Vision 2030 och Handlingsplan 2021–2024

NVL:s roll lyfts fram i Mål 7 i Handlingsplan 2021–2024 och är en viktig del i Nordiska ministerrådets satsningar på livslångt lärande och framtida kompetenser. NVL:s verksamhet bidrar till Vision 2030 inom alla de tre strategiska områdena, särskilt i förhållande till följande mål i Handlingsplan 2021–2024: G4, K6, K7, K8, S9, S10.
Icon_4.png
NVL har samarbetat med andra nätverk och bidragit till professionalisering och kompetensutveckling för att stärka och stödja utbildning för hållbar utveckling (G4).
  • I samarbete med Vuxenpedagogisk Forum i Danmark har NVL organiserat ett seminarium om framtidens vuxenutbildning för att diskutera möjligheter och utmaningar som hållbarhetsagendan ställer för pedagogik och didaktik inom vuxenutbildningsområdet.
  • NVL:s koordinator i Danmark har medverkat i Utbildningspartnerskap för Voksen- og Efteruddannelsen (VEU) i syfte att stärka utbildning för hållbar utveckling inom VEU-området (Voksen- og efteruddannelsesområdet) i Danmark.
Icon_4.png
NVL har på olika sätt satt fokus på kompetensutveckling för att klara förändringar och har bidragit till utveckling av validering och vägledning som stödjer vuxnas möjligheter att lära och utveckla sina kompetenser genom hela livet och gynnar därmed ett konkurrenskraftigt Norden (K6; K7; K8).
  • NVL har förmedlat ett digitalt verktyg Nordisk kvalitetskompass, som hjälper till att bedöma valideringsverksamhet, policy och arrangemang såväl som kompetensen hos de som arbetar med att validera individers kompetens. Kvalitetskompassen har översatts till alla nordiska språk.
  •  NVL har i samarbete med ett Nordplusvuxen-projekt, "Karriärvägledning och realkompetens i arbetslivet" (KIAL), presenterat verktyg för vägledare som arbetar med vuxna i arbetslivet eller är i process att byta karriär.
  • NVL har testat, utvärderat och presenterat en generisk modell för kontinuerlig kompetensutveckling som bidrar till utveckling och innovativ problemlösning i det dagliga arbetet. Modellen kan komplettera formell kompetensutveckling för vuxenutbildare i förhållande till specifika behov på arbetsplatsen och i civilsamhället. Resultaten kan också förväntas främja innovation och nytänkande i vuxenutbildningen och stödja arbetet för hållbara lösningar i relation till arbetsflöden.
Icon_12.png
NVL har bidragit till att utbildningssektorns förmåga att nå ”svåra att nå-målgrupper” kan utvecklas och hjälper därmed till att inkludera flera i den gröna och den digitala utvecklingen (S9; S10).
  •  NVL-Digital har avslutat ett aktionsforskningsprojekt om vuxnas digitala färdigheter och identifierat fem vanliga hinder för användandet av digitala samhällstjänster och deltagande i livslångt lärande, och har formulerat rekommendationer för att åtgärda dem.
  • NVL:s nätverk för grundläggande färdigheter har förmedlat inspirationsmaterial som bidrar till att utveckla vuxnas grundläggande kompetenser genom att inspirera utbildare till att prova nya metoder. Materialet presenterar både konkreta insatser för att nå målgruppen, men även om att motivera målgruppen till vidare utbildning.
Go to content