslivets og samfunnets behov. For dem handler det også om forskningsmiljøer, om deres regionale roller og om opptakskrav og finansiering.

Kompleksitet

Prosjektleder for utredningen, Merethe Anker-Nilssen i Hkdir, forteller at de har sett på ulike faktorer som påvirker universiteters og høyskolers dimensjoneringsarbeid, og på kunnskapsgrunnlaget som danner grunnlag for å dimensjonere høyere utdanning.

Et viktig perspektiv er at institusjonene trenger gode arenaer for å lære av hverandre. De trenger også bedre forståelse av det nasjonale dimensjoneringsarbeidet. Hk-dir ønsker å bidra til dette med å utvikle og formidle relevant kunnskapsgrunnlag til sektoren.

Ti anbefalinger

Utredningen munner ut i ti anbefalinger:

  • Bedre tilrettelagt og samlet informasjon
  • Mer koordinering og erfaringsdeling på sektornivå
  • Bedre tilpasning av den nasjonale kandidatundersøkelsen til lokale behov
  • Mer kunnskap om rekrutteringsgrunnlaget
  • Sammenstilte analyser for de store profesjonsutdanningene
  • Mer kunnskap om fleksible studietilbud
  • Gode karriereveiledningstjenester
  • Vurdere effekten av spesielle opptakskrav
  • Bedre tilgjengeliggjøring og kobling av data
  • Se til erfaringer fra andre land

Mer om anbefalingene og analysene som ligger til grunn kan leses i rapporten, som er publisert her.

Flere nyheder fra NVL

Dette bildet viser en symbolsk balanse mellom en stabel mynter og et rødt hus, som ligger på en vippevekt. Det illustrerer forholdet mellom økonomi og boligkostnader.

10/01/2025

Norge

Bor du i en av 189 kommuner i ordningen for sletting av studielån og er i arbeid, så kan du etter ett år få slettet 25.000,- av studielånet ditt.

Alt-tekst på norsk for dette bildet: Tre personer vises på mobilskjermer: en mann med bok og taleikon, en kvinne som holder papir og peker, og en kvinne med bærbar PC og et "liker"-ikon.

30/12/2024

Norge

Larvik læringssenter i Norge er tidlig ute med å prøve nettbasert norskopplæring for flyktninger, og flere små kommuner oppfordres til å gjøre det samme.

Pedagogen, Göteborgs Universitet

23/12/2024

Sverige

Hur kan vi stärka vuxnas matematiska kompetenser i en digitaliserad värld? Den nordiska konferensen om vuxnas matematikutbildning samlade lärare, forskare och utbildare från stora delar av Norden i ett kallt Göteborg för att utforska nya vägar inom matematikundervisningen. Med fokus på livslångt lärande, digitalisering och innovativa undervisningsmetoder var denna konferens en mötesplats där framtidens matematikdidaktik formas.

Share This